Tarlalari Delik Desik Eden Farelere Karsi Biyolojik Mücadele Baslatildi

Tarlalari Delik Desik Eden Farelere Karsi Biyolojik Mücadele Baslatildi

DENIZLI – Denizli’de çiftçilere tarla faresi ile mücadelenin önemi uygulamali olarak gösterildi. Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün destegiyle çiftçiler zehirli bugdayla tarla fareleriyle toplu sekilde mücadele edebilecek.



Tarim ve Orman Il ve Ilçe Müdürlügü teknik personelince, mevsim sartlarindan kaynaklanan tarla fareleri sorununa karsi vatandaslara toplu mücadelenin önemi anlatildi. Çardak ilçesi Merkez Mahallesinde gerçeklestirilen toplu mücadelede Ilçe Müdürü Ese Üret, teknik personeller ve mahalle muhtarlari ile çok sayida üretici katilim sagladi. Toplu mücadelenin önemi konusunda üreticiler ile birlikte is birligi içerisinde olduklarini ifade eden Müdür Üret, “Bu sene tarla faresi popülasyonu yogun bir sekilde artis göstermis olup, ilçe müdürlügümüz tarafindan zehirli bugday dagitimi yapilarak mücadelenin etkin olabilmesi için toplu tarama ve derin sürümün yapilmasi gerekmektedir. Çiftçilerimize bu konuda duyarli olmalarini diliyorum” dedi.



Beslenme deliklerine zehirli bugday birakmalari önemlidir

Tarla faresinin kültür bitkileri ile çayir mera bitkilerinin yesil aksam, tohumlari ve meyveleriyle beslendigine isaret eden Üret, "Ayrica yiyecek bulamadiklarinda meyvelik ve orman fidanliklarin gövdeleri ile kök bogazini kemirerek zarar verirler. Sartlar uygun oldugunda 2 ayda bir ve her seferinde 6-10 arasi yavru yapmasi, dogan yavrularinda 2-3 ay sonra üremeye baslamasi nedeniyle çok hizli çogalabilen bir zararlidir. Tarla faresinin dogal düsmanlari olan yilan, baykus, sansar, tilki, gelincik, atmaca, sahin, dogan gibi hayvanlar fare ile beslenmektedirler. Tarla faresi mücadelesinde bireysel mücadeleden öte üreticilerimizin ayni anda toplu olarak tarlalarindaki beslenme deliklerine zehirli bugday birakmalari mücadelenin etkinligi açisindan önemlidir. Bundan dolayi etkin mücadele için çiftçilerimizin büyük kisminin katilimiyla toplu ve taramali mücadele yapilmalidir. Böylece o bölgede bulunan mera, yol kenarlari, sulama kanallari etrafi, orman, nadasa birakilan tarlalar ve islenmeyen arazilerin bir bütün olarak taranmasi ve kimyasal mücadelenin yapilmasi basari için önemlidir. Yapilacak uygulamada 25 metrekareye 4-5 islek delik görüldügünde, il, ilçe müdürlüklerinden zehirli bugday temin ederek plastik kasik ve eldivenle beslenme deliklerinin iç kismina el degmeden 5 adet zehirli bugday kullanilarak üreticilerimiz toplu sekilde mücadele etmeleri gerekmektedir" seklinde konustu.



Üretici Mehmet Arikan ise yogun olarak bas gösteren tarla faresini önlemek için il ve ilçe müdürlügü personelinin desteklerinden dolayi tesekkür etti. Üretici Arikan, “Biçilmis ve sürülmeyen tarlalar veya meralar da bu kapsamda olabilir bunlarin toplu mücadele ile sürümünün zorunlu olmasi veya yaptirilmasi için çalismalarin yapilmasini istiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile