Tariş, 11 Milyon Zeytin Ağacını İnceliyor

Tariş, 11 Milyon Zeytin Ağacını İnceliyor

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, ‘Zeytin Halkalı Leke Hastalığı’ ile ilgili Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde Ar-Ge çalışmaları başlattı.

Yaklaşık 11 milyon zeytin ağacının bulunduğu bölgede son üç yılda artış gösteren Zeytin Halkalı Leke Hastalığı ile mücadele dönemi için başlatılan çalışmalarda hastalığın ne boyutta olduğu ortaya çıkarılacak. Zeytin ağaçlarına zarar vererek alınacak üründe büyük kayıplara yol açan halk arasında mantar olarak ta bilinen Zeytin Halkalı Leke Hastalığının Edremit Körfezi 'nde ne denli etkili olduğunun belirlenmesi için Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile Edremit Ziraat Odası tarafından bir Ar- Ge çalışması başlatıldı. Bu hastalığın araştırılması için Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ar-Ge Şefi Cahit Tunç, Edremit Ziraat Odası Ziraat Mühendisi İnanç Cum ve Edremit Ziraat Odası Murahhas Üyesi Yılmaz Diker, çalışmalarına Havran ilçesinden başladı. Zeytin Halkalı Hastalığı 'nın boyutunun tespiti için başlatılan çalışmaların bölgedeki tüm zeytinliklerin taranmasıyla tamamlanacağını belirten Yılmaz Diker, “Zeytin Halkalı Leke Hastalığı bölgemizde son üç seneden beri yoğun bir şekilde ürün kaybına sebebiyet vermekte. Özellikle havaların yağışlı ve rutubetli gitmesinden dolayı bölgemizde bu hastalık son yıllarda büyük artış gösterdi. Bundan dolayı gerek ziraat odası olarak, gerek Tariş olarak, gerekse diğer tarımsal kuruluşlarla işbirliği içerisinde bulunarak bu hastalığın bölgemizdeki yayılmasının sebepleri, yayılmasının sonuçları, bu konuda yapılabilecek kültürel tedbirler ve ilaçlı mücadelenin sonuçlarını araştırmak üzere belirli zamanlarda belirli teknik elemanlarla çalışmaktayız bölgede” dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ar-Ge Şefi Cahit Tunç, halk arasında zeytin mantarı olarak ta bilinen halkalı leke hastalığının zeytin ağacının en önemli hastalığı olduğunun altını çizdi. Bu hastalığın özellikle ilkbaharda yoğun yaprak dökümleriyle ağaçların o yılkı ürün kaybına neden olan meyvelerin dökülmesine sebebiyet verdiğini ifade eden Tunç, hastalığın yağışlarla çok yakın ilişkili olduğunu söyledi.

Tariş Ar- Ge Şefi Tunç, “Tariş Zeytinyağı Birliği olarak üreticimize hizmet mahiyetiyle bu en önemli hastalığın mücadele zamanlarının yerinde takip edilip üreticileri uyarma yönüyle bir çalışma yürütüyoruz. Sürgünler büyümeden önceki ve çiçeklenme dönemi olmak üzere ilkbaharı hedef alacak iki dönem mücadelesi var. Mücadelede bakır kökenli ilaçların kullanılması öneriliyor. Bu ilacı meteorolojiden alınan hava tahmin raporuna göre yağmurdan hemen öncesinde atmak çok önemli. Çünkü hastalık yağmur taneleriyle lekeli alandaki kolonilerin temiz alandaki yapraklara yayılmasına neden oluyor” diye üreticileri uyardı.Tunç, mücadele edilmezse bu hastalığın ağaçlarda yaprak dökülmelerine bağlı olarak sürgün uçlarında kuruma başlayarak bilhassa 1- 2 yıllık kurumalar oluşturabildiğini söyledi.Yapılan bu çalışmanın sonucunda hastalığın etki alanlarını gösterir harita ortaya çıkacak.Zeytin Halkalı Leke Hastalığı'nın, zeytin ağaçlarında yaprak dökülmesi ile yüzde 30-40'lara varan bir verim düşüklüğüne sebep olduğu bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile