Talat Demirören İstasyonu'nda düzenlenen tarla tanıtım gününe, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hüseyin Arslan ve kurum yetkilileri katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce 2011 yılında yürütülen mobil güneş pili destekli damlama sulama sistemleri Ar-Ge projesi devrim sayılacak bir sonuca ulaştı. Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneşini tarımsal sulama amaçlı kullanacak mobil pil üretildi. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilen proje; alternatif bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin verimli ve etkin olarak hemen kullanılabileceği 'güneş enerjisi ile tarımda sulama sistemleri' konusunu kapsıyor.Müdür Hüseyin Arslan açılış konuşmasında şu noktalara değindi. Arslan, "Bugün burada bölge tarımına ve çiftçilerine büyük katkı sağlayacak önemli bir çalışma olan mobil güneş pili sistemini tanıtmak için toplanmış bulunmaktayız. Bu sistem çiftçilerimize ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacaktır. Enerjiden elde edilen tasarrufun tarımın geliştirilmesinde kullanılacak diğer girdilere büyük faydası olacaktır. Bu konuda katkı sağlayan kurum personeline ve üreticilerimize teşekkür ederim" dedi.
"Tarımda toplam giderlerin önemli bir bölümünü oluşturan sulamada enerji giderlerini azaltacak proje; sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri ortadan kaldıracak" diyen Doç. Masum Burak, araştırma sonucu elde edilen sonuçlara göre, sistemin teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlara sahip olduğunu belirtti.
Burak, "Geliştirilen teknolojiyle tarımsal sulamadaki mazot, elektrik gibi enerji girdilerinin maliyetleri önemli ölçüde azalıyor. Halihazırda elde edilen araştırma verilerine göre elektrik şebekesinin su kaynağından 1 km'den daha uzakta olması durumunda bu sistem kendini ilk senede amorti ediyor. Mobil (taşınabilir) Güneş Pili prototip sulama makinesi damlama sulama sistemi ile kullanıldığında; ürünün cinsine ve mevsimine göre 400 dekar alanı sulayabiliyor. Mobil güneş pili sulama makinesi örnek bir model olup güneş pili ve pompa kapasitesi artırılarak daha fazla alanların sulanmasında da kullanılması planlanıyor" ifadelerini kullandı.
"İmal edilen prototip makine tüm gerekli enerjiyi kendisi üretmekte, saatte 70 ton su atma kapasitesiyle maksimum 170 metreden su çekebiliyor" diye kaydeden Burak, şöyle devam etti: "İmal edilen makine, ulusal ve uluslararası literatürlerde mobil özelliği ve uygulamaya dönük olarak bir ilk. Bu prototip makine, diğer güneş pillerinden ve panellerinden farkı mobil özelliğiyle farklı su kaynaklarına taşınabiliyor ve kendi ürettiği elektrikle güneşi gün boyu otomatik takip edebiliyor. Sistem, ışınım şiddetinin yeterli olduğu bulutlu havalarda dahi çalışabiliyor. Yapılan araştırmalara göre yeryüzüne bir yılda düşen güneş ışınım enerjisi, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 150 katı. Güneş enerjisi konusunda çok iyi bir konumda bulunan Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, günlük ise toplam 7,2 saattir." Burak, açıklamalarını şöyle tamamladı: "GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında, küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek bu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistemin yaygınlaştırılmasıyla mobil güneş pili destekli sistemlerin, kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde özellikle gölet ve kanal kenarlarındaki arazilerde damlama sulama gibi kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecektir. Bu projeye destek veren başta üniversitemizin değerli öğretim üyelerine, TÜBİTAK ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederim." Vali Güvenç’in de kısa konuşmasının ardından, mobil güneş pili sisteminin çalıştırılması ve tanıtımı için panelin yanına gidilip butona basılarak sistemin çalışmasına start verildi.
Misafirlere yapılan ikramın ardından tarla günü sona erdi .
Tarla Gününde Mobil Güneş Pili Sistemi Tanıtıldı
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği "Mobil Güneş Pili" sisteminin tanıtımı yapıldı.