TAT Konserve Genel Müdürü: İç piyasaya yetecek kadar salça üretildi

Koç Holding'e bağlı TAT Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak miktarda salça üretiminin gerçekleştiğini söyledi. Fiya

Koç Holding'e bağlı TAT Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak miktarda salça üretiminin gerçekleştiğini söyledi. Fiyatların arz talebe göre değişebileceğini ifade eden Toker, "Şu anda salça üretimi tamamlandı. Stokta 170 bin ton salça var. Türkiye'nin yıllık ihtiyacı ise 150 bin ton. Dolayısıyla iç piyasadaki ihtiyacı karşılayacak miktarda salça üretildi. Talebe bağlı olarak fiyat artabilir veya azalabilir. Eğer fazla talep olur, stok yapılmaya çalışılırsa bir de önümüzdeki sezon domates az üretilecek gibi bir endişe ortaya çıkarsa fiyat artar." dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD)'nin olağan toplantısına katılan TAT Konserve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Güçlü Toker, 'GAP Bölgesindeki Koç Yatırımları' anlattı. Toker, salça fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Türkiye'de geçen yıl 1,3 milyon ton salçalık domates üretildiği bilgisini veren Toker, "Üretilen 1,3 milyon ton civarındaki salçalık domates iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak seviyedeydi. Bu domatesin fiyatı da sezon başında 10 kuruşla başladı, 45 kuruşla bitti. Salçalık domatesin fiyatı ortalama 25 kuruşa mal oldu. Dolayısıyla bu salçanın maliyetinin 2 liraya çıkmasına neden oldu. Bu market raflarına 4,2 liraya civarında yansıyor. Bizim fabrikadan toptancıya satışımı 3,2 lira." diye konuştu.

Şanlıurfa'da 2006 yılında başladıkları sanayi domatesi üretiminden son derece iyi neticeler aldıklarını, bugün 20 bin dönüm açık alanda 150-200 bin ton arası domates üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Toker, şöyle devam etti: "Dünyada 40 milyon ton sanayi tipi domates üretimi yapılıyor. Türkiye'nin geçen yılki salçalık domates üretimi miktarı 1,3 milyon ton. . Bunun 150 bini tonu Urfa'da, 1,2 milyon tona yakın kısmı da Torbalı, Karacabey ve Ege Bölgesi'nde üretildi. Bizim hedefimiz 1 milyon ton domates üreterek dünyaya ihraç etmek. Bölgenin zirai imkanlarından faydalanarak modern teknolojiyle ucuza domates üreterek dünyaya satabilme imkanını arıyoruz. Geçen sene itibariyle 20 bin dönüne geldik. Üretimi kiraladığımız topraklarda yapıyoruz. Bu yıl pamuk fiyatlarının da yüksek olmasından dolayı kira fiyatları arttı. Bu senede geçen yılki seviyelerde domates yetiştireceğiz."

İTHALAT ET FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ, AMA HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR

Hayvancılık üzerine de değerlendirmelerde bulunan TAT Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, ithal etin gelmesiyle fiyatların ciddi şekilde düştüğünü ancak bunun hayvancılığı olumuz etkilediğini söyledi. Türkiye'de hayvancılığın bugünkü şartlarda can çekiştiğini ileri süren Toker, "Çünkü bugün Türkiye'de pazarlarda ham hayvan fiyatı 11-12 lira. Bu fiyata alınan bir hayvanın kesilip piyasaya verilebilir hale getirilmesi 16-17 lirayı buluyor. Bu fiyata mal edilirken 11 liraya sizin kapınıza bol miktarda et geliyor. Bu işin sonucu nereye varacak bilinmiyor. Ama tünelin ışığı olmayan tarafına doğru hızla gidiyoruz." şeklide konuştu.

Türkiye'de et fiyatlarının artmadığını tam tersi düştüğünü savunan Toker, "İsteyen kişinin kapısına kamyon kamyon 11 liraya karkas et geliyor." dedi.

Et ithalatı yapılmasına Türkiye'deki fiyatların yüksekliğinin gösterildiğini anlatan Toker, şunları kaydetti: "Spekülatörler cezalarını çekecek dendi. Ancak Türkiye'de 10 bin başın üstünde besicilik yapanlar Türkiye'deki toplam besicinin yüzde 5'inden az. Geri kalan yüzde 95'i köylerde kasabalardaki küçük besicilerin elinde. Bu insanlar 11-12 lira ile yola çıktılar ve hayvanlarını besliyorlar. Bu adamlar şimdi ellerindeki bu hayvanları satamıyorlar. Şu anda yetişen hayvanlar iç piyasada satılmıyor. Maliyetler yükseldi. Bu nedenle besiciler hayvanlarını zararına satmak istemiyor. Beslemeye devam ediyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile