Taşkent Köyünde Şehitler Anıldı

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında tüm erkekleri Rum çeteciler tarafından katledilen Taşkent’in şehitleri törenle anıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, iki bölgeliliği ortadan kaldıracak, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini yok sayacak, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandıracaklarını zannedenlerin büyük yanılgı içinde olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında “Bizi bölmek isteyenlere, çeşitli çıkar oyunlarının içine girip devlete, millete zarar verenlere, Anavatan Türkiye ile aramızı bozabileceklerini zanneden gafillere asla geçit vermeyeceğiz” dedi.

TAŞKENT ŞEHİTLER ANITINDA TÖREN
38 yıl önce, Taşkent köyünden alınarak Rumlar tarafından katledilen ve köyün tüm erkeklerini oluşturan 84 şehit, bugün törenle anıldı.

Taşkent’te, Şehitler Anıtı önünde gerçekleştirilen törene; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi adına Müsteşar Cem Şahinkaya, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı adına Komando Alay Komutanı Albay Selçuk Yavuz, bazı bakan ve milletvekilleri, diğer üst düzey sivil, askeri ve polis yetkilileri, yerel yöneticiler, dernek, kurum, kuruluş ve okul temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören; çelenklerin anıta konulması, saygı marşı, saygı duruşu, saygı atışı, bayrakların göndere çekilmesi ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır’ın konuşmasının ardından, şehit torunu Selma Barışkan şiir okudu. Tören, Cumhurbaşkanı’nın konuşması ve ardından Taşkent Şehitler Müzesi’nin gezilmesiyle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Taşkent şehitleri anma töreninde yaptığı konuşmada, tarihin tekrar etmemesi, acılı günlere geri dönüş olmaması için anıların tazelendiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının bugünlere kolay gelmediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Katledildik, şehit düştük, en değerli varlıklarımızı kaybettik, göçe zorlandık ama yılmadık. Direndik, kendimize, anavatanımıza güvendik ve başardık.38 yıl önce, Taşkent köyünden alınarak Ayapina köyüne götürülen ve cani Rumlar tarafından katledilen 84 kardeşimizi bugün burada bir kez daha anarken şunu açıkça vurguluyorum; asla geriye dönüş olmayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, iki bölgeliliği ortadan kaldıracak, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini yok sayacak, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandıracaklarını zannedenlerin büyük yanılgı içinde olduklarını söyledi.

KIBRIS TÜRK HALKI TESLİM OLMADI
AB’yi emellerine alet etmeyi sürdürerek Kıbrıs Türk halkını yıldırabileceklerini düşünenlere de Kıbrıs Türk halkının aç, susuz, silahsızken bile teslim olmadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Şimdi devletimiz altımızda güvence içinde yaşadığımız bir toprağımız varken hiç bir şekilde gerilemeyiz, kendimizi ve geleceğimizi tehlikeye atmayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunun çözümü yönünde Rum tarafındaki seçimler sonrasında ciddi adımlar atılmaması ve bir takvim koyulmaması durumunda ise, Kıbrıs Türk tarafının ambargolardan kurtulmak için topyekün yeni ve yoğun bir çaba içine gireceğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasına “çaresiz değiliz. Devletimiz var, anavatanımız Türkiye bizi tanıyor ve yanımızdadır. Devletimizi yüceltmek, halkımızın refahını artırmak için birlik beraberlik içinde çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “bizi bölmek isteyenlere, çeşitli çıkar oyunları içine girip devlete, millete zarar verenlere, anavatan Türkiye ile KKTC arasını bozabileceklerini zanneden gafillere asla geçit vermeyeceklerini söyledi.

Yarınların barış dolu olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Taşkent katliamının benzerini tarih boyunca kimsenin yaşamaması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, samimi olduklarını belirterek "Samimi iseler gelsinler gerçeklere dayalı sağlam bir antlaşma yapmak için çalışalım. Bir kez daha bütün şehitlerimizi rahmetle anar, Anavatan ve gazilerimize şükranlarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır ise, 84 Taşkentli’nin, 38 yıl önce EOKA B tarafından evlerinden alınarak katledildiğini anlatarak, faşist Yunan cuntası destekli 15 Temmuz darbesi ve sonrasında meydana gelen olayları anlattı.

Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Rumların katliamlarından korumak amacıyla adaya müdahale etmek zorunda kaldığını ifade eden Aşandır, bozguna uğrayan Rumların toplu katliamlar yaptıklarını söyledi.

Taşkent’e gerçekleştirilen saldırıyı anlatan Aşandır, 84 Taşkentli’nin esir kampına götürülmek üzere otobüslere alındıklarını ancak, Ayapina'ya götürülerek, hunharca katledildiklerini belirtti.

Dünyanın katliamı, şans eseri kurtulan Suat Kafadar’dan öğrendiğini söyleyen Aşandır, kayıp şahıslar konusunda yapılan çalışmalarda 43 şehidin bulunduğunu, diğerlerinin ise hâla kayıp olduğunu kaydetti.

KKTC ile Türkiye hükümet yetkililerinden, kayıp şehitlerin bir an önce bulunabilmesi için yardım isteyen Aşandır, şehitlere yaraşır bir şehitlik yapılması için İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun önderliğinde bir çalışma başlatıldığını, projenin hazır olduğunu söyledi.

Aşandır, yakın bir zamanda şehitliğin yapımına başlanacağını da sözlerine ekledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile