Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının açıklanmasının ardından Akar'ın Genelkurmay Başkanlığına getirilmesi, yaklaşık 2,5 yıl öğrenim gördüğü Kayseri Lisesi'nde sevinçle karşılandı.
Kayseri Lisesi Müdürü Ahmet Sait İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında bir dönem eğitim gören Akar'ın Genelkurmay Başkanı olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da aralarında bulunduğu çok değerli mezunları olduğunu belirten İlter, Kayseri Lisesi'nde eğitim alan Akar'ın Genelkurmay Başkanlığına getirilmesinin kendileri için övünç kaynağı olduğunu kaydetti.
Alınan bilgiye göre, Akar, 1966-1967 yılında Kayseri Lisesi'ne lise birinci sınıfta kayıt yaptırdı. Akar, 1967-1968 öğretim yılı sonunda başarılı şekilde üst sınıfa geçti. Akar, 16 Aralık 1968'de lise 3'te eğitim görürken tasdikname alarak okuldan ayrıldı.
- Kayseri Lisesi
Yetiştirdiği devlet adamları, bürokratlar, sanatçılar ve çok sayıda ünlü ile tanınan 120 yıllık tarihi geçmişe sahip Kayseri Lisesi'nin, 1920-1921 eğitim öğretim yılında son sınıf öğrencilerinin tamamı gönüllü olarak gittikleri Sakarya Savaşı'nda şehit düştü.
Şair Cahit Külebi, Kayseri Lisesi'nin bu kahramanlık hikayesini, müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı arşivleri incelenerek, okulun 62 öğrencisinin tamamının gönüllü olarak gittikleri Sakarya Savaşı'ndan geri dönemediklerine dair kayıtlara da ulaşıldı.
Şehit öğrencilerden ancak 10'unun isimleri belirlenebildi. Şehit öğrenciler anısına 2003 yılında okulun bahçesinde yaptırılan anıtta bu 10 öğrencinin isimleri yer aldı.
- Okulun yetiştirdiği ünlüler
Sakarya Savaşı sırasında kahramanlık hikayesine konu olan tarihi lise, daha sonra yetiştirdiği ünlü isimlerle de adını duyurmayı başardı.
Aynı zamanda başbakanlık da yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezun olduğu lise, iki cumhurbaşkanı ve iki başbakan yetiştirerek tarihe geçti.
Tarihi lise, ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski bakanlar Mehmet Yazar, Ahmet Karaaslan, Mehmet Saadettin Bilgiç, Korkut Özal, Mehmet Bahattin Yücel, Turhan Feyzioğlu, Naci Kınacıoğlu, Hilmi İşgüzar, Mehmet Yüceler ve Sabahattin Çakmakoğlu ile sanatçılar Emel Sayın ve Göksel Arsoy'un yanı sıra çok sayıda akademisyen, bürokrat ve iş adamını mezun etti.
'Taş Mektep'in Son Gururu Akar
Kayseri'de iki cumhurbaşkanı ve başbakan ile çok sayıda bürokrat yetiştiren ve "taş mektep" olarak bilinen Kayseri Lisesi'nin son gururu, Genelkurmay Başkanlığına getirilen Orgeneral Hulusi Akar oldu.