Taş Sanatına 'Kadın Eli' Değdi

Taş Sanatına 'Kadın Eli' Değdi

Dünyanın ilk tapınağı olarak kayıtlara geçen Göbeklitepe, Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile ‘Gelecek Turizmde’ projesi kapsamında taş işçiliği çalışmalarına kadın eli değdi.

Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu tarafından desteklenen ‘Gelecek Turizmde’ projesi tarihi sokaklarda hayat buluyor. Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi’ne bu yıl 66 ilden 417 adet yapılan fon başvurusu arasından destek almaya hak kazanan üç projeden biri ‘Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe Taş İşçiliği’ projesine kadınlar el attı. 58 Meydanı’nda tarihi konaklarda çalışmalarını yürüten taş ustaları, tarihi dokuyu yeniden şekillendiriyor.

‘BİTKİSEL VE GEOMETRİK TAŞ DESENLERİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Arslan, yaptığı açıklamada,“Şanlıurfa bir kültür şehridir. Bu kültür şehrinde taş işçiliği çok önemli bir noktada yer alıyor. Şanlıurfa Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Odası ‘Gelecek Turizmde’ projesi kapsamında taş işçiliği projesi hayata geçti. Bu proje kapsamında Şanlıurfa’nın bitkisel ve geometrik taş desenlerini yaşatmaya çalışıyoruz. Gelecek zamanlarda umuyoruz ki yerel idarelerle yapacağımız işbirliğiyle bu desenleri modern binalarımızda da kullanmayı düşünüyoruz. Umarız gelecek zamanlarda bir ilerleme kaydedeceğiz”dedi.

‘BİNALARIMIZA DESENLER UYGULAYACAĞIZ’

Taş işini de bayanlarının yapabileceğini göstermek amacıyla çalışmalara giriştiklerini belirten Türkan Barut, “Bu kursa gelmemdeki asıl amaç unutulmaya yüz tutmuş tarihi eserlerin günümüze kadar nasıl geldiği, işleniş şeklini, tekniğini nerede kullanabileceğimizi öğrenmeye çalışıyoruz. Günümüz binalarına da bu şekilleri, desenleri uygulamayı da hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızı daha da ilerletmeyi düşünüyoruz. Bayan arkadaşlarımızı da bu işi yapmak için davet ediyoruz. Bu taş işini bir bayanında yapabileceğini göstermek istiyoruz. Biz bayanlarında bir taş ustası olabileceğimizi ve bu şehre katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz.”diye konuştu.

Tarihi meslekleri yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Ayten Durmuş,“Resim iş öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Harran Üniversitesi’nde okuyorum. Buradaki amacımız eskiye yüz tutmuş, unutulmuş tarihi eserleri canlandırmaktır.” ifadelerine yer verdi.

‘GENÇLERE YENİ İŞ ALANLARI OLUŞTURULACAK’

Öte yandan projeyle tarihi günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan taş işçiliği gelecek kuşaklara aktarılarak bölgenin yerel ekonomisine katkıda bulunulacak. Geleneksel ve kültürel miras olan taş işçiliğinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayarak gençlere yeni iş alanları yaratılmasına vesile olacak proje farklı amaçlara da hizmet edecek. Turizm sektöründeki KOBİ’leri güçlendirip kentteki geceleme oranını yükselterek turizm gelirlerini artırmayı hedefliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile