'Tasarımla 19 Milyar Dolar İhracat Rekor Kıracağız'

İHKİB Başkanı Tanrıverdi: 'Tasarımla 2018 yılında 19 milyar dolar ihracatı yakalayıp tüm zamanların rekorunu kıracağız'.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tasarımla 2018’de 19 milyar dolar ihracatı yakalayıp tüm zamanların rekorunu kıracaklarını bildirdi.Tanrıverdi, İHKİB düzenlediği "Hazırgiyim Teknolojisi Beceri Yarışması"nın ödül törenindeki konuşmasında, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2018’in ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 arttığını bildirdi.

2018 ihracat tahmini aktaran Tanrıverdi, "Eğer büyük bir aksilik yaşamazsak, mevcut yükseliş trendinin devam edeceğini ve 2018’i 19 milyar dolar civarında bir ihracat ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Sektör olarak en yüksek ihracat gelirini 18,7 milyar dolar ile 2014’te elde etmiştik. Büyük olasılıkla bu yıl daha iyi bir performans gerçekleştirip, tüm zamanların en yüksek ihracatını gerçekleştirmiş olacağız. Tasarımla 2018’de 19 milyar dolar ihracatı yakalayıp tüm zamanların rekorunu kıracağız." diye konuştu.

Tanrıverdi, Türk hazır giyim endüstrisinin hızlı hareket kabiliyeti ve kaliteli işçilikle rakiplerinden ayrıştığını belirterek, bu avantajı korumak için yetişmiş iş gücünün çok önemli olduğunun altını çizdi.

İHKİB’in eğitime büyük önem verdiğini ve bugüne kadar meslek liselerinden 6 bine yakın genci mezun ettiklerini bildiren Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Meslek liselerimizden mezun olan her gencimizi sektöre kazandırdığımız bir değer olarak görüyoruz.İHKİB okulları vasıtasıyla 27 yıldır eğitim, bilgi, çağdaşlık ekiyor;gelir,refah ve toplumsal barış biçiyoruz. Okullarımız ve öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü her yıl ülkemize net 14 milyar dolar döviz kazandırıyorsa mezunlarımızın da bunda payı olduğunu biliyoruz."

- "Sektörde tasarım, inovasyon, Ar-Ge ve markalaşma şart"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatı artırmanın yolunun katma değerli üretimden geçtiğini vurguladı.Katma değerli üretim için sektörde tasarım, inovasyon, Ar-Ge ve markalaşmanın şart olduğunun altını çizen Büyükekşi, "Hedefimiz bu 4 kavramı 7’den 70’e toplumun tüm kesimlerine anlatmak." ifadesini kullandı.Büyükekşi, Türkiye’nin hazır giyim üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatarak başarıyı sürdürmek için özgün tasarımlarla üretim yapmanın şart olduğunu sözlerine ekledi.

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Okyay Mızrak ise, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkati çekti.

İmalat sanayi özelinde bakıldığında üretimde, istihdamda, katma değerli ihracatta açık ara lider olduklarını vurgulayan Mızrak, "Elbette tesadüfen lider olunmuyor. Geçmişin deneyimini, birikimini bugüne aktardığımız, bugünden yarını kurguladığımız için lideriz. Sektöre çeyrek asırdan uzun zamandır donanımlı, birikimli iş gücü yetiştirdiğimiz için hep öndeyiz. Eğitimi geleceğe yapılan bir yatırım olarak düşünüyoruz." diye konuştu.

- Hazır giyim Teknolojisi Beceri Yarışması

Bu yıl ilk kez düzenlenen "Hazır Giyim Teknolojisi Beceri Yarışması"nda birinciliği İHKİB Yenibosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sarı Grup kazandı.

İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mavi Grup’un ikinci olduğu yarışmada üçüncülük ödülü Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sarı Grup’a verildi.

Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mavi Grup başarılı çalışmasıyla jüri özel ödülünün sahibi oldu.

İHKİB Hazır giyim Teknolojisi Beceri Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler, ödüllerini İHKİB yöneticilerinin elinden aldı.

Sektörün önde gelen isimlerinin de katıldığı ödül törenine, öğretmenlerin ve öğrencilerin yanı sıra öğrenci velileri de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile