Tariş Pamuk, küllerinden yeniden doğuyor

Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) ve özel bankalara borcu sebebiyle geçen yıl ürün alacak para bulamayan Tariş Pamuk Birliği, küllerinden yeniden

Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) ve özel bankalara borcu sebebiyle geçen yıl ürün alacak para bulamayan Tariş Pamuk Birliği, küllerinden yeniden doğuyor. Eylül 2009'da göreve gelen yeni yönetim, uyguladığı radikal tedbirlerle tasarruf dönemi başlattı. 2009 Ocak ayında aylık 2 milyon lira olan personel gideri, 2010 yılının aynı ayında 900 bin liraya düşürüldü. Birlik, şimdi aylık 800 bin lira maaş ödüyor. Sadece personel giderini 1 milyon 200 bin lira azaltan Tariş Pamuk Birliği, makam aracı uygulamasına da son vererek, bu amaçla kullanılan 58 arabayı sattı. Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, geçen yıl ürün almak için kredi bulamadıklarını, bu yıl ise Kredi Garanti Fonu (KGF)'nun kendilerine kefil olduğunu ifade etti. Azbazdar, KGF ile 55 milyon liralık kredi protokolü imzaladıklarını, bunun 10 milyon lirasının hasat öncesi hazır olacağını kaydetti.

Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu, gazetecilerle biraraya geldi. Başkan Azbazdar, göreve geldikleri dönemde acilen ödenmesi gereken borç miktarının 50 milyon lira olduğunu anlattı. Göreve geldikleri tarihten bu yana 94 milyon lira ödediklerini ifade etti. Birliğin halen faiziyle birlikte 180 milyon lira borcu bulunduğunu kaydeden Azbazdar, "İki özel banka ve DFİF dışında 10 milyon lira da piyasaya borcumuz var." dedi. Yeni sezon öncesi KGF ile yaptıkları görüşmeler sonucu istedikleri desteği aldıklarını kaydeden Azbazdar, şunları ifade etti: "Geçen yıl KGF kredisinin yetişmemesi nedeniyle 29 bin ton pamuk alabilmiştik. Bu yıl en az 90-100 bin ton almayı hedefliyoruz. 55 milyon liralık KGF kredisi kabul edildi. Ziraat Bankası, Anadolubank ve Şekerbank ile kredi prosedürüne başladık. Temmuz ayı ortasına kadar sözleşmeleri bitirmiş olacağız. Bu, pamuk rehini üzerine kurulmuş bir kredi; 10 milyon liralık bölümü, hasada başlanmadan elimizde olacak. Pamuk alımı için elde kaynak hazır bulunacak. Çiftçiye avansını hemen ödeyeceğiz." diye konuştu.

Borçlarını yeniden yapılandıran Tariş, geleceğe daha güvenle yürümek için gayrimenkullerinin bazılarını elden çıkarmayı planlıyor. Birliğin satmayı planladığı gayrimenkullerin toplam değeri, 810 milyon lirayı aşıyor.Başkan Beliğ Azbazdar, birlik gayrimenkullerinin değerlendirilmesi konusunda TOKİ ile Kuşadası, Aydın Tekstil, Çiğli Depolama ve İzmir Pamuk Yağı Kombinası tesisleri arazileri için mutabakata vardıklarını, araziler üzerindeki ipotekler konusunda bankalarla yaptıkları görüşmeleri bu ay sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Pamuk yağı kombinasının bulunduğu arazinin İzmir Limanı'nda alınan yeni yatırım kararı ile birlikte önemini daha da arttırdığını ifade eden Azbazdar, İzmir Yeni Kent Merkezi İmar Planı'yla ilgili devam eden yargı sürecinin kendilerine de zarar verdiğini belirterek şunları söyledi: "Dava sonuçlanır ve imar planı uygulamaya geçerse, yapacağımız anlaşma çerçevesinde borçlarla ilgili sorunlarımız çok büyük oranda çözülecek. Belediye burada görevini yapıyor. İş biraz da İzmir kamuoyuna düşüyor. Davaları açan Yüksel Çakmur ile görüştüm. 'Manhattan kayalık, oraya gökdelen yapılır ama buraya yapılmaz.' diyor ama biz de 280 değil, 27 katlı bina yapılacak diyoruz. 20 kat olsun ama iş çözülsün. İnsanları bu kadar süründüremezsiniz. Yüksel bey anlayış gösterir, İzmir'in önünü tıkamazsa borç sorunumuz kalmayacak."

Azbazdar, genel müdürlük binasıyla ilgili de bazı gruplardan teklifler alındığını, özellikle İzmir Limanı ile bağlantılı yatırım yapmak isteyen şirketlerin ilgisi olduğunu belirterek, değerini bulduğunda binanın elden çıkarılmaması için bir sebep olmadığını ifade etti.

TASARRUF İÇİN NELER YAPILDI?

Yıllık maliyeti 400 bin lirayı bulan Ankara Müdürlüğü kapatıldı

Yıllık zararı 500 bin lira olan Tarişspor Kulübü Derneği kapatıldı

Üst düzey yöneticilerin kredi kartları iptal edildi

Yıllık 10 milyon lira zararı olan Pamuk Yağı Kombinası'nda fason üretime başlandı

2 milyon lirayı bulan aylık personel gideri, 1 milyon liranın altına düşürüldü

Tariş Sigorta, genel müdürlük binasına taşındı

Yılda 15 milyon lira zarar eden Tariş İplik kapatıldı

Lojmanlar satılarak 1,5 milyon lira gelir sağlandı

58 araba, toplam 650 bin liraya satılarak vergi borcu ödendi

Kredi Garanti Fonu'ndan alınan 13 milyon lira ödendi

Yaklaşık 5 milyon liralık âtıl makine ve ekipman satıldı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile