Hatay’in Iskenderun ilçesinde yaklasik 12 yil Geleneksel ve Dekoratif El Sanatlari Ögretmenligi yapan Çigdem Faki, yasanan depremler sonrasinda evi agir hasar aldigi için AFAD araciligi ile Nevsehir’e yerlesti. Çigdem Faki, Nevsehir’de Sehit Jandarma Onbasi Muhammed Can Biçici Nevsehir Halk Egitim Merkezi’ne basvurarak kurs açma talebinde bulundu. Talebi olumlu karsilanan Faki, Merkeze bagli Nar Belediyesi isbirliginde açilan kursta 20 ev hanimlarina tas bebek yapimini ögretiyor. Kizilirmak yataklarindan toplanan çesitli büyüklüklerdeki çakillardan ürettikleri tas bebekleri, tutkal ve silikonla yapistirip taslari seramik hamuruyla kapliyorlar. Daha sonra boya ve vernikle süsleyerek yöresel kiyafetli bebeklere dönüstürdüklerini anlatan Faki, açilan kurs sayesinde depremin olumsuz etkilerinden de kurtuldugunu söyledi.
Sanatin iyilestirici gücü oldugunu ifade eden Geleneksel ve Dekoratif El Sanatlari Ögretmeni depremzede Çigdem Faki, "Depremi Hatay’da yasadim ve kaldigimiz ev agir hasar aldi. Bizlerde Nevsehir’e gelerek, Nar beldesine yerlestik. Burada Nevsehir halki bize sahip çikti. Desteklerini geldigimiz günden itibaren asla esirgemediler. Çocuklarim için hayata yeniden tutunmaya karar vermem sanatin iyilestirici gücünü hatirlamam ile oldu. Nevsehir’de meslegim olan Geleneksel ve Dekoratif El Sanatlari Ögretmenligine yeniden basladim. Sanatin iyilestirici gücü bana terapi gibi geldi” dedi.
Yasanan felaketin sahip oldugu meslegin kiymetini yeniden kendisine hatirlattigini dile getiren Faki, “Enkazin altinda ve molozlarin arasinda kaybolan hayatim Kizilirmak nehrinden topladigim her tasta yeniden hayat buldu. Ayrica taslari sanatla bütünlestirdigimde bana terapi gibi geliyor. Tas Boyama Sanati dersinde ögrencilerime ders anlatirken hem yeniden ögreniyor hem de taslari boyarken mutlu oluyorum. Ögrencilerimin meraklari ve tutkulari bana iyi geliyor” seklinde konustu.
Ilk baslarda tastan bebek mi olur diye kursa katilmak istemeyen kursiyerlerden Sevda Çiftçi de, daha sonradan tasa sekil vermenin hosuna gittigini söyleyerek, "Çevremizdeki kisiler tasa nasil sekil verdigimizi çok merak ediyorlar. Taslara sekil verdikçe hayal gücümüz daha da gelisiyor. Ortaya farkli fikirler çikiyor. Dogaya bakisimiz bile degisti. Çevremizde gördügümüz taslardan ne olur diye düsünmeye basladik” seklinde konustu.
Kursiyer Esra Güney ise “Bu tür islere biraz merakim vardi. Taslarimizi Kizilirmak kenarlarindan topladik. Sokakta gördügümüz tasi bile toplamaya basladik. Her türlü tasi degerlendiriyoruz. Yaptigimiz ürünler ortaya çiktikça herkes seviyor” dedi.
Taslara Artik Farkli Gözle Bakiyorlar
6 Subatta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin yikima yol açtigi Hatay’in Iskenderun ilçesinden Nevsehir’e gelen Geleneksel ve Dekoratif El Sanatlari Ögretmeni Çigdem Faki, merkeze bagli Nar beldesinde açtigi ’tas bebek yapimi’ kursuyla ev kadinlarini sanatla bulusturdu. Kursa katilan kadinlar da, artik sokaktaki taslara farkli gözle bakiyor. El Sanatlari Ögretmeni Çigdem Faki, "Enkazin altinda ve molozlarin arasinda kaybolan hayatim Kizilirmak nehrinden topladigim her tasta yeniden hayat buldu" dedi.