Tayvan Açiklamasi 'Çin Ordusu Adaya Yönelik Saldiri Simülasyonlari Yapiyor'

Tayvan Açiklamasi 'Çin Ordusu Adaya Yönelik Saldiri Simülasyonlari Yapiyor'

Tayvan Savunma Bakanligi, Çin’in askeri tatbikatlarin 3. gününde "Tayvan’a yönelik saldiri simülasyonlari" yaptigini açikladi.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Tayvan’i ziyaretiyle baslayan kriz sürüyor. Çin ordusunun Pelosi’nin ziyaretinin ardindan Tayvan çevresinde baslattigi askeri tatbikat 3. gününde devam ederken, Tayvan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada Çin’in adaya yönelik saldiri simülasyonlari yaptigi iddia edildi. Açiklamada, "Tayvan Bogazi çevresinde askeri tatbikatlarda yer alan Çin uçaklari ve donanma gemileri tespit edildi. Bazi uçak ve gemiler, adayi Çin anakarasindan ayiran Tayvan Bogazi’ndaki orta çizgiyi geçti. Ada’daki hedeflere saldiri simülasyonu olabilir. Ordumuz uyari yayinladi, muharebe hava devriyesi ve gemiler konuslandirdi, duruma karsilik olarak kara tabanli füze sistemlerini harekete geçirdi" ifadeleri kullanildi. Ayrica Tayvan kontrolündeki Kinmen Adasi, yakindaki Lieyu Adasi ve Beiding çevresindeki sularda Çin’e ait 4 insansiz hava aracinin uçtugunun tespit edildigi kaydedildi.

Çin-Tayvan krizi

Pekin yönetimi, Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu savunurken, Çin ile egemenlik ihtilafi yasayan Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu belirtiyor. ABD ise Tayvan’i bagimsiz bir ülke olarak tanimamasina karsin Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarini güçlendirmeye çalisiyor. Pekin, ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "Tayvan’a bagimsizlik konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor.

Çin’in tepki çeken tatbikati

Çin, Pelosi’nin ziyaretinin ardindan 4 Agustos’ta baslattigi genis kapsamli deniz ve hava tatbikati kapsaminda Tayvan sularina balistik füzeler firlatmisti. Pazar gününe kadar sürecegi belirtilen tatbikatlarda, uzun menzilli top atislari ve konvansiyonel füze atislari yapilacagi ifade edilmisti. Tayvan, Çin’in tatbikatinin egemenligini ihlal ettigini ve “abluka” anlamina geldigini belirtiyor. ABD ve Tayvan, Çin’i Tayvan Bogazi’ndaki statükoyu degistirmeye çalismakla suçluyor.

25 yilin ardindan ilk

Pelosi, Asya turu çerçevesinde Pekin yönetiminin itirazlarina ragmen geçtigimiz Sali günü Tayvan’a gelmis, adayi 25 yil aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Baskani olmustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile