Cuntanın 2 yıl önce yaptığı darbenin ardından askeri mahkemelerde görülmeye başlayan davaları sivil mahkemelere devretmesiyle ilgili karar resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ülkede ağustos ayında düzenlenen referandumun da kanıtladığı gibi sükunet ve istikrarın yeniden inşa edilmesiyle davaların yeniden sivil mahkemelerde görüleceği belirtildi.
Sivil yönetime geçiş için çizilen yol haritası, anayasanın kabulünden sonra sürecin 2017 yılı kasım ayına kadar sona ermesini öngörüyor. Tayland'da 7 Ağustos'ta yapılan referandumda, cuntanın hazırladığı anayasa halkın yüzde 61,35'in verdiği evet oyuyla kabul edilmişti.
Senatonun tamamen askeri cunta tarafından seçilmesine ve milletvekili olmayan birinin başbakan olmasına olanak sağlayan anayasa taslağı, ülkede siyasi partiler, akademisyenler ve medya mensuplarınca eleştirilmişti.
Askeri yönetim, referandum öncesi anayasa taslağı üzerine yapılacak tartışmaları ve eleştirileri yasaklamış, yasağa uymayan birçok medya mensubu ve akademisyeni gözaltına almıştı.
Tayland'da büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı ancak siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayuth Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.
Tayland'da Ulusal Güvenlik Davaları Sivil Mahkemelere Devredildi
Tayland'da askeri yönetim, ulusal güvenlik davalarını sivil mahkemelere geri gönderdi.