ERDİNÇ AKSOY - Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) ilk kez 2013'ün mart ayında denendiği Amasra maden ocaklarında üretimi yüzde 70 artıran mekanize kazı sisteminin, Karadon'da hayata geçirilerek yer altından çıkarılan kömür miktarının artırılması hedefleniyor.
Taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne kadar kazma ve havalı kazıcılarla kömür çıkarılan 'kara elmas diyarında', yurt dışında kullanılan mekanize kazı sisteminin, pilot olarak uygulandığı TTK Amasra Müessese Müdürlüğü ocaklarında verimli sonuçlar alınmasının ardından sistemin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
Mekanize sistem sayesinde 90 işçiyle gerçekleştirilen üretimin, 27 madenciyle sürdürülebilmesinin yanı sıra klasik yönteme göre kömür üretiminde yüzde 70'e varan artış sağlanıyor.
Amasra'da klasik yönteme kıyasla, satılabilir kömür üretiminin günde 354 tondan 608 tona, işçi randımanının yevmiyede 771 kilogramdan bin 234 kilograma, ton başına hasılatın da 208 liradan 250 liraya yükselmesi üzerine TTK, mekanize sistemin Karadon müessese maden ocağında da kullanılmasına karar verdi.
İhaleyle alınacak dik damar mekanize ayak sisteminin ilk olarak uygulanacağı üretim panosunda, yaklaşık 200 bin tonluk rezervin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
-Sistem göçüğü de önlüyor
Ocağın tavanını tamamen örterek üretim imkanı sağlamasından dolayı göçük gibi maden kazalarını da önleyen sistemin ihalesi kapsamında ilgili firmalar 25 Mayıs'a kadar teklif verebilecek.
Teçhizatlar 200 takvim günü denendikten sonra performans testleri yapılarak, başarılı görülmesi durumunda satın alınacak.
- 'İş güvenliği açısından önemli'
Genel Maden İşçileri (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür üretiminde mekanizasyonla randımanda önemli iyileştirmeler yakalandığını söyledi.
Teçhizatın Karadon'un ardından Üzülmez ve Kozlu maden ocaklarındaki dik damarlarda kullanılmasına yönelik de planlama yapıldığını anlatan Demirci, 'Amasra'da pilot uygulanan mekanize kazı teçhizatında istenilen başarı elde edildi. Mekanize sisteminin yanı sıra işçi açıklarının giderilmesiyle kurumun kömür üretimi önemli oranda artacaktır, ancak mekanize sistemin ocakların her yerinde kullanılması mümkün değil. Kurumun talebi ve sendikamızın girişimleri kapsamında bir an önce yeni istihdam yapılması şart.' diye konuştu.
Demirci, mekanize sistemin en önemli avantajlarından birinin, kalkan tipi tahkimat sistemiyle ocağın tavan açıklığını tamamen örtmesi olduğunu belirterek, böylece özellikle madencinin kabusu olan göçüklerin önlendiğini kaydetti.
Taş Kömürü Üretiminde 'Mekanize Sistem' Dönemi
TTK tarafından ilk kez 2013'te Amasra maden ocaklarında denenen mekanize kazı teçhizatının üretimi yüzde 70 artırması üzerine sistemin, kurumun en önemli üretim merkezlerinden Karadon'da da hayata geçirilmesine karar verildi İhaleyle alınacak dik damar mekanize ayak sisteminin ilk olarak uygulanacağı üretim panosunda, yaklaşık 200 bin tonluk rezervin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Ocağın tavanını tamamen örterek üretim imkanı sağlamasından dolayı göçük gibi maden kazalarını da önleyen sistemin ihalesi kapsamında ilgili firmalar, 25 Mayıs'a kadar teklif verebilecek.