Tayland'da Anayasa Referandumu

Halk, 2014'teki askeri darbe sonrası ilk kez sandık başına gitti.

Tayland'da halk, 2014'te askeri darbeyle yönetime gelen cuntanın hazırladığı anayasa taslağı için düzenlenen referandumda oyunu kullandı.

Taylandlılar, cunta yönetiminin hazırladığı anayasa taslağını oylamak için sabahın erken saatlerinde oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

AA muhabirine konuşan Bangkoklu 49 yaşındaki avukat Somchai Banyat, 'İki yılı aşkındır demokratik hakkımız olan sandık başına gidemedik. Bugün sesimizi duyurma günüdür.' diye konuştu.

Budist tapınağında oy kullanan Vichian Sirisombath adındaki seçmen ise eski demokratik sistemleri eleştirerek, yeni anayasanın politikacıların yolsuzluk yapmasını engelleyeceğini söyledi.

Oyunu aleyhte kullandığını söyleyen bir başka seçmen de serbest olmayan seçim ortamının endişe vericiliğine işaret etti.

Senatonun tamamen askeri cunta tarafından seçilmesine ve milletvekili olmayan birinin başbakan olmasına olanak sağlayan anayasa taslağı, ülkede siyasi partiler, akademisyenler ve medya mensuplarınca eleştirilmişti.

Askeri yönetim, referandum öncesi anayasa taslağı üzerine yapılacak tartışmaları ve eleştirileri yasaklamış, yasağa uymayan birçok medya mensubu ve akademisyeni gözaltına almıştı.

Tayland'da büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı ancak siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayuth Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile