Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Çiçek'in Başkanlığında Toplandı

Yeni anayasa yazım çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı.

Komisyonun bazı üyeleri toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, AK Parti'nin başkanlık sitemine dayalı öneriler verdiği diğer üç partinin ise parlamenter sistemi önerdiğini belirterek, ''Müzakerelerin parametresi değişti, ortak parametre bulunmalı. Bu toplantıda o amaçla yapılıyor. Ne önerirsek önerelim, aynı dili konuşmayacağız'' dedi.

Türkiye'nin geleneklerinin parlamenter sisteme uygun olduğunu savunan Türmen, başkanlık sisteminin demokrasi açısından kötü sonuçlarının olabileceğini öne sürdü.

Türmen, ''Bu hükümet meselesi değil, demokrasi meselesi. Bu durumu aşmak zorundayız. Nasıl devam edeceğiz, bunun yöntemi elbette öteki partiye ait'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da siyasi partiler arasında görüş farklılığı bulunmasının normal olduğunu, bu nedenle yeni anayasa çalışmalarında gelinen durum için ''kriz'' yorumu yapmanın doğru olmadığını söyledi.

AK Parti'nin başkanlık sistemi önerdiğini belirten Bal, ''Bundan sonra yasama, yürütme, yargı önerileri de bu sistem arayışına göre belirlenecek. Talepler gündeme getirilecek, uzlaşma olmadığı için de parantezlerin sıklaşması, çoğalması normal. İktidar partisi, Türkiye şartlarına uymayan, Türkiye'yi bir bilinmeze iten bu talepten vazgeçmeli'' görüşünü ifade etti.

Bal, komisyonun çalışmalarına devam edeceği kanaatini dile getirdi.

-''Başkanlık sistemi de konuşulabilir''-

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise komisyonda bir kriz, tıkanma olmadığını belirterek, bugünkü toplantının bu amaçla yapılmadığını, iki yazım komisyonu yerine tek yazım komisyonu önerisinin görüşüleceğini söyledi.

''Elbette başkanlık sistemi de konuşulabilir'' diyen Şentop, her partiden yeni anayasa konusundaki önerilerini, görüşünü, diğer partileri hesaba katmadan, onlar bakmadan verdiğini kaydetti.

Bir partinin diğer partileri gözeterek teklif hazırlamasının ''ayıp ve siyasi etiğe aykırı'' olduğunu savunan Şentop, ''Başkanlık sistemi için deniliyor. Bu da komik bir şey. Mesela CHP de bugünkü sistemden farklı olarak klasik parlamenter sistem önerisini AK Parti'nin kabul etmeyeceğini bile bile verdi'' diye konuştu.

Şentop, sistem tartışmasının tam zamanı olduğunu, bunun ancak yeni anayasa yapım sürecinde tartışılabileceğini işaret ederek, bugüne kadar partilerin çeşitli önerilerde bulunduğunu, bunların müzakere edildiğini, mutabakat olanların kaleme alındığını, mutabakat olmayanların ise paranteze konulduğunu söyledi.

Şentop, ''CHP, diyor'' denilmesi üzerine, böyle bir ifadenin komisyon açısından yeterli olmayacağını söyledi.

Şentop, ''Bunu söyleyen parti kararını versin. Komisyon çalışmalarına katılmayacaksa katılmaz. Biz önerimizi CHP'ye bakarak vermeyiz. Onlar da bize bakarak vermediler'' dedi.

Bir soru üzerine, yeni anayasa yazımının bu ay sonuna kadar bitirilmesinin hala mümkün gördüğünü ifade eden Şentop, ''Bu tür lüzumsuz tartışmalar yerine maddeler üzerine konuşursak hala olabilir ama havadan sudan konuşulursa, böyle konular olursa... lafını ilk kez duyuyorum. Böyle bir şey yok. 'Kabul ediyorum' ya da 'etmiyorum' diyebilirler ama partilerin önerileri üzerinde yorum yapamazlar. Bizim önerimiz iyi, sizin öneriniz kötü değerlendirmesini yapamazlar. Kriz olduğu kanısında değilim'' diye konuştu.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, temel hak ve özgürlükler bölümünün tümüyle yeniden müzakere edilmesini istediklerini söyledi.

Kart, başkanlık sistemiyle ilgili olarak da ''Revize edilmeli, kabul edilemez'' dedi.

Muhabir: Melda Çetiner/Alp Özden

Yayıncı: Sefa Salantur
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile