‘tarımsal Ürünleri Değerlendirme Toplantısı’

Ekonomi bakanı Nihat Zeybekci, Standard&Poors derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin büyümesini revize etmesiyle ilgili olarak, “Türkiye’de en önemli seçimlerden sonra, milletin iradesinin en net şekilde ortaya çıktığı seçimlerden sonra Türkiye’nin siyasi istikrarsızlık ilgili argümanları taşıyan, siyasi kırılganlıkları kullanan değerlendirmelerin yapılmasını ve negatif etkilerinin olacağı görüşleri ciddiye almıyoruz” dedi.


Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen ‘Tarım Ürünleri Değerlendirme Toplantısı'na Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Merkezi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Birlik Başkanları katıldı.

Rusya’ya gıda ithalatı ile ilgili bir soru üzerine; Türkiye olarak yaş sebze ve meyve talebini karşılamalarının mümkün olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, beyaz et ve yumurta alanında Türkiye’nin avantajlı olduğuna dikkat çekerek “Bizim şu anda Rusya ile tarım ürünlerin tamamında ihracatımız 2 milyar dolara yakın. Bunu çok hızlı şekle geliştirme imkanımızın olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Eker ise Rusya’nın 43 milyar dolarlık gıda ithalatının olduğunu hatırlatarak, bunun 12,5 milyar Dolarını AB ülkelerinden, et ve et ürünlerini ABD’den, balığı Norveç’ten aldığını belirterek “Türkiye'den 1.,8 milyar dolarlık ithalatı var. Bizden talep edilen hususlar var. Süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı talepleri var. Orta ve uzun vadeli etki analizini değerlendirerek yapmak zorundayız. Bütün parametrelerin hepsini dikkat almak zorundayız. Kapasitemizi biliyoruz. Bunları da dikkate alacağız” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın gıda fiyatları dolayısıyla ithalatın önünün açılması konusunda ise Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Merkez Bankası enflasyonla ilgili yorumlarında sivri biber ve limonu sorumlu tutmak ana meseleyi ıskalamaktır. Yani enflasyon Türkiye için önemli, hayati bir konudur. Ana meselemiz Türkiye’de üretim yapmak isteyen, yatırım yapmak isteyenlerin, ihracat yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engel katlanılan faiz maliyetidir. Katlanılan faiz maliyetlerinin toplam üretimdeki katkısı ve yarattığı maliyettir. Sorumluluğu tarım ürünlerine yıkmak sorumsuzluktur.”
Rusya’ya ihracatın fiyatları arttırması konusunda Zeybekci, ‘yurtdışına satışların enflasyonu arttırır’ düşüncesinin 25-30 yıl öncesinde olduğunu belirterek, “Enflasyonu ne bir şekilde hallederiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Enflasyon sepetindeki gıda ağırlığın uluslar arası parametreleri dikkate almak gerekir. Avrupa Birliği’ndeki enflasyon sepetindeki gıdanın ağırlığı ile Türkiye’deki gıdanın ağırlığı ile fark var mıdır yok mudur, ona bakmak gerek. Aşırı derecede liberal bir tarım politikası uyguladığımızda kalıcı servet tanımını uzun vadede değerlendiremeyeceğimiz kanaatindeyim. Tarım bütün dünyada destekleniyor. Dünyanın neresinde olursa olsun parası olan ülkeler tarımı destekliyor.”
2013 yılında üretim rekorlarının kırıldığını söyleyen Eker, Türkiye’de 22 milyon ton buğday, 1,8 milyon ton ayçiçeği, 1,5 milyon ton çeltik, 6 milyon ton mısır üretildiğini belirtti.

Standard&Poors Türkiye’nin büyümesini yukarı yönlü revize etmesini değerlendiren Zeybekci, şunları dedi:
“Türkiye’de en önemli seçimlerden sonra, milletin iradesinin en net şekilde ortaya çıktığı seçimlerden sonra Türkiye’nin siyasi istikrarsızlık ilgili argümanları taşıyan, siyasi kırılganlıkları kullanan değerlendirmelerin yapılmasını ve negatif etkilerinin olacağı görüşleri ciddiye almıyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile