Tavsanli Höyük Kazilarinda Çikan Bulgular Arkeologlari Heyecanlandirdi

Kazi baskani Doç. Dr. Erkan Fidan: 'Kütahya'da bugüne kadar hiç bilinmeyen, Bati Anadolu'da ise sadece birkaç arkeolojik merkezde görülen Hitit Imparatorlugu'nun sonuyla çagdas bir yerlesimin varligi ilk defa tespit edilmis oldu' 'Tavsanli Höyük'ün 50 hektara yaklasan boyutuyla bugüne kadar bilinmeyen bir kralligin baskenti oldugunu düsünüyoruz'

ALIBEY AYDIN - Kütahya'da 8 bin yillik geçmise sahip Tavsanli Höyük'teki kazi çalismalarinda ortaya çikarilan bulgularin laboratuvar sonuçlarina göre, bilinmeyen bir kralliga ait izlere rastlandi.

Havadan yapilan çekimlerde kalp seklinde göründügü için "Kütahya'nin kalbi" adi verilen höyükte, Tavsanli Belediyesinin ana sponsorlugunda, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi is birligiyle "Cumhurbaskani Kararli Kazi" statüsünde agustos ayindan beri devam eden kazilara ara verildi.

Kazi baskanligini yürüten Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan, AA muhabirine, Kütahya'nin bilinen en eski yerlesmesi konumundaki Tavsanli Höyük'te yapilan karbon 14 analizlerinin sonuçlarina göre 8 bin 100 yil önce bu alanda iskanin basladigini söyledi.

Sonrasinda yerlesmede 5 bin yil önce sehirlesmeye geçildigini ve yaklasik 4 bin sene önce ise Tavsanli Höyük'ün büyük bir kent haline geldigini saptadiklarini belirten Fidan, söyle konustu:

"Yaz aylarinda arazi çalismalarini gerçeklestirdik. Ekim sonunda arazi etabinin bitmesinin ardindan laboratuvar çalismalari basladi. Türk Tarih Kurumunun verdigi destek ile TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi tarafindan yas tayini analizleri gerçeklestirildi. Bu analizlerin bölge için yeni ve ilginç sonuçlar ortaya çikardigini söyleyebilirim. Kütahya’da bugüne kadar hiç bilinmeyen, Bati Anadolu'da ise sadece birkaç arkeolojik merkezde görülen Hitit Imparatorlugu'nun sonuyla çagdas bir yerlesimin varligi ilk defa tespit edilmis oldu."

Fidan, pek çok medeniyete ev sahipligi yapan Kütahya'da, alinan sonuçlara göre bu uygarliklara bir yenisinin daha eklendigini aktardi.

Höyügün, Luvilere ait bir sehir olabilecegini degerlendirdiklerini anlatan Fidan, söyle devam etti:

"Bu dönemde sehir devletlerinden olusan kralliklar var. Tavsanli Höyük'ün 50 hektara yaklasan boyutuyla bugüne kadar bilinmeyen bir kralligin baskenti oldugunu düsünüyoruz. Bu dönemde Orta Anadolu'da Hatti, Bati Anadolu'da ise Luvi olarak tanimlanan halklarin yasadigi biliniyor. Hatti ve sonrasinda Hitit uygarliginin iyi bilindigini ama Luvi sehirlerine ait elimizde hiç bilgi olmadigini söyleyebilirim. Tavsanli Höyük'ün Anadolu tarihinde eksik bir halka olarak görülen Luvilere ait bir sehir olabilecegini düsünüyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile