Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Yeni Anayasanın Yazımına Başladı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Mayıs ayında, kamuoyundan gelen talepleri aldıktan sonra yeni anayasanın yazımına başladı. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ise dönemin aktörleri ve konuyla ilgili bilgisi olanları dinlemeye başladı.


TBMM'de, 2012 yılı Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

2 Mayıs:

-Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Başkanlığa AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş seçildi

3 Mayıs:

-Yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilere Türkiye'de taşınmaz satılmasına imkan sağlanıyor.

-Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, ''Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'' kurulacak. Ajans, Eskişehir'i 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hazırlayacak.

7 Mayıs:

-CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Meclis'te Cemevi açılması için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis'te düzenlenen ''Parlamenter Denetim Sistemi'' sempozyumunda, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' dedi.

9 Mayıs:

-TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in makam aracına İstanbul'da yapılan saldırı, TBMM Genel Kurulu'nda kınandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Akşener'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

-Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki seçimlerde, bulundukları ülkede oy kullanmasını kolaylaştırmayı ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, ''Tsunami'' de zorunlu deprem sigortası kapsamına alınıyor. ''Doğal Afet Sigortaları Kurumu'', ilgili mevzuat ve projeye aykırı olarak inşa edilen binaları sigortalamama hakkına sahip olacak.

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpol'ün kırmızı bülten çıkartmasına ilişkin ''Desteğimizi verdiğimiz birini iade etmeyiz'' dedi.

10 Mayıs:

-TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın yazımına başladı.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde, 1960 darbesi ve 1971 muhtırası, 1980 darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan ile ilgili 3 ayrı alt komisyon kurulmasını kararlaştırıldı.

11 Mayıs:

-TBMM Başkanlığı, 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, ''MİT tarafından 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Meclis'e bilgi verilmediği konusunda TBMM'de bilgi ve belgeye rastlanmadığını'' bildirdi.

16 Mayıs:

-Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla, Belediyelerin, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerler için kentsel dönüşüm kararları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak. Yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen süre içinde yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediye tarafından yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilecek. Gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak.

-TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul'da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. Yasayla; İstanbul'da, Merve Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ''Murat Hüdavendigar Üniversitesi'' ve Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı'nca ''Nişantaşı Üniversitesi'' adıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. Ayrıca Muğla Üniversitesi'nin adı ''Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi' olarak değiştirilecek.

17 Mayıs:

-Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Kanuna göre, serbest eczane sayıları ilçedeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde düzenlenecek. Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle, bir eczanede ''yardımcı eczacı'' olarak çalışmak zorunda olacak.

22 Mayıs:

-Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, her yıl 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek. Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek. Askere alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı'nca yürütülecek.

-Tutuklu milletvekilleriyle ilgili yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, ''Bohçanın dört ucunu bir araya getiremiyoruz. Bu dönem siyaset çok sert geçiyor. Bu kadar sert olması, çözümü de zorlaştırıyor. Umarım sonuca varırız'' dedi.

24 Mayıs:

-Genelkurmay Başkanlığı, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, ''Dersim'' belgelerinin, arşiv tarama, tasnif ve elektronik ortama aktarılması çalışmasına akademisyen, araştırmacı ve yazarlardan oluşan bir grup ile katılma talebine içeren başvurusuna, ''Dersim olayları''na ilişkin belgelerin tasnifinin tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunulacağını bildirdi.

30 Mayıs:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, darbe ve muhtıralara ilişkin olarak, Numan Esin, Ahmet Er, Süleyman Demirel, Rahşan Ecevit, Hüsamettin Cindoruk ve Ahmet İsvan'ı dinleme kararı aldı.

-CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, TBMM Genel Kurulu'na, ceketlerinin içine giydikleri ''THY'de grev yasağına hayır'' yazılı tişörtlerle girdi.

31 Mayıs:

-Havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren, korsan taksicilere kesilen para cezalarını artıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-Yatırımların ve istihdamın teşviki, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, stratejik yatırımların desteklenmesine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, hizmet ihracının teşviki, teşviklerin etkinliğinin artırılması, esnafa yönelik iyileştirmeler, mükelleflere kolaylıklar getiriyor.

1 Haziran:

-Yurtdışından getirilen cep telefonları için 100 lira kullanım izin harcı ödenmesini öngören Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-BDP'li milletvekilleriyle ilgili 8 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

6 Haziran:

-Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ve beraberindeki sanatçılar, CHP ve BDP gruplarını ziyaret etti.

-CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması Genel Kurul'da kabul edilmedi.

7 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda hukuk uyuşmazlıklarını ''arabuluculuk'' yoluyla çözümünü öngören kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ile görüşmek için Meclis'e gelen bir vatandaş, bahçede bileğini kesti.

8 Haziran:

-Uludere'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaya ilişkin dosyada bulunan bazı belge ve bilgiler TBMM'ye ulaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşmesini olumlu bulduğunu belirterek, ''Bu inşallah senede bir defa olmaz. Fırsat olur, imkan olur, daha sık görüşürlerse, tansiyon da düşer'' dedi.

12 Haziran:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zaman zaman CHP'lilerin, ''Türkiye'ye demokrasiyi biz getirdik'' dediğini belirterek, ''Hayır efendim; CHP, bu ülkeye demokrasi getirmemiştir; CHP, bu ülkede, Gazi Mustafa Kemal'e rağmen demokrasinin önündeki engel olmuş, mümkün olduğunca da demokrasiye geçişi ertelemiştir'' dedi.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti.

-CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tutuklu olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın mektubunu, TBMM Genel Kurul kürsüsünden okudu.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere alt komisyonu, özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği belgeleri inceledi.

13 Haziran:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 12 Eylül Askeri Müdahalesini Araştırmaya yönelik alt komisyon, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'i dinledi.

-Vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısının getirildiği ve devletin sisteme konulan paranın yüzde 25'i oranında katkı sağlayacağı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

14 Haziran:

-Dersim Olayları ve Sonrasında Yaşananlar Nedeniyle Oluşan Mağduriyetlerin Giderilmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon, olayların ardından kendisi ya da akrabası il dışına gönderilen vatandaşları dinledi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 12 Eylül 1980 darbesi alt komisyonu, eski Başbakanlardan Bülend Ulusu'yu dinledi.

15 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı.

16 Haziran:

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, resmi kurumlardan darbelerle ilgili belgeleri istedi.

18 Haziran:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma sürecini çok açık olarak desteklediğini, bu desteğin şimdi daha da kuvvetli hale geldiğini söyledi.

19 Haziran:

-Sermaye piyasasının, ''güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların haklarının korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesini, denetlenmesini'' amaçlayan Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, Hükümet de operasyonlarını durdursun, siyasi çözüme şans tanısınlar'' dedi.

-TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, ''askeri okullardan ayrılmak zorunda bırakılan'' öğrencilerle ilgili kurulan alt komisyon, raporunda, ''Harp Okulu öğrencisi olma şartlarını taşıyan her öğrencinin hangi liseden geldiğine bakılmaksızın, 'Harbiyeli' adaylığına talip olma hakkı bulunacak şekilde düzenlenmesinin istenmesine karar verildi'' dedi.

20 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-Tatile doğru yoğun mesai yapan milletvekilleri ve Meclis personelinin talebi üzerine doktor olan AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'nun öncülüğünde Meclis'te sağlık taraması başlatıldı. Milletvekilleri ve çalışanların kas, iskelet ve boyun ağrıları, vücut, kilo ve yağ analizleri, obezite oranlarının ölçümleri yapıldı, ayrıca kondisyonlarına da bakıldı.

-ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, öğretmen seçimine ilişkin ''MEB'in en çok ihtiyaç duyduğu 15-16 alanda, 2013'te alan sınavı yapacağız'' dedi.

21 Haziran:

-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikte başvuru sayısının 69 bin 73'e ulaştığını belirterek, ''Yurtdışından postayla yapılan müracaatlar buna dahil değil'' dedi.

-TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 Askeri Müdahalelerini Araştırma Alt Komisyonu, eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'yi dinledi.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ın soru önergelerini, andiçmemesi nedeniyle iade etti.

-28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 Askeri Müdahalelerini Araştırma Alt Komisyonu, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan'ın bilgisine başvurdu.

22 Haziran:

-İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de 2004'te 818 bin 127 olan LPG'li araç sayısının bu yılın Mart ayı sonu itibarıyla 3.4 milyona çıktığını bildirdi.

25 Haziran:

-TBMM 5. Spor Oyunları, Milletvekili Futbol Takımı ile Şöhretler Takımı arasında oynanan futbol maçıyla başladı.

Şöhretler Takımı, Milletvekili Futbol Takımı'nı 9-6 yendi.

-MHP TBMM Grup Başkanlığı, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in partiden kesin olarak ihraç edildiğini, TBMM Başkanlığı'na bir yazıyla bildirdi.

26 Haziran:

-TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

-Genel Kurul'da, kurmaylığa girişte ''eşin tutum ve davranışlarının kriter olmamasını'' öngören Harp Akademileri Kanunu'nda değişiklik yapan teklif yasalaştı.

27 Haziran:

-TBMM'yi bu yıl Ocak-Mayıs ayları arasında 329 bin kişi ziyaret etti.

-CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, eşcinsel ve transeksüellerin aileleriyle Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

28 Haziran:

-TBMM tarihinde ilk kez milletvekillerinin ve personelin kullanabileceği bebek emzirme odası hazırlandı.

-TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerine Srebrenitsa katliamının sembolü olan çiçek dağıtıldı.

29 Haziran:

-TBMM Koruma Daire Başkanlığı, Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği hazırlandı. Buna göre, boyu 175 santimetreden kısa erkek polisler ile boyu 170 cm'den kısa kadın polisler Meclis'te görev yapamayacak.

-Lübnan'da UNIFIL kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2012 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurul'da kabul edildi.

-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, '' İddialar tamamen gerçek dışıdır. 10 yılı aşkın süreden beri İmralı Cezaevi'nde cezasını infaz etmekte olduğunu bu kürsüden Türkiye'ye ilan ediyorum'' dedi.

30 Haziran:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile yaptığı görüşmeye ilişkin, ''Gayet iyi geçti. Gayet verimli olduğuna inanıyorum'' dedi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Kudret Topçu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile