Taş Kömürüne Teşvik, Madencileri Sevindirdi

Zonguldak - Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" doğrultusunda taş kömürü çıkarılmasının destek kapsamına alınmasının istihdam ve üretimde artış sağlaması bekleniyor.

Söz konusu değişiklikle taş kömürü yatırımlarını diğer madencilik yatırımlarından ayıran ve teşviki belli şartlara bağlı yatırım olarak nitelendirilen hükmün kaldırılması ve kömür çıkartılmasına yönelik yatırımlarda kalori şartı aranmaksızın desteklenmesi kararı, Zonguldak'ta girişimcileri sevindirdi.

Zonguldak, Bartın ve Karabük'ü kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni karar doğrultusunda diğer madencilik yatırımları gibi taş kömürüne de yapılanların öncelikli yatırım olarak değerlendirileceğini söyledi.

Zonguldak'ın 3. bölgede yer almasına karşın taş kömürü yatırımlarının 5. bölge desteklerinden faydalanacağına işaret eden Tezel, şunları kaydetti:

"Teşvik kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, SGK işveren hissesi ve faiz desteği verilecek. Alınacak makine ekipmanları faturaları KDV'siz kesilecek. Yurt dışından alınacak makine ekipmanı için gümrük vergisi ödenmeyecek. 7 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteğinin asgari ücrete tekabil eden kısmının ödenmemesi gibi desteklerden yatırımcılar yararlanabilecek. Söz konusu SGK iş veren desteğinden 7 yıl yararlanılabilmesi için yatırımların 31 Aralık 2013'e kadar gerçekleşmesi gerekmektedir."

Tezel, yatırım teşvik belgesi sürecinde firma sahiplerinin BAKKA Yatırım Destek Ofisinden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilecekleri kaydetti.

-Madencileri teşvikten umutlu

Kentte özel maden ocağı işleten Ümit Velioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taş kömürü teşviğin geç alınmış bir karar da olsa bölge için faydalı olacağına inandığını söyledi.

Taş kömürüne yapılacak yatırımların teşvik edilmesinin önem taşıdığına işaret eden Velioğlu, "Kararın alınmasında emeği geçenleri kutlamak lazım. Daha önce linyit teşvikteydi. Artık her türlü kalorideki kömür teşvik edilecek" dedi.

Velioğlu, yeni yapılacak yatırımlar için önemli muafiyetler sağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özel sektör maden işletmeleri sürekli yatırım halindeler. Özel sektör olarak termik santral çalışmamız da var. Artık hem kömürün hem de yerli kömürden elektrik enerjisi üretiminde devlet teşviğinden yararlanabileceğiz. Bunların hepsi olumlu gelişmeler. Kömür üretimi muhakkak yükselir, istihdam da artar.

Bizim içinde bulunduğumuz sıkıntılı durum, dünyada kömür fiyatların çok düşmesidir. Etrafımızdaki kömür tüketen fabrikalarının alımı yavaşlatmasında da kaynaklanan tıkanıklıklar var. İthal kömüre tekrar fon uygulaması de getirilmeli. İthal kömürcüler çok ucuz fiyatlardan yurt dışından kömür getirebiliyor. Bunlar da aşıldığında teşviklerin faydasını daha iyi hissedeceğiz."

Havzada 2 bin 500 civarında madencinin özel sektörde istihdam edildiğini anlatan Velioğlu, toplam üretim rakamlarının da yıllık 600 bin ile 1 milyon ton arasında gerçekleştiğini dile getirdi.

Maden firması işletme müdürü Adnan Akgün de teşviğin uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda firmalara olumlu yansıyacağına işaret ederek, "Somut olarak teşvik uygulanırsa yatırımlar artar. Ancak işletmelerin en önemli sıkıntısı pazarda. Dışardan gelen kömürle rekabet edemiyorlar. Ucuz gidiyor kömürler. Buna da çare bulunursa teşvik daha fazla yüz güldürecektir" diye konuştu.

Özel sektörün taş kömürü üretimi, 2011'de 1 milyon 26 bin 732 ton, 2012'de 835 bin 157 ton ve 2013'in ilk 3 ayında ise 97 bin 626 ton oldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile