'Taş Toplama Hizmeti Bir İlk'

Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Güven: 'Taş toplama hizmetini gerçekleştiren ilk kamu kuruluşuyuz. Taş toplama hizmeti bizim bildiğimiz kadarıyla bir ilk. Bir nevi 'alo taş toplama' hizmeti veriyoruz' 'Daha önce vatandaşlarımızdan, tarım müdürlükleri ve ziraat odalarının elinde atıl duran arızalı taş toplama makineleri bulunduğu yönünde şikayetler aldık. Biz de, 'bu hizmeti komple verelim' dedik'

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, taş toplama hizmetini gerçekleştiren ilk kamu kuruluşu olduklarını belirterek, 'Taş toplama hizmeti bizim bildiğimiz kadarıyla bir ilk. Bir nevi 'alo taş toplama' hizmeti veriyoruz.' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, taşlı tarlaların veriminin artırılması amacıyla 10 taş toplama makinesi üreticinin hizmetine sunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Güven, taş toplama hizmetini gerçekleştiren ilk kamu kuruluşu olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu hizmet Başkanımız Melih Gökçek'in talimatıyla yapılmış bir hizmettir. Biz kırsalda daha önce yapılmayanları yapmaya çalışıyoruz. Taş toplama hizmeti bizim bildiğimiz kadarıyla bir ilk. Bir nevi 'alo taş toplama' hizmeti veriyoruz. Daha önce vatandaşlarımızdan, tarım müdürlükleri ve ziraat odalarının elinde atıl duran arızalı taş toplama makineleri bulunduğu yönünde şikayetler aldık. Biz de, 'bu hizmeti komple verelim' dedik. Köylü telefon açsın bize, ziraat odalarına, ilçe tarım müdürlüklerine haber versin. 'Benim taşımı toplayın, ne traktörüyle, ne makinesiyle, ne mazotuyla, ne işçisiyle uğraşayım' desin. Biz bu hizmeti bu şekilde veriyoruz. Nasıl Ankara merkezde evde bakım gibi sosyal hizmetler veriyorsak, telefon aracılığıyla benzer bir hizmeti de köylerimize bu şekilde getirdik. Amacımız bu sene 15 bin dekar alanın taşını toplamaktı ama ilk sene köylümüz, çiftçimiz, üreticimiz projenin olacağına ilk başlarda inanmıyordu. Ama şimdi olabildiğini gördü.'

Güven, bu sene 15 bin dekarı tamamlayamadıklarını ancak gelecek yıl bunun artacağına inandıklarını aktararak, 'Şu anda bile bunu görüyoruz. Birçok vatandaşımız bu hizmeti gördükçe talepte bulunuyor. Bu sene 10 traktör 10 taş toplama makinesiyle hizmet veriyoruz. Önceliğimiz Çatak programı dahilinde olan ilçelerimizde olacak. Taş toplama hizmetinin amacı verimi artırmak. Ankara'nın toprağı maalesef taşlı. Biz ziraat odalarına da taş toplama makineleri vermeyi amaçlıyoruz. Bu sene dönemsel olarak kimi tarlada yüzde 100 verim artışı olacak. Bu çiftçimizin cebine para girmesi demek. Ülkenin üretimine katma değer demek.' ifadelerini kullandı.

Taş toplamayı hizmet alımı yoluyla ihale ederek özel sektöre açtıklarını dile getiren Güven, bu makineleri satın aldıklarını ve dışarıdan bir firmaya hizmet alımı yoluyla ihale ettiklerini, makineleri onun kullandığını vurguladı.

Güven, arıza ve bakım olduğunda büyükşehir imkanıyla hizmeti aksatmadan yaptıklarına işaret ederek, 'Biz yedekli çalışıyoruz. Arıza olunca yerine yedeği geliyor. Melih Başkan bize, köylüye gereken her türlü desteği vereceksiniz talimatı verdi. Bize değişik, ilginç projeler geliyor. Biz ihtiyacı olan her alanda, bütçemiz yettiğince üreticimizin, çiftçimizin yanındayız.' bilgisini verdi.

Verilen bilgiye göre, ilde taşlı tarla sorunu yaşayan çiftçiler, uygulamadan bir telefonla, ya da muhtarlıklar, ilçe tarım müdürlükleri ve ziraat odaları aracılığıyla kolaylıkla yararlanıyor. Daha önce tarlalarının dekarını, günlük anlaştıkları işçilere yaklaşık bin liraya temizleten çiftçiler, şimdi bu hizmetten sadece 35 liraya faydalanıyor. Temizleme maliyetinden kurtulan ve tarlalarında verimi artan çiftçinin cebine daha çok para girmesi sağlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile