75. Yıl Açıkhava Gösteri Merkezinde gerçekleşen "Üzüm ve Kültür Festivali" Gösteri Merkezinde düzenlenen "Üzüm ve Kültür Festivali" Mersin Büyükşehir Belediyesi folklor ekibinin gösterisi ile başladı.
Festival töreninde bir konuşma yapan Tarsus Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Tarsus'ta 200 bin dekarlık alanda bağcılık yapıldığını ve bu yıl 250 ile 300 bin ton arasında üzüm rekoltesi beklendiğini söyleyerek, "Son yıllarda bilinçli çiftçiliğin artmaya başlaması, çiftçilerimizin daha fazla kazanması, ürünlerin daha kaliteli olması ve bu verimli toprakların hakkının verilmesi açısından çok sevindirici bir gelişme olarak öne çıkmaktadır" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Vahap Seçer, üzüm üreticisinin festivale katılmamasını sessiz protesto olarak değerlendirerek, "Türkiye'de yaşayan her üç insandan biri çiftçilik yaparak hayatını sürdürüyor. Ancak hükümet yetkilileri üreticiyi bugün ölüm ile karşı karşıya bırakmıştır. Tarım politikaları değişmez ise şayet çiftçilerimiz için yapılacak hiçbir şey kalmamıştır. İktidar olmamız halinde partimizin tarım politikaları asla bu yönde olmayacaktır. Üretilen her ürün mutlaka yurt dışına ihraç edilecek" dedi.
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, mevcut hükümetin çeşitli sihirbazlıklarla ile çiftçiyi kandırdığını ileri sürürken. Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Topçuoğlu, ise ülkenin en cefakar üreticisi olan çiftçilerin bugün oldukça zor durumda olduğunu söyledi. Festivale ev sahipliği yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de çiftçinin yaşadığı korkuyu dile getirerek "Çiftçi bugün üretmekten korkar hale geldi. Biz inadına korkmadan üretmeye devamlı hazırız. Ancak hükümet yetkililerinden bazı ürünler teşvik bekliyoruz. Bugün üzümün maliyeti çiftçiye 460 TL'ye mal olurken, maalesef 260 TL'den satılıyor. Bugün buradan Ankara'daki yetkililere sesimizi duyurmak için bu festivali düzenledik" diye konuştu.
Festival kapsamında Türkiye'de ilk defa "En İyi Bayan Traktör Sürücüsü" adlı yarışma düzenlendi. Kıyasıya geçen yarışmaya katılan 18 kadın, traktör direksiyonunda ne kadar iyi olduklarını sergilerken, Hacıhamzalı köyünden Aslı Aslan birinci, Sıraköy'den Hatice Topal ikinci, Taşçılı köyünden Büşra Doğan üçüncü oldu.
"Üzüm ve Kültür Festivali"nin vazgeçilmez yarışma kategorileri arasında yer alan "Üzüm Güzeli" yarışmasına ise 25 kişi katıldı. Üzüm güzeli yöresel kıyafetleriyle jürüi üyelerini kendilerin gösterirken, jüri üyeleri ise güzel seçmekten zorlandığı görüldü. Yapılan puanlama sonunda birinci Sayköy'den Esra Çalışkan, ikinci Hacıhamzalı köyünden Büşra Özkan, üçüncü Belen köyünden Fadime Küçüköner oldu. Yetenek güzeli Dedeler köyünden Sema Kumbul, Sempati güzeli ise Taşkuyu köyünden Çilem Elgin oldu. Festival güzeli ise Suna Ergezer oldu.
"En İyi Üzüm Yetiştiricisi" dalında ise Taşkuyu köyünden ise Ali Gök birinci, Sayköy'den Halim Yılmaz ikinci, Tepeköy'den Veli Çakıcı üçüncü oldu.
Yarışmada dereceye girenlere para, altın, beyaz eşya ve alışveriş çeki verildi.
Daha sonra Abdi Çemen, Yudum ve Murat Başaran söyledikleri şarkılar ile gösteri merkezinde bulunan izleyicilere güzel anlar yaşattılar. Gecenin finalinde ise 10. Yıl marşı eşliğinde havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Festivalde Mersin'de takviye olarak polis gelirken, gecede 450 polis görev aldı.
Tarsus'ta Üzüm Festivali Coşkusu
Mersin'in Tarsus ilçesinde bu yıl 30. düzenlenen geleneksel "Üzüm ve Kültür Festivali" çeşitli etkinliklerle kutlandı.