Tarimsal Ögrenimin Baslamasinin 176. Yil Dönümü Aydin'da Kutlandi

Tarimsal Ögrenimin Baslamasinin 176. Yil Dönümü Aydin'da Kutlandi

Türkiye’de tarim ögreniminin baslamasinin 176. yil dönümü dolayisiyla Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanligi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Aydin Subesi tarafindan kutlama etkinlikleri düzenlendi.



Türkiye’de tarim ögreniminin 176. yil dönümü dolayisiyla Aydin’da bir dizi etkinlik düzenlendi.

Ilk olarak Aydin Atatürk Kent Meydani’nda düzenlenen törende ADÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gensoylu ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Aydin Sube Baskani Zeki Oymak Atatürk anitina çelenk sundu. Program Sükran Güngör-Yildiz Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’ndaki panel ile devam etti.

"Türkiye’de üretim çiftligi içerisinde olan tek ziraat fakültesi ADÜ Ziraat Fakültesi’dir"

Panelin açilis konusmasini yapan Aydin Ziraat Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Kiliçkan ADÜ Ziraat Fakültesi’nin kendine has yapisiyla Türkiye’de üretim çiftligi içindeki olan tek ziraat fakültesi oldugunu ifade ederek, "ADÜ Ziraat Fakültesi, 9 bölümde bin 705 ögrenci ve 194 personeli ile gençlere egitim imkani sunmaktadir. Geçen yillarda yüzde 100 olan doluluk oranimiz bu yil yüzde 85’e geriledi. Maalesef sadece bizler degil yüksek ögretimde birçok kontenjanin bos kalindigini biliyoruz. Bizler en iyi doluluk oranina sahip fakültelerden biriyiz. Fakültemiz, lisans ögretiminin yaninda 301 yüksek lisans ve 62 doktora ögrencisi ile lisansüstü egitim faaliyetleri de yapmaktadir. Ayrica 2 bin 400 dekar arazisi, 313 küçükbas, 71 büyükbas hayvan ve bin 413 kanatli bireyi ve süt üretim isleme tesisleri ile hem ülke ekonomisine hem de siz gençlerin egitimine önemli katkilar sunmaktadir. Fakültemiz; bilim senlikleri ile, ögrenci tarim kongresi ile, diger ulusal ve uluslararasi kongreler ile, sosyal projeler ile, Erasmus programlari ile ögrencilerimizin daha iyi bir egitim almaniz için çalismaktadir. Özellikle Covid-19 döneminde Türkiye’de bir çok köklü üniversiteleri bile çevrim içi canli olarak ders yapamaz iken biz ADÜ olarak ilkleri gerçeklestirerek canli çevrim içi dersler yapma imkanina sahip olduk. Emegi geçen basta ADÜ Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ve diger tüm personelimize tesekkürlerimi sunuyorum" dedi.



Genç mühendis adaylarina seslendi

Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Kiliçkan salonu dolduran genç ziraat mühendisi adaylarina seslenerek, "Fakültemizde; egitim ve ögretimin yaninda özel bir televizyon kanali üzerinden yaptigimiz egitim ile, Tarim Surasi’na verdigimiz destek ile, aldigimiz alet ve ekipmanlar ile, tarim aletleri sergi salonu ile, hayvancilik ünitesine yaptigimiz yatirimlar ile, kanatli ve süt isletmesine kazandirdigimiz üniteler ile sizlerin daha iyi bir pratik egitim almasini saglamaya çalistik, bundan sonra saglamaya devam edecegiz. Özellikle içinde bulundugumuz bu dönemde üretimin ne kadar önemli oldugunu gördük, maalesef diger taraftan da tarimdan ve köylerden uzaklasildigini yakindan takip ediyoruz. Siz genç mühendislere gerekli tesvikler ve destekler verilerek, bu göçün tersine dönmesini saglayabiliriz diye düsünüyorum. Ziraat mühendisligi egitiminin nasil gelistirilecegi ve istihdami üzerinde su an dekanlar konseyinde sürekli uzaktan toplantilar yaparak, konulari degerlendirmeye çalisiyoruz. Daha sonra bunlari rapor haline getirerek YÖK’e bir dosya halinde sunulmasi planlanmaktadir. Umuyorum ki hem egitim olarak hem de is güçlü olarak Ziraat Mühendisligi gerçek yerini alacaktir. Çünkü tarim, ülkenin gelecegidir, tariminda gelecegi sizlersiniz" diye konustu.



Kiliçkan’in konusmasinin ardindan Prof.Dr. Renan Tunaoglu moderatörlügündeki panel, konusmacilarinin kendi alanlarindaki konusmalarinin ve soru-cevap bölümü ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile