Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarla faresi ile kimyasal mücadelede en etkili dönemin kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharla geç sonbahar dönemi olduğunu söyledi.
Tarla faresi ile mücadele yapılmadığında popülasyon yoğunluğuna göre ekili arazilerde yüzde 100'e varan zarara neden olabildiğine işaret eden Yüksel, "Bir dişi tarla faresi yılda ortalama 4-6 doğum yapar ve her defasında 5-9 yavru doğurur. Ömürleri ortalama 3-4 yıldır. Toprakta açtıkları galerilerde yaşarlar. Mücadele yapılmadığı zaman sebze ve meyveler, çayır, mera bitkileri, buğday, arpa, yulaf gibi bitkilerin köklerini kemirmek veya kesmek suretiyle zarara neden olur." dedi.
Kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanların doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda tarla farelerini baskı altında tuttuğunu vurgulayan Yüksel, "Bu doğal düşmanları korumak için avlanmamak ve gereksiz ilaç kullanmamak gereklidir. Derin toprak işleme, tarla temizliği, delikleri su ile doldurmak, kapan kurmak da önemli mücadele yöntemleridir." diye konuştu.
Yüksel, tarlada 25 metrekarede 5 işlek delik görüldüğünde mücadelenin gerektiğini belirterek, "Her işlek beslenme deliğine zehirli yem bırakılır. Uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunları yiyen diğer hayvanları da öldürerek yaban hayatını yok etmektedir. İlaçlama sonrasında tarlalar gezilip fare ölüleri toplanarak imha edilmelidir." ifadesini kullandı.
Yüksel, çiftçilerin mücadele ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tarım ve orman il ve ilçe müdürlükleri ile serbest ziraat mühendislerine başvurabileceklerini kaydetti.
'Tarla Faresi' İle Mücadele Uyarısı
Ladik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Bünyamin Yüksel, tarla faresi mücadele konusunda bilgi verdi.