Tavuk Karasina Kök Hücreli Çözüm

Tavuk Karasina Kök Hücreli Çözüm

Halk arasinda ‘tavuk karasi’ ya da ‘gece körlügü’ olarak bilenen tip literatüründe ise ‘Retinitis Pigmentosa’ olarak tanimlanan göz hastaliginin kök hücre ile tedavisinin mümkün oldugu belirtildi.

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Özel Imperial Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Kemal Türkyilmaz, söz konusu göz hastaliginin genç yaslarda ortaya çikabildigine dikkat çekti. Türkyilmaz “ Retinitis Pigmentosa hastaligi, halk arasinda tavuk karasi ya da gece körlügü olarak tanimlanan genç yaslarda bulgu vermeye baslayip zayif isikta veya gece saatlerinde görmeyi zorlastiran görme alaninda daralma ve neticesinde körlüge yakin görme kaybiyla ilerleyen kalitimsal bir göz hastaligidir. Hastaligin türüne göre ilerleme hizi da farklilik gösterebilir. Yas ilerledikçe gözün sinir tabakasinda hücre ölüm hiziyla orantili olarak görme keskinligi azalir. Ilk asamalarda geceleri görmekte zorlanan hastalar daha sonra los isiklarda görme güçlügü çekmeye baslar. Ilerleyen evrelerde gündüz dahi görmek zorlasir. Hastaligin bazi nadir türleri ise önce gündüz görme azligi ile baslayabilir” dedi.

“Hastalarda sanki bir borunun içinden bakiyormus hissi olusur” diyen Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Kemal Türkyilmaz “Günümüzde tedavisi henüz netlesmemis ve yapilamayan kalitimsal retina hastaliklari, retinitis pigmentosa (tavuk karasi - gece körlügü) ve sari nokta hastaliginin bazi türlerinde tedavi amaçli kök hücre kullanilmaktadir. Bu tür hastaliklarda gelisen hücre ölümü ‘kök hücre’ destegiyle durdurulabilir, zayif hücrelerin aktif hale geçmesi uyarilabilir. Gece körlügü gibi hastaliginin dogasinda gittikçe bozulma olan bu rahatsizligin tam manasiyla tedavisi bulunmamakla birlikte kök hücre ile en azindan hastalarin görme derecesinin korundugu ve hastaligin ilerlemesinin yavasladigi klinik gözlemlerimizde saptanmis olup dünya genelinde gerçeklestirilen en son bilimsel çalismalarda da bu ümit vadeden sonuçlar ispatlanmistir. Bununla birlikte kök hücre uygulamasinda her hastadan ayni sonuç almak mümkün görünmemektedir. Tani ne kadar erken konulur ve uygulama ne kadar erken yapilirsa daha yüz güldürücü sonuçlar alinabilir” seklinde konustu.

Kök hücresi tedavisiyle ilgili de bilgi veren Dr. Kemal Tükyilmaz ”Kök hücre vücudumuzda kemik iligi, dis pulpasi, plasenta ve amniyon sivisi, göbek kordonu gibi birçok farkli dokuda bulunmaktadir. Kök hücreler kendi kendine çogalma ve dokudaki farkli hücrelere dönüsebilme yetenegine sahiptir. Kök hücreler oldukça sofistike teknikler ve özel laboratuvar ortaminda hazirlanip Saglik Bakanligi’nin bu konudaki mevzuatina bagli kalarak yetkilendirilmis kliniklerce özel ameliyat teknikleriyle göze uygulanabilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile