Taşköprü‘de Kiraz Tarla Günü

Taşköprü‘de Kiraz Tarla Günü

Kastamonu‘nun Taşköprü ilçesine bağlı Akdoğan köyünde Tarım İl Müdürlüğü tarafından “Kiraz Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.

İl genelinde bodur kiraz üretimini geliştirmek, çiftçilerin yeni ve tekniğine uygun kiraz bahçeleri kurmalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Kiraz Tarla Günü” programına Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Eski, Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Taşköprü Tarım İlçe Müdürü Satı Mehmet Sezer, kurum amirleri, davetliler ve halk katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ve İstiklal Marşı okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını 4 buçuk yıldır 16 dekar alanda yarı bodur kiraz üretimi yapan Osman Şen yaptı. Bin adet ziraat-900 çeşidi yarı bodur kiraz ağacı yetiştirmeye 4 buçuk yıl önce başladığını belirten Şen, ağaçlarının bugüne kadar ki veriminden çok memnun olduğunu kaydetti. Taşköprü Tarım İlçe Müdürü Satı Mehmet Sezer de, “Taşköprü ilçemiz 180 bin hektar alana sahip olmakla birlikte 39 bin hektar alan üzerinde tarım yapılmaktadır. İlçemizin geçim kaynağı büyük oranda tarım ve hayvancılıktır. İlçemizde 6 bin işletmede 37 bin adet büyük baş ve 12 bin adet küçükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Bitkisel üretimde ise ilimiz Türkiye‘de sarımsağın başkenti konumunda olup ilçemiz ortalama 18-20 bin ton üretim ile Türkiye üretiminin yüzde 20‘lik kısmını karşılamaktadır‘‘ dedi.

Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı ise, “Köyde 1 adet süt toplama merkezi, 1 adet silaj paketleme tesisi ve 1 adet soğuk hava deposu bulunmaktadır. Kiraz üretiminde ortalama 250 bin ton ile dünyada ilk sırada olan ülkemiz 3 aya yayılan hasat dönemiyle de oldukça avantajlıdır. Bu periyot içinde bugün tarla günü yaptığımız bölgemiz çevrede kiraz haşatı açısından çok uygun bir dönemdedir” diye konuştu.

SOĞUK HAVA DEPOSUNA ÖVGÜ

“Kiraz Tarla Günü”ne katılan Vali Erdoğan Bektaş, “Kastamonu‘da gelişmiş usullerle tarım faaliyetine çok fazla tanık olmuyoruz. Özellikle meyvecilik çoğunlukla babadan görme usullerle yapılıyor. Halbuki bu eski zamanlar üzerinden çok devirler geçmiş, çok şeyler keşfedilmiş, çok yeni usuller var. İşte burada bir kapama yarı bodur yeni nesil kiraz bahçesinde bir aradayız. Kastamonu için çok önemli gerçekten çok önemli bir arazi varlığımız var. Fakat maalesef bu arazi varlığımız birkaç istisna dışında değerlendirilemiyor ve bu araziden sağlamamız gereken geliri maalesef sağlayamıyoruz. Bu konuda eksiğimiz var ve çok çalışmamız gerekiyor. Önümüzde 4-5 yıllık bir çaba var, çalışma var ve ürünleri de yine önümüzde duruyor. Ben bu güzel sonuca ulaşmada katkısı olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kiraz bahçesinin gezilmesinden sonra tarımsal tesisleri gezen Vali Bektaş, girişimci Ziya Ergün‘ün hayata geçirdiği ve Kastamonu‘nun tek soğuk hava deposunu ziyaret ederek beraberindekilerle -11 derecelik gözlerden birine girerek incelemede bulundu. Kastamonu‘da ilk olan Soğuk Hava Deposu‘nu köyüne kazandırmasından dolayı Ziya Ergün‘ü kutlayan Vali Bektaş, daha sonra yine Ergün‘ün sahibi olduğu Mısır Sılajı Paketleme Tesisi‘ni Tarımsal Kalkınma Koop. Süt Toplama Merkezi‘ni ve 6 ay gibi kısa sürede köylülerin katkılarıyla yaptırılan camiyi ziyaret etti.

Daha sonra Akdoğan köyünden ayrılan Bektaş, Çetmi köyünde bulunan Süt Toplama ve Eğitim Merkezi, Yem Hammaddeleri Kırma ve Karma Tesislerini de gezerek tesisler hakkında Kastamonu Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Taşköprü Tarım İlçe Müdürü Satı Mehmet Sezer ve yetkililerden bilgi aldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile