Tayfun Timinci Açıklaması 'Doğalgazda Rusya'ya Muhtaç Değiliz'

Tayfun Liman ve Depoculuk İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun E. Timinci, doğalgazda Rusya’ya muhtaç olmadığımızı söyledi.

Tayfun Timinci, Rusya’nın doğalgaz ithalatını kesme hamlesine karşı LNG terminallerinin kurulması ve LNG terminallerine teşviklerin yer aldığı kanun tasarısının acilen meclis oylamasına sunulması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin enerji (elektrik) üretiminin, sanayi tesislerinin ve evsel kullanımların yarısına yakınının doğalgazla karşılandığını belirten Tayfun Liman ve Depoculuk İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Timinci, şöyle konuştu: “Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliği, Rusya krizi sebebiyle tehlike sınırını aşmıştır. Türkiye ihtiyacı olan doğalgazın neredeyse tamamını dış ülkelerden temin etmektedir. Yıllık ithal edilen 50 milyar metreküp doğalgazın yüzde 80’i boru gazı olarak Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları ile tarafımıza ulaştırılmaktadır. Ve gaz depolama kapasitemizin yetersiz olması nedeniyle ancak yüzde 20 civarında LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) olarak gemilerle kıyı LNG terminallerimize ulaşmaktadır. Doğalgazın yer altında gaz formunda depolanması ile ilgili proje başlatılmış ancak tamamlanmamış durumdadır. Ayrıca gazın yer altında hareket ederek ciddi kayıp yaşanabileceği bilinmektedir. Doğalgaz -160 derece soğutulduğunda hacmi 600 kat küçülerek sıvı hale gelir ve makro anlamda boru hatlarının haricinde sadece sıvılaştırılmış olarak nakliyesi mümkündür.”

“MEVCUT TERMİNALLER 1 AY GAZ TEDARİK EDEBİLİR”

Türkiye’de sadece 2 LNG terminali bulunduğuna işaret eden Timinci, “Marmara Ereğli-Botaş tesisleri bugünlerde oluşan ihtiyaçları önceden belirleyerek kapasite artışı yatırımına devam etmekte, mevcut 2 tankına ilaveten 3. tankı inşa ederek 6 milyar metreküp yıllık kapasiteye çıkaracaktır. İzmir Aliağa Egegaz tesisleri de yıllık 6 milyar metreküp kapasitelidir. Bu terminaller tam kapasite ile çalışsa bile herhangi bir olağanüstü durumda örneğin Rusya’dan boru hatlarıyla gelen gazın kesilmesi halinde ancak 1 ay yetecek kadar gaz tedarik edebilirler” ifadesini kullandı.

“İRAN VE AZERBAYCAN’DAN İLAVE GAZ ÇOK ZOR”

İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatlarının üst kapasitede kullanıldığından dolayı buralardan gelecek ilave gaz olamayacağını ifade eden Timinci, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada bizim gibi doğalgaza yüksek bağımlılıkta olan ülkelerde (Japonya, ABD, İngiltere, Çin gibi) ülkemize oranla çok daha fazla LNG terminalleri bulunmaktadır. Botaş’ın ve ilgili diğer devlet kurumlarımızın doğalgaz kullanım, kapasite artış tahmin vb. raporlarına göre mevcut iki kurulu terminal haricinde en az 5-6 adet ilave LNG terminali kurulmalıdır.”

“YASA ACİLEN MECLİS OYLAMASINA SUNULMALI”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) lisans onayı bekleyen üç proje bulunduğunu belirten Timinci, sözlerini şöyle tamamladı: “LNG terminalleri hem deniz yolu nakliyelerine uygun hem de karasal/limansal/gaz boru hattı vb altyapıları hazır bölgelerde inşa edilebilir. Boğazlardaki mevcut trafik ve uluslar arası LNG taşıyan gemilerin günlük maliyetlerinin oldukça yüksek olması gibi nedenlerle tercihen Çanakkale Boğazı güneyinden İskenderun körfezine kadar olan kıyı şeridinde olmalıdır. 4 Ağustos 2014 tarihinde TBMM’ye gönderilen 4646 sayılı Doğalgaz Kanunundaki değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında LNG terminal yatırımcılarına birçok teşvik ve devlet destekleri prensip olarak konulmuştur. Ancak kanunlaşmasından sonra oluşacak yönetmelikler ile ilgili kurumların yönetmelikleri ile çok daha kapsamlı olarak LNG terminallerinin hızlıca kurulmasındaki stratejik önem vurgulanarak uygulamaya geçilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu kanun yasalaşmadan önce yeni LNG yatırımlarına finans ve sürdürülebilir LNG tedariki yapılması oldukça zor şartlar ve yüksek maliyetler içermektedir. Dolayısı ile devletimiz acilen bu yasayı Meclis’te oylamaya sunmalı ve kanunlaşması için tüm partilerle kamuoyunu bilgilendirmelidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile