Tatil Günlerinin Uğrak Yeri Hayvanat Bahçesi

Tatil Günlerinin Uğrak Yeri Hayvanat Bahçesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, özellikle tatil günlerinde 10 binlerce Başkentliyi ağırlıyor.

Büyük küçük her yaştan vatandaşın özellikle hafta sonlarında koştuğu Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, günde ortalama 9-10 bin ziyaretçiye kapılarını açıyor.

Bu sayı geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda ise günde ortalama 25 bin kişiyle zirveye ulaştı. Hayvanat Bahçesi, barındırdığı vahşi ve evcil hayvan çeşitliliği ve kapsamı ile Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyor. Şu anda Hayvanat Bahçesi’nde yırtıcı ve evcil 160 farklı türden 1779 hayvan bulunuyor. Hayvanat Bahçesi’nde aslan, kaplan, puma gibi Türkiye’de görülmeyen yırtıcı hayvanlar ile boz ayı, kurt, vaşak, çakal, tilki gibi ülkemiz kırsalında yetişen yırtıcılar da yer alıyor. Maymun, zebra, deve, lama, zürafa, kürklü şebek, cibon maymunu, şempanze ve örümcek maymun gibi dünyanın farklı bölgelerine özgün hayvan türleri de Hayvanat Bahçesi’nin diğer sakinleri.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği içerisindeki Hayvanat Bahçesi’ni 2011 yılı sonunda devir alması ve Başkent’in diğer tüm park ve mesire alanlarında olduğu gibi giriş ücretini kaldırması sonucu, adeta ormanlık bir alandaki gibi her çeşit hayvanın bulunduğu park, çoluk çocuk ailelerin koştuğu adres oluyor.

ORMANLAR KRALI 7’DEN 70’E HERKESİN İLGİ ODAĞI
Ancak filmlerden, kitaplardan ve belgesellerden tanıyabildiğimiz birbirinden güzel ve ilginç hayvanların canlı canlı karşımızda durduğu, özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiği Hayvanat Bahçesi’nin en çok ilgi gören sakini elbette ormanlar kralı aslan oluyor. Kedigiller ailesinin 3 temsilcisi, izleyenlerin heyecanlı bakışları arasında asil ve kendine güvenli duruşuyla takdir topluyor.

Doğma büyüme Ankaralı olan ve Hayvanat Bahçesi’nde yaşamlarını sürdüren 2’si dişi, 1’i erkek aslanların, türlerini temsilen Hayvanat Bahçesi’ndeki krallıkları da duruşlarından hissedilebiliyor. 18 yaşındaki Baran, 12 yaşındaki Efe ve 8 yaşındaki Nazlı isimli aslanların 1960’lı yıllarda getirilen bir çift aslanın nesillerinin devamı olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar, aslanların ortalama ömrünün ise 25 ile 30 sene arasında değiştiğini söylüyor.

HAYVANAT BAHÇESİNİN KALABALIK AİLESİ KAPLANLAR
Hayvanat Bahçesi’nde Asya ormanlarının en vahşi hayvanını temsil eden kalabalık kaplan ailesi de aslanlardan sonra en çok ilgi gören sakinleri olarak kafeslerinde bekliyor. AOÇ Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçi girişinin hemen solunda, oldukça büyük ve korunaklı kafeslerde yaşamlarını sürdüren, kaplan ailesi, kedigiller familyasının azametli temsilcileri olarak göz kamaştırıyor. Değişik yaşlardan 5’i erkek, 4’ü dişi 9 kaplan, bahçedeki yırtıcı hayvanların en kalabalık ve dikkat çeken ailesi.

KANGURULAR BEBEKLERİYLE MUTLU
Yaz sıcağında Hayvanat Bahçesi’nin sevimli zıpzıpları Çalı Kanguruları (Vallaby) bahçede neşe ile kendilerine has sitilleri ile zıplayarak koşarken, anne kangurular, yavrularıyla bahçeye farklı bir güzellik katıyorlar.

Kesesinde besleyip büyüttüğü çocukları ile özellikle çocukların ilgi dolu bakışları ve ilginç sorularıyla tanımaya çalıştığı bu hayvanlar da Park’ın en ilginçleri arasında yer alıyor.

BAHÇENİN EN KIDEMLİSİ 45 YAŞINDAKİ SU AYGIRI MEMİŞ
Bahçe’de, yüzme havuzlu özel kafesinde misafirlerini karşılayan en kıdemli hayvan ise 45 yaşındaki su aygırı Memiş oluyor. Son derece iri ve hantal vücudu ile kimseye aldırış etmeden hareket eden, kısa bacakları, küçük kulak ve gözleriyle hem eğlendiren hem de bakışları üzerinde toplamayı başaran Afrika’nın nehir ve göllerinin vazgeçilmez görüntüsü Memiş, yine Hayvanat Bahçesi’nin özel havuzlu nadir sakinlerinde biri olarak yaşıyor.

45 yaşında ve bahçenin en yaşlı hayvanı olan Memiş, aynı zamanda, 2 yaşından beri bulunduğu hayvanat bahçesinin en kıdemlisi durumunda. Memiş 3 tonluk ağır cüssesiyle, zaman zaman gerçekleştirdiği ani dönüşleri ve atik hareketleri ile ziyaretçileri hayretler içinde bırakıyor.

TİMSAHLAR ANİ HAREKETLERİ İLE ÜRKÜTÜYOR
Sıcak bölgelerdeki akarsuların yırtıcı avcısı timsahların temsilcileri Hayvanat Bahçesi’nin, hem ürküten hem de ilgi gören hayvanları arasında. İnsan ömrüne benzer bir yaşam süresine sahip, biri 38 yaşında yetişkin, diğeri 16 yaşında genç ve üçüncüsü de 4 yaşında bir çocuk olan 3 timsah, ziyaretçilerini sakin duruşlarıyla karşılıyorlar.

Timsahlar da vücutlarının üzerini örten sert kemiksi plakalar, başının üst kısmında bulunan gözleri, burunları ve kulakları, suda kürek vazifesi gören yandan basık kuyrukları ile yaşadıkları doğal ortamın sıcaklığına uygun 25 C - 30 C dereceleri arasında ısıtılan havuzlarında ilginç bir yaşamı temsil ediyorlar.

ZÜRAFALAR BEBEK BEKLİYOR
“Şakir” ve “Merve” isimli zürafaların ise yaz sıcaklarıyla keyifleri yerinde. 1-2 aya kadar doğum yapacak olan Merve, Şakir ile birlikte upuzun boylarıyla ziyaretçilerin başlarını havaya kaldırarak bakmaktan bıkmadıkları hayvanlar olarak özel kafeslerinde ev sahipliği yapıyorlar.

Bahçenin diğer bir ilginç topluluğu de kendilerine ayrılan yeşil alanda ve havuz başında dolaşan, güneşleyen 33 adet flamingo oluyor. Hayvanat Bahçesi’nin kalabalık ailesi flamingolar, estetik görüntüleriyle muhteşem bir seyir keyfi yaşatıyorlar

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile