Şanlıurfa’da kurulacak sistem dünyada sadece Hindistan’da bulunuyor. Ancak Şanlıurfa’da kurulan sistemin Hindistan’da kurulan sistemden birçok farkı bulunuyor. Hindistan’da kurulan sistem kanala sabitlenirken, Şanlıurfa’daki sistem ise kuzey-güney yönünde hareket ederek güneş ışınlarını takip edebiliyor. Bu sayede güneş ışınlarından yüzde 30 daha fazla fayda sağlanabilecek. Sistemin bir diğer özelliği ise şehirdeki elektrik kesintilerinde güneş panellerinden elde edilen elektrik, enerji hattına aktarılabilecek ve bu sayede şehrin bir kısım enerji ihtiyacı karşılanabilecek.
Bakan Eroğlu ve Fakıbaba sistemin kurulacağının sinyallerini vermişti
Türkiye’de yılda yaklaşık 300 gün güneş gören Şanlıurfa’da, tarım arazilerinin sulamasında kullanılan kanallar üzerinde kurulan güneş enerjisi panelleriyle hem elektrik üretilecek hem de buharlaşma sonucu yaşanan su kaybının önüne geçilecek. Türkiye’de ilk defa Şanlıurfa’da uygulamaya başlanan çalışmayla boğulma vakalarının da engellenmesi amaçlanıyor. Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’ya gerçekleştirdikleri ziyaretlerde bu projenin hayata geçirilmesi konusunda girişimlerin olduğunu dile getirmişlerdi.
Paneller kanalların üzerine yerleştirilmeye başlandı
Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından hayata geçirilen proje, Koruklu Mahallesi’nden geçen ve Harran Ovası’na su taşıyan kanallarda uygulamaya konuldu. İş makineleriyle kanalların üzerine yerleştirilen paneller, işçiler tarafından monte ediliyor. Bunun bir örnek çalışma olduğunu dile getiren GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, bu çalışmayla birlikte birçok projenin önünün açılacağını belirtti.
Özel bir yer tahsis edilmeden mevcut olan yere güneş enerjisi panellerini koyarak verimliliğini kontrol edeceklerini belirten Çetiner, "Yapmış olduğumuz bu proje ile sulama kanalarının üzerlerini güneş panelleri ile kapatıyoruz. Bu çalışma ile hem boğulmaların önüne geçmek hem de suyun buharlaşmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca özel olarak bir yer tahsis edilmeden mevcut olan yere güneş enerjisi panellerini koyarak verimliliğini kontrol edeceğiz. Bu çalışma bir pilot çalışma, örnek olacak. Ülkemizde bu çalışmanın bir örneği yok. Biz de Şanlıurfa’da hem elektrik üretimi hem de işletmemizin 500 dekarlık alanının kendi elektriğini karşılamasını hedefliyoruz. Bu proje başarılı olursa, buradan elde edeceğimiz sonuçlar büyük çalışmalara da öncülük edebilir. Örneğin Mardin kanalı 220 kilometre ve bazen 35-36 metre eninde olabiliyor. Bu da büyük bir alan demek. Bu alanın güneş enerjisi ile değerlendirilmesi önemli. Bölgemiz güneş enerjisinin verimli olduğu bölgelerden biri. İlimiz yılda 300 günden fazla güneş alan bir il. Bu anlamda faydalı bir çalışma elde edeceğimizi ümit ediyorum" dedi.
Birkaç gün içinde testler başlayacak
Kurulan sistemin birkaç gün içinde tamamlanacağını dile getiren GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, "Birkaç güne kadar kurulumu tamamlanacak, test aşaması bitecek. Burada gündüzleri kendi elektriğimizi kendimiz üretmiş olacağız, geceleri ise sistemden alacağız. Gündüzleri fazla elektriği sisteme satacağız sistemle bağlantılı bir oluşum olacak. Alanın büyüklüğüne göre, 700 metre uzunluktaki alanı kaplayacak şekilde yapıldı. Her gün biraz daha ilerleyen teknoloji ile metrekareden elektrik üretimi daha çok yapılıyor. Ama bu bir örnek çalışma. Bu örnek çalışmayla birçok projenin önü açılmış olacak" ifadelerini kullandı.
Tarımsal Sulamada Çığır Açacak Proje Hayata Geçirildi
Güneşli gün sayısının en çok yaşandığı ilerden biri olan Şanlıurfa’da, sulama kanallarının üzerine güneş panelleri kuruluyor. İlk etapta sulama kanallarının 700 metrelik bölümü üzerine kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde üretilecek elektrik, yine tarım arazilerinin sulanması için kullanılacak.