Tarimsal Ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu'ndan 80 Milyon Euro'luk Hibe

Tarimsal ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun, IPARD III programinda 2. Basvuru Çagri ilani yayimlandi. Zonguldak Irtibat Ofisi’nden yapilan açiklamada yatirimcilara toplam 80 milyon Euro’luk hibe destegi saglanacak.

Zonguldak Irtibat Ofisinden yapilan açiklamada, hibe bütçesinin 80 milyon Euro oldugu açikladi.

2024 yili itibariyle 7 yil boyunca uygulanacak olan IPARD III Programinda, basvuru yapilacak olan projelerde ön hazirlik sürecinin kolaylastirilmasi ve inceleme asamasinin hizlandirilmasi hedefiyle ilk kez yillik çagri takviminin yayinlandigi ifade edildi. Mart kamuoyunda paylasilan ilani "Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar" basligiyla yayimlandi. Projelerin 5 Nisan ila 14 Haziran tarihleri arasinda kabul edilecegi, basvurular çerçevesinde Zonguldak’ta yatirim bütçesinin 67 milyon lira oldugu ögrenildi. Ilanda 5 projenin basvurusu alindi.

Ikinci basvuru çagri ilaninda ise "Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme Tedbiri" basligi altinda sunulacak projeler için "Bitkisel Üretimin Çesitlendirilmesi, Islenmesi ve Pazarlanmasi", "Aricilik ve Ari Ürünlerinin Üretimi, Islenmesi ve Pazarlanmasi", "Zanaatkarlik ve Yöresel Ürün Isletmeleri", "Kirsal Turizm ve Yenileme Faaliyetleri", "Kültür Balikçiligi", "Makine Parklari", "Yenilenebilir Enerji Tesisleri" destekleri saglanacak.

Yapim isleri, makine-ekipman alimlari, hizmet alimlari ve görünürlük harcamalari desteklenecek giderler arasinda yer alacak.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme Tedbirinde hibe oraninin yüzde 60 oldugu; genç çiftçiler ve sertifikali organik tarim üreticileri için bu oran yüzde 70’e çikabilecegi ifade edildi. Uygun harcama tutarinda ise 500 bin Euro’ya kadar olan basvurularin desteklenecegi kaydedildi. Atik yönetimi, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi (atik malzemelerin verimli sekilde yeniden kullanimi) ile ilgili harcamalar için yüzde 10 ilave hibe destegi saglanacagi ancak toplam hibe oraninin yüzde 75’i geçemeyecegi vurgulandi.

Yatirimcilarin, proje basvurularinin online sistem kayitlarini 12 Temmuz-16 Agustos tarihleri arasinda https://onlinebasvuru.tkdk.gov.tr/ internet sitesi üzerinden yapabilecegi, basvuru paketlerinin de 29 Agustos 2024 tarihine kadar Zonguldak Irtibat Ofisi’ne teslim edilecegi belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile