Tava Cigerinin Sevilen Garnitürü Karaagaç Aci Biberinde Hasat Basladi

Edirne'yi Tanitma ve Tava Cigeri Kalite Kontrol Dernegi Baskani Bahri Dinar: 'Bu biberi kuruttuktan sonra ihtiyacimiz oldugu kadarinin sapini koparip tavanin içerisine atiyoruz. 10 saniye bekletiyoruz ve dünyanin en tatli acisi çikiyor içerisinden'

Edirne mutfaginin ünlü lezzeti tava cigerinin garnitürü Karaagaç aci biberinin hasadina baslandi.

Nisan ayinda ekimi yapilan biber fideleri, 3 aylik gelisim süreciyle birlikte kizardiktan sonra 40 dereceyi bulan sicakligin altinda toplaniyor.

Kentin Yunanistan sinirindaki Karaagaç Mahallesi'nde yaklasik 100 dekarda ekimi yapilan aci biberin hasadi için tarim isçileri hummali bir çalisma yürütüyor.

Kentteki cigerciler de hem biberleri satin almak hem de moral vermek için müzik ekibiyle birlikte isçileri ziyaret edip, mesailerine ortak oluyor. Isçiler, 9/8'lik ritimler esliginde çalisarak eglenceli vakit geçiriyor.

Edirne'yi Tanitma ve Tava Cigeri Kalite Kontrol Dernegi Baskani Bahri Dinar, gazetecilere yaptigi açiklamada, "dünyanin en tatli acisi" olarak nitelendirdikleri Karaagaç aci biberinde hasadin renkli basladigini söyledi.

Isçileri ziyaret ederek ikramda bulunduklarini belirten Dinar, "Mesakkatli bir yolculuk. Önce burada toplaniyor ardindan dizilecek, kurutulacak ondan sonra tavaya geçecek. Ama tavaya gelene kadar ki sürede bir buçuk aylik bir zamanimiz var." dedi.

Karaagaç aci biberinin Edirne'ye özgü oldugunu dile getiren Dinar, söyle devam etti:

"Karaagaç biberinin dünyada bir esi yok. Sadece Tunca, Meriç ve Arda nehirlerinin sulamis oldugu biberlerden bahsediyoruz. Tohumu özel, ekilisi özel. Her seyiyle özel ve dünyada esi benzeri olmayan tek biber. Biz bu biberi kuruttuktan sonra ihtiyacimiz oldugu kadarinin sapini koparip tavanin içerisine atiyoruz. 10 saniye bekletiyoruz ve dünyanin en tatli acisi çikiyor içerisinden. Bu biberin bir esi daha dünyada yok. Bu yüzden 'dünyanin en tatli acisi Edirne'de' diyoruz."

Karaagaç biberi üreticisi Tunahan Ule ise zorlu biber hasadinin basladigini belirtti.

20 kisilik bir ekiple hasat yaptiklarini anlatan Ule, "25 Nisan'da ekim yaptigimiz patentli ve tescilli biberimizi hasat ediyoruz. Bu sene 45 derecelerde çok sulama yaptik ve bebekler gibi biberlerimize baktik. Simdi aci hasadi tatliya çeviriyoruz." diye konustu.

Isçilerden Serpil Örs de tarlada sabah baslayan mesailerinin aksamüstüne kadar sürdügünü ifade etti.

Örs, her yil biber hasadina katilarak aile ekonomisine katki sagladigini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile