'Tarimsal Üretimde En Son Çare Kimyasal Mücadele'

'Tarimsal Üretimde En Son Çare Kimyasal Mücadele'

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, tarimsal üretim sürecinde en son çarenin ‘kimyasal mücadele’ oldugunu belirterek, kültürel mücadele basta olmak üzere biyolojik ve biyoteknik mücadele konusunda da egitim süreçlerinin devam ettigini söyledi.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) bitki sagliginin önemi konusunda farkindaligi artirmak amaciyla 12 Mayis’in Uluslararasi Bitki Sagligi Günü olarak kutlandigini belirten Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Günümüzde ülkelerin en çok üzerinde durduklari konularin basinda, insanlarin güvenilir gida ihtiyacinin karsilanmasina yönelik yeterli ve sürdürülebilir bitkisel üretimin çevreye duyarli bir yaklasimla, insan sagliginin ve biyolojik çesitliligin korunarak saglanmasi hususu gelmektedir. Izlenebilirligin tamamen kontrol altinda oldugu ve gida güvenliginin en üst seviyeye tasindigi üretim modelini tesis etmemiz için sektörü bir bütün olarak ele almamiz gerekiyor. Zirai ilaç kullanimini büyük ölçüde azaltacak metotlarin, eylem planlarinin ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçeklestirilmesi bitkisel ürünlerde kalinti sorununun çözümüne ve dogal dengenin korunmasina da katki saglayacaktir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de bu amaçla bitki sagligi programinin ve karantina tedbirlerinin etkin yürütülmesi bakimindan bitkisel ürünlere ariz olan zararli organizmalara karsi yaygin olarak bilinen evrensel mücadele metotlari uygulanmaktadir. Bu metotlar; kültürel mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve kimyasal mücadele metotlari olup, önem derecesi bakimindan kimyasal mücadele en son çare olarak düsünülmelidir. Bakanlik tarafindan yürütülen bitkisel üretimde pestisit kalintisi ile mücadele programi kapsaminda, 2022 yilinin Bitki Sagligi Egitim ve Farkindalik Yili olmasi yönünde karar alinmistir” dedi.



Serayi inceledi

Ibrahim Saglam, bu baglamda Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nca finanse edilen ve Il Müdürlügü tarafindan yürütülen Samsun Ili Kirsal Gelir Kaynaklarinin Çesitlendirilmesi Projesi kapsaminda yüzde 50 hibe olarak verilen seralardan Atakum ilçesi Yesildere Mahallesi’ndeki Ali Yesil’e ait 1020 m2 serada çilek fidesi dikim ve bitki sagligi kontrollerini yapti.

Üreticilerin 12 Mayis Dünya Bitki Sagligi Günü’nü kutlayan Ibrahim Saglam, bitkisel üretim sürecinde zararli organizmalar nedeniyle meydana gelen kaybin yaklasik yüzde 35 oldugunu hatirlatarak, kaybi minimize etmek ve bunu yaparken de insan ve çevre sagligina zarar vermeden sürdürülebilir tarim uygulamasini saglamak amaciyla Samsun’da yapilan çalismalardan kisaca bahsetti.

Bu noktada, 2018 yilinda Akdeniz meyve sinegi zararindan dolayi özellikle seftali ve deveci armudu bahçelerinde yüzde 25’e yakin 1100 ton civarinda ürün kaybi meydana geldigini belirten Saglam, 2019 yilindan itibaren Ilkadim ilçesi armut ve seftali üretiminin yogun olarak yapildigi 650 dekar alanda 3 yilda toplamda 5 bin 245 adet biyoteknik mücadele tuzagi verildigini ve basarili sonuçlar alindigini açikladi.

Saglam, “Akdeniz meyve sinegi ile kimyasal mücadelede kullanilan ilaç miktari düstügü gibi ilaç tekerrür sayisi da yari yariya azalmistir. Proje kapsamda 2022 yili içinde yine ayni alanda 600 adet biyoteknik tuzak dagitimi yapilacak olup; bu sayede zararli organizmalarla olusacak kaybi minimize etmek, bölge de saglikli ve güvenilir gida üretmek yaninda diger bölgelere Akdeniz meyve sineginin yayilimini önlemek temel hedeflerimizdendir. Yine ilimizde örtü alti sebze üretiminin yogun olarak yapildigi Çarsamba ilçemizdeki 66 dekar örtü alti alaninda ve Vezirköprü ilçemizdeki 30 dekar örtü alti alaninda; domates güvesi, sinekler ve tripse karsi feromon ve yapiskan tuzaklar kullanilarak toplam 96 dekar alanda biyoteknik mücadele yöntemleri ile mücadele halen yapilmaktadir. Yine 6 mantar isletmesinde mantar sinegine karsi mücadele yapilmistir. Tekrar etmek gerekirse; tarimsal üretim sürecinde en son çare kimyasal mücadele olup, kültürel mücadele basta olmak üzere biyolojik biyoteknik mücadele konusunda da egitim yayim sürecimiz devam etmektedir. Üreticilerimizi bu alanlarda desteklemeye devam edecegiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile