Tayland'ın eski başbakanlarından Taksin Şinavatra, cunta yönetiminin hazırladığı anayasa taslağını eleştirerek, ülkesini Myanmar'a benzetti.
Hakkındaki suçlamalar nedeniyle 2008'de Tayland'ı terk eden Şinavatra, iki ayrı gazeteye verdiği röportajlarda, cunta yönetimini ve askeri komite tarafından kaleme alınan anayasa taslağını sert dille eleştirdi.
Asya Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, taslağın seçimle gelen kız kardeşi devrik Başbakan Yinglak Şinavatra'ya karşı hazırlandığını belirten Şinavatra, 'Bu, Tayland'ın demokrasiye geri döndüğünü dünyaya göstermek için yapılan bir saçmalık' dedi.
Cunta rejimiyle yönetilen Tayland ile siyasi reformlarla gündeme gelen Myanmar'ı karşılaştıran Şinavatra, Myanmar'ın ilerlemesine karşın Tayland'ın 'demokratik diktatörlük' yolunda gerilediğini öne sürdü.
Şinavatra, Tayland'ı, reformlar öncesindeki Myanmar'a benzeterek, taslağa göre ülkede bir başbakan bulunacağını fakat gerçek gücün onun üzerindeki askeri bir kurulda olacağını kaydetti.
Financial Times'a yaptığı açıklamada da Şinavatra, cunta yönetimine güven ve itimat kalmadığını savunarak, 'Anayasa taslağı cunta dışında herkes için kabul edilemez bir durum. Eğer bu anayasa uygulanırsa Tayland geriye gitmiş olacak' ifadesini kullandı.
Anayasa taslağı, seçimsiz gelen bir başbakanın ülkeyi yönetmesini ve seçilmemiş bir parlamento kurmasını öngörüyor. Askeri yönetim geçen hafta 2017 sonunda yapılması öngörülen seçimlerden sonra cuntanın 3 ila 5 yıl yönetimde kalmasına ilişkin öneri sunmuştu.
Tayland'da büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.
Tayland'daki Anayasa Taslağına Tepki
Eski başbakanlardan Şinavatra, cunta yönetiminin hazırladığı anayasa taslağını sert şekilde eleştirdi.