Tayvan'da 16 Ocak'ta Yapılacak Genel Seçimler

DPP Genel Sekreteri Wu: 'Ana Kıta ile ilişkiler önceliğimiz değil''Tayvan'da özellikle gençlerin en büyük sorunu olan işsizlik gibi sosyoekonomik meselelere odaklanacağız'.

Tayvan'da 16 Ocak'ta yapılacak başkanlık ve milletvekili seçimlerine önde giren Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP), Çin'le ilişkiler yerine işsizlikle mücadeleye öncelik vereceğini duyurdu.

DPP Genel Sekreteri Joseph Wu, başkent Taipei'de düzenlediği basın toplantısında, iktidara gelmeleri halinde izleyecekleri politikaları anlattı.

Ekonomisi büyük oranda Çin'e bağımlı hale gelen Tayvan'ın uluslararası ticaret ortaklarını ve yatırım üslerini çeşitlendireceklerini belirten Wu, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini kaydetti.

Wu, savunma bütçesi ve Ar-Ge yatırımlarının artırılmasının Tayvan'a uzun vadede yarar sağlayacağını ifade etti.

Çin'le ilişkilerin kendileri için öncelik olmadığını, iktidara gelmeleri durumunda önceliği ekonomiye vereceklerinin altını çizen Wu, 'Tayvan'da özellikle gençlerin en büyük sorunu olan işsizlik gibi sosyoekonomik meselelere odaklanacağız' ifadesini kullandı.

Wu, yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarında halkın ilgilendiği konuların başında istihdam, çevre, gıda güvenliği, konut gibi ekonomi başlıklarının geldiğini söyleyerek, 'Eğer Ana Kıta ile ilişkiler konusuna gereğinden fazla odaklanırsak halkın beklentilerini görmezden gelmiş oluruz' dedi.

Joseph Wu,ekonomide Çin'e bağımlılığın önüne geçmek için Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması'na (TPP) Tayvan'ın katılımının sağlanması adına girişimlere hız vereceklerini sözlerine ekledi.

Tayvan, dış ticaretinin yüzde 40'ını Çin ile gerçekleştiriyor. Taraflar arasındaki yıllık ticaret hacmi 2014'de 170 milyar dolara ulaştı. Çin-Tayvan arasında yılda 8 milyon turist seyahat ediyor, 40 bin öğrenci değişimi yapılıyor.

2008'den bu yana iktidarda olan milliyetçi Kuomin Tang (KMT), Pekin ile yakınlaşarak Tayvan ekonomisini bu ülkeye bağımlı hale getirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Son seçim anketlerinde, DPP'nin kadın başkan adayı Tsai Ing-wen'ın oyunu yüzde 50 bandına çıkardığı görülüyor. DPP'nin mecliste çoğunluğu sağlama ihtimali de yüksek.

Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintang-KMT) taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçilerinin Tayvan'a kaçmasıyla tarafların ilişkisi kesilmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Tayvan lideri Ma Ying-jeou'nun 7 Kasım 2015'te Singapur'daki görüşmesi, 66 yıl sonra bu düzeydeki ilk temas olarak tarihe geçmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile