Tatvan’da Tübitak Bilim Fuarı Düzenledi

Tatvan’da Tübitak Bilim Fuarı Düzenledi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Hüsnü M.

Özyeğin Vakfı Deniz Süren Ortaokulu tarafından TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenledi.


Okulun toplantı salonunda düzenlenen bilim fuarında, minik öğrenciler 2 aylık süre zarfında hazırladıkları bir birinden güzel ve ilginç projelerini tanıttılar. Fuarda suya katılan gıda boyalarıyla çiçeklerin renginin değişmesinden, kışı çetin geçen Bitlis’te aç kalan kuşlar için hazırlanan toplam 26 proje yer aldı. Özellikle hayatı kolaylaştıracak birçok projenin yer aldığı fuarda öğrenciler hazırladıkları projelerle takdir topladı. TÜBİTAK’a gönderilecek projeler, kabul gördükleri takdirde patenti alınarak hayata geçirilecek. Yaklaşık 60 öğrencinin görev alarak proje ürettiği fuarda en çok ilgiyi artık günümüzde bir ihtiyaç haline gelen İngilizce dersinin öğrenmesi için okulun merdivenlerine yazılan İngilizce terimler oldu.

Düzenlenen bilim fuarını ziyaret eden Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, “Burada amaç çocuklarımızı bilimsel araştırmalara teşvik etmek, onların yeteneklerini, kabiliyetlerini ortaya koymaktır. Bu proje sonucunda şunu görüyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize imkan sağlandığı takdirde neler yapabileceklerini gördük. Öğrencilerimizin güzel projeler ortaya koymaları adına bu müsabakalar, bu sergiler, bu organizasyonlar çok önemli. Bununda biz bugün sonuçlarını burada beraber gezmiş görmüş olduk. Çocuklardan dinlemiş olduk. Biz elimizden geldiğince şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada imkan ve fırsat sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren Ortaokulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Emel Şahin ise, TÜBİTAK destekli çalışmaların yaklaşık 2 aydır devam ettiğini belirterek, “İki aydır TÜBİTAK destekli çalışmalarımız var. Amacımız çocuklara bilimi sevdirme, onlara nasıl araştırma yapacaklarını öğretmek. Bunun için toplam 26 proje yaptık. Çalışmalarımız gerçekten çok keyifli ve eğlenceli geçti. Bundan sonrada yaptığımız projeleri isimleri ve özetleriyle birlikte TÜBİTAK’a göndereceğiz. Eğer aralarında seçilen projeler olursa bunları da inşallah patentini alacağız” şeklinde konuştu.

‘Çiçeklerimizi Renklendirelim Projesi’ni hazırlayan öğrencilerden Özgür Kılıç, “Bitki kökünden aldığı su ve küçük parçaları gövde yardımıyla tüm organlarına taşıyabilmesini kanıtladım. Çiçek ilk önce beyazdı, gıda boyası ekledim suyun içine gıda boyası hangi renkse çiçekte o rengi alıyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile