Tazelenme Üniversitesi Ögrencileri Psikolojik Ilk Yardim Egitiminde Bir Araya Geldi

Tazelenme Üniversitesi Ögrencileri Psikolojik Ilk Yardim Egitiminde Bir Araya Geldi

Anadolu Üniversitesi Kusaklararasi Dayanisma Kulübü ve Tazelenme Üniversitesi is birligi ile “Psikolojik Ilk Yardimi Egitimi” Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da düzenlendi.

Türk Psikologlar Dernegi Eskisehir Subesi Travma Birimi Sorumlulari Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci ve Uzman Psikolog Özgür Özgey tarafindan verilen egitime Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü Kurucu Koordinatörü Doç. Dr. Emre Birinci’nin yani sira çok sayida ögrenci katilim gösterdi.

“Her çocuk afet sürecini farkli bir açidan deneyimliyor”

Egitimde psikolojik ilk yardim ve afet durumlarinda stresle bas etme konulu sunumlar gerçeklestiren Uzman Psikolog Esra Kirez Çifci, herkesin psikolojik ilk yardim yapabilecegini fakat dikkat edilmesi gereken hususlar bulundugunu ifade ederek sunlari söyledi:

“Psikolojik ilk yardim yapmak için psikolog, sosyal çalismaci ya da doktor olmaniza gerek yok. Hepimiz psikolojik ilk yardim yapabiliriz ancak unutmamiz gerekiyor ki biz, olayi analiz etmek ve tedavi etmekle yükümlü degiliz. Psikolojik ilk yardimda sadece sorun ve ihtiyaç analizi yapilarak bireylerin kendi ihtiyaçlarini giderebilmesi saglanmalidir.”

"Afet durumlari çocuklarin kontrol kayiplari yasamalarina neden olur"

Zorlu yasam olaylarinda çocuklarla iletisim kurmaya yönelik bir sunum gerçeklestiren Uzman Psikolog Özgür Özgey ise çocuklarin kirilgan gruplarin basinda geldigini belirterek “Zorlu yasam olaylari çocuklarin dünyanin güvenilir bir yer oldugu hislerini sarsar, dengeli ve emniyetli olduguna dair inançlarina zarar verir. Afet durumlari çocuklarin kontrol kayiplari yasamalarina neden olur çünkü afet öncesinde var olan rutinlerini ve bir sonraki asamada neler olacagini bilme yetileriyle birlikte kontrol hissini kaybederler. Bu anlamda çocuklarin afet durumlarinda verdikleri tepkiler yaslarina, gelisim dönemlerine ve nasil bir sürece maruz kaldiklarina göre degisim gösteriyor. Maruz kalma süreci farklilastigi gibi afet deneyimleri de oldukça farkli, bunlari göz ardi etmeden çocukla iletisim kurmak gerekiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile