Ticaret Bakanligi tarafindan bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatini, 1 Mayis 2024 tarihinden 31 Aralik 2024 tarihine kadar, aylik bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yil sonuna kadar 80 bin ton olacak sekilde sinirlandirildi. Bu sinirlandirma ile iç piyasada artan talep sonucu olusan fiyat artislarinin önüne geçilmesi öngörülüyor.
Kirmizi et fiyatlarinin yüksek olmasi daha uygun fiyatli tavuk etine talebi artirdi. Tavuk etinde artan talep sonucu son dönemde fahis fiyatlar görülmeye basladi.
Ticaret Bakanligi’nin aldigi tavuk etinde ihracat kisitlamasi karari ile iç piyasadaki talebin karsilanmasi hedefleniyor. Bu kisitlamanin yurt içinde fiyat artislarina geçici bir çözüm olacagi düsünülüyor. Iç piyasada fahis fiyatlar konusunda ise denetimlerin siklastirilmasi talep ediliyor.
Bahçelievler’deki bir kasapta tavuk pirzolanin kilosu 159 TL, tavuk kanat 229 TL bütün tavuk 118 liradan tezgahlarda yer aliyor. Fiyatlar ilçeden ilçeye göre degisiklik gösterebiliyor.
‘‘Yem fiyati gibi kalemlere zam gelmeden tavuk etine zam geliyor’’
Son dönemde yasanan tavuk eti fiyatlarindaki artisa iliskin konusan Kasap Murat Koca, ‘‘Yem fiyati gibi maliyete etki eden kalemlere zam gelmeden tavuk fiyatlarina zam geliyor. Zamlarin aylik olarak yapildigini gördük ama son dönemde üç günde bir zam geldigi de oldu. Yüksek fiyatlar konusunda denetimlerin siklastirilmasi ve caydirici cezalarin getirilmesi gerekiyor’’ dedi.
Tavuk etine son 6 ay içinde yüzde 150’ye yakin zam yapildigini bu zamlari da vatandasa yansitmak zorunda kaldiklarini ifade eden Kasap Murat Koca, ‘‘6 ay önce tavuk etinde kilo 60 lirayken bugün 125 lira civarinda satiyoruz. Gelen zamlari müsteriye yansitmak zorundayiz’’ diye konustu.
Tavuk Eti Fiyatlarindaki Artisa Ihracat Freni
Tavuk etinde son 6 ayda yasanan yüzde 150’lik fiyat artislarinin, yil sonuna kadar getirilen ihracat kisitlamasinin etkisiyle duracagi bekleniyor. Kasaplar, söz konusu kisitlamayla iç piyasadaki arzin talebi karsilayacagini düsünüyor.