Kasım ayı sonu itibariyle çiftçiye 195 milyon lira tazminat ödemesi gerçekleştirdi. Antalya’da meydana gelen 23 doğal afetten zarar gören üreticilere temsili hasar ödemesi yapıldı.
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Temsili Hasar Ödemesi ve Çek Verme Töreni’ne TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ile TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora da katıldı. Temsili ödeme yapılacak üreticilerin de hazır bulunduğu törende konuşan Bülent Bora, 2005’te kurulan TARSİM’in 5,5 yılı geride bıraktığına değindi. 2006’de 12 bin olan poliçe sayısının 2007’de 218 bine ulaştığını anlatan Bora, “Poliçe sayısı her yıl istikrarlı şekilde yükselerek yüzde 56 artışla 580 bini aştı. Bu kadar artışı biz de beklemiyorduk. Hasar ödedikçe, sistemin çiftçiler tarafından tanınması ve anlaşılması artışın önemli nedenlerinden biri.” dedi. 2011 sonu itibariyle 6,5 milyar lira değerinde tarımsal ürünü sigortaladıklarına işaret eden Bora, bunun yüzde 63 artışa denk geldiğine dikkati çekti.
Türkiye’deki 9 milyon 166 bin dekar alanın sigorta kapsamına alındığı bilgisini paylaşan Bora, sera sayısının ise 5 bin dekarı geçtiğini ifade etti. Toplam sera sayısına bakıldığında bu rakamın düşük kaldığını belirten Bora, “Serada, 2B ağırlıklı olarak, kayıtlılık sorunu var. Hükümet çok yakında 2B sorununu çözecek. O takdirde seraların kayıtlılık sorunu çözülecek ve sayı katlanarak büyüyecek.” diye konuştu. 2011 itibariyle sigortalı hayvan sayısının 385 bin büyükbaşı aştığını anlatan Bora, bunların çoğunluğunu süt sığırlarının oluşturduğunu ifade etti.
TARSİM Genel Müdürü Bora, poliçe sayısındaki artışla birlikte hasar ihbarlarında da artış olduğunu kaydederek şu bilgiyi verdi: “Bu yıl 167 bin 147 hasar ihbarını sonuçlandırdık. Bunun karşılığında, kasım ayı sonu itibariyle, 195 milyon lira tazminat ödemesi gerçekleştirdik. Tazminat ödemeleri devam ediyor. Bu rakamlar biraz daha yükselecek. Sistemin genelinde 5,5 yıl ele alındığında, 890 milyon TL prime ulaşıldı. Bunun 464 milyon lirasını devlet, 426 milyon TL’sini üretici ödedi. Bunun karşılığında 534 milyon lira hasar ödendi. Çiftçinin ödediğinden fazlasını ödedik. Devletin de yükünü üstlendik.”
TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak da ilk poliçesini 1 Haziran 2006’da kesen kurumun gelişiminin kendileri için yeterli olmadığına değindi. Kadak, “Her yıl düzenli şekilde artış sağladığımız bir gerçek. Bu da TARSİM’in çiftçiler tarafından kabul gördüğü anlamına geliyor. Yeterli mi? Tabii ki değil. 2 milyon 700 bin kayıtlı çiftçimiz var. Bu rakamların çok yeterli olmadığı açık.” dedi.
Tören sonunda nisan ayındaki don olayı ile ekimdeki sel felaketinde zarar gören 16 çiftçiye temsili hasar ödemesi yapıldı.
Tarsim, 2011’de Çiftçiye 200 Milyon Liraya Yakın Tazminat Ödedi
Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM), bu yıl içinde meydana gelen doğal afetler sonucu 167 bin 147 hasar ihbarını sonuçlandırdı.