Araştırma Merkezi yazarları tarafından yapılan 596 röportaj ve anketler sonucunda birçok balıkçının zorla çalıştırıldığı belirtildi. Ankete gönüllü olarak katılan 32 katılımcı kandırılarak zorla çalıştırıldıklarını ifade ederken bu 32 katılımcıdan 17’si ise memleketlerinden kandırılarak götürüldüklerini ifade etti.
Ankete katılanlardan yüzde 17’si ise tehdit edildiklerini bu yüzden işlerinden ayrılamadıklarını kayderken iki gruba ayrılan çalışanlardan yüzde 12’si para cezası nedeniyle işlerinden ayrılamadıklarını belirtti.
Yüzde 4.9’luk kesim ise tehdit, şiddet ve ihbar nedeniyle işlerini bırakamadıklarını belirtti.
Bir aydan fazla bir süre denizde kalan Yüzde 25’lik bir kesim ise aldatıcı ve zorlayıcı iş koşullarına tabi olduklarını kaydederken ankette 18 yaşın altında 33 çocuğun bulunduğu ve bunlardan 7’sinin 15 yaşının altında olduğu ifade edildi. Raporun çocuk işçiliği ile ilgili de birçok eksikliği gözler önüne çıkardığı kaydedilirken balıkçılıktaki bazı işlerin tehlikeli olduğu ve bu nedenle çocukların gece çalıştırıldığını belirtti.
Raporun sonucunda balıkçılık ile ilgili birçok sorunun gün yüzüne çıktığı belirtildi ve iş sözleşmesi eksikliğinin büyük bir sorun olduğu dile getirildi.
Ankete katılanların yüzde 94’ü ile sözleşme yapılmadığı belirtilirken çalışma saatleri ve mesai ücretleri ödemelerinde sık sık kesintiler yapıldığı kaydedildi. Göçmen balıkçıların düzensiz durumu da bir başka sorun olarak göze çarparken yetkililer bu konuda herhangi bir temsilcilik yahut işçilerin haklarını koruyan bir kurumun olmamasından bahsettiler.
Tayland dünya çapında balık ticaretinin yapıldığı en önemli ülkelerin başında geliyor. Ülkede son yıllarda yıllık 7 Milyar Dolar’ı aşan bir balık ihracatı yapılmakta. Tayland Ulusal Su Ürünleri Derneği’nin (NFAT) tahminlerine göre Tayland’da toplamda 142 bin 845 balıkçıya iş istihdamı sağlanıyor. Fakat sektörde çok daha fazla kişi çalışıyor. Özellikle göçmen balıkçılara karşı yapılan sömürü ve istismarlar konusunda insan hakları grupları, uluslararası toplum kuruluşları hükümeti önlemler alması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Tayland’da Balıkçılık Alanındaki Kötü Çalışma Şartları Gün Yüzüne Çıktı
Tayland’da balıkçılık endüstrisi ve işçilerin sorunları hakkında araştırma yapan Uluslararası Çalışma Örgütü ve Chulalongkorn Üniversitesi’ndeki Asya Araştırma Merkezi yazarları sektördeki işçilerin sorunlarının içler acısı olduğunu ifade etti.