Kayseri Baro Avukati Ibrahim Yavuz Yasar, dolandiricilarin orijinal sitenin aynisini yaparak vatandaslari tuzaga çektiklerini söyleyerek, “Bu olayin ilk gelisim asamasinda zaten vatandaslarimiz ilk önce bir arastirma telasina düsüyor internet üzerinden. Burada bu dolandiricilarin yaptigi direkt bir sistem kullanmak. Bu sistem üzerinden ilgili sirketin sitesini kopyaliyorlar, sitenin kopyalanmasiyla beraber tarayicida zaten onu arattirdigi zaman en öne düsürtmek sureti ile vatandasin orada ilgisini çekmeyi bir sekilde basariyorlar. Bu siteye girdigimiz zaman mevcut orijinal siteyle hiçbir farki olmuyor. Sanki hakikaten o sirketin sitesiymis, orijinal sirketten biz rezervasyon yaptirmisiz intibasina kapilmamizi saglayacak derecede site yapiyorlar. Bunu çok güzel kullanmayi basariyorlar. Vatandaslarimiz da ne yazik ki fazla arastirma geregi duymadan site ya da sosyal medyadan da arattirarak taklit sitelere girmek suretiyle ilk önce bu sekilde kandiriyorlar ve tuzaga çekiyorlar. Olayin ilk gelisme asamasi da bu sekilde ilerliyor” dedi.
Vatandaslarin siteden süphe duymasi halinde Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi’nden teyit edebileceklerini söyleyen Ibrahim Yavuz Yasar, "Burada Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi (TURSAB) adinda bir kurumumuz mevcut. Bu kurumumuzun sitesine girerek, ilgili sirketin de bilgilerini oraya girmek suretiyle gerçekten o sirket var mi diye bakabilirler. Sirketin kimlik bilgilerine de bakip sitede yer alan bilgiler dogru mu diye bakip, sonrasinda o sirketin hakikaten var olup olmadigini tespit edebilirler. Ya da ilgili sirket aranarak sitenin kendilerine ait olup olmadigini sorarak da ögrenebilirler. Çok kisa bir islem bu, her vatandasin interneti kullanabildigini varsayarsak 3-5 dakikalik bir is için dolandiricilara maruz kalarak tatillerini heba etmelerini istemeyiz” ifadelerini kullandi.
"Rezervasyonun ekran görüntüleri mutlaka bulunmali”
Vatandaslarin rezervasyon isleminin ekran görüntülerini mutlaka almasi gerektigini söyleyen Ibrahim Yavuz Yasar, sözlerine su sekilde devam etti:
“Oldu ki baslarina böyle bir olay geldi diyelim, bu olay bir dolandiricilik suçu zaten. Dolandiricilik suçu hileli hareketlerle karsi tarafi kandirmak suretiyle ondan bir menfaat saglanmasidir suçun tanimi itibariyle. Burada da zaten karsi taraf zaten menfaat sagliyor ama bu menfaati saglarken hileli bir sekilde kandirarak sagliyor. Bu kandirma da zaten orijinal siteyi taklit ederek gerçeklesiyor. Dolandiricilik suçu da zaten burada vücut buluyor. Suç Vücut bulduktan sonra savciliga gidip, alabiliyorlarsa ekran görüntüleri, yazismalar gibi materyallerle beraber dilekçe ile beraber verdikten sonra savciliktan suç duyurusunda bulunabilirler. Sonuçta internet çaginda yasiyoruz. Vatandaslarimiz bir siteye rezervasyon bilgilerini girip kayit yaptirdiktan sonra bir ekran görüntüsü alabilirlerse ellerinde siteye girdiklerine dair bir belge tarzinda bulunursa daha sonraki süreçte suç duyurusunda bulunurken bu da ellerinde bir ispat belgesi olarak kalir.”
Tatilciler Dikkat Açiklamasi Tatile Giderken Dolandiricilarin Tuzagina Düsmeyin
Kayseri Baro Avukati Ibrahim Yavuz Yasar, tatile giderken internet üzerinden rezervasyon yapacak vatandaslari sahte sitelere karsi uyararak, “Tatil rezervasyon bilgilerinin ekran görüntüleri vatandaslarin ellerinde bulunmali” dedi.