TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 4. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.
Törende konuşan Çiçek, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun Meclis'in en faal komisyonlarından birisi olduğunu belirterek komisyonun, kurulduğunu günden beri, 4 yıl gibi kısa bir sürede, kuruluş gerekçesine uygun çok önemli gayretin içinde olduğunu ifade etti.
Meclis'te yeni İçtüzük ile ilgili çalışma yapıldığını anımsatan Çiçek, ''Komisyonun, daha etkin olması için özellikle kanun tasarı ve tekliflerini asli komisyon olarak görüşmesine imkan verecek ve bu manada katılımı artıracak bir statüye gelmesini arzu ediyoruz'' dedi.
Komisyonun esas faaliyet alanlarından birinin kadın ve erkek arasında fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmaların oluşturduğunu kaydeden Çiçek, bunun için yasal alanda düzenlemeler yapıldığını aktardı ve bazı örnekler verdi. Çiçek, ''Kadın erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak için ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Mevzuat düzenlemesi tek başına sorunu hem bu alanda hem başka sıkıntılı alanlarda ortadan kaldırmak için yetmiyor'' diye konuştu.
İşin en kolay kısmının yasal düzenlemeler yapmak olduğunu ifade eden Çiçek, ''Ama gördük ki bu düzenlemelere rağmen bazı ilerlemeler olmasına karşın istediğimiz noktada değiliz'' ifadesini kullandı.
Komisyonun yaptığı çalışmalarla farkındalık oluşturmaya çalıştığını belirten Çiçek, sorunun yeteri kadar farkında olunmaması durumunda çıkarılan yasaların sorunu tek başına çözmeye yetmeyeceğini dile getirdi.
Bugün artık hükümet düzeyinde de bu konuların takibini yapan, politikasını oluşturan bir icracı bakanlık olduğunu hatırlatan Çiçek, dolayısıyla komisyonun da karşısında tek bir muhatap bulabildiğini söyledi.
Çiçek, ''Ne kadar doğru şeyler yapsanız da söylerseniz de bunu topluma mal edilemiyorsa, o zaman belli sayıda insan bunun farkında oluyor'' dedi.
Olumsuz örnekler hariç medyada medyanın bu konuya ilgisinin de farkındalık oluşturması bakımından önemli olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye'de çekilen dizilerin Türkiye'nin tanıtımı açısından bazı yönleriyle olumlu bazı yönleriyle olumsuz, inanılmaz derece imaj sağladığını dile getirdi.
Çiçek, ''Nereye gitsek en az 4 Türk dizinin seyredildiğini meclis başkanları, bakanlar, başbakanlar söylüyor. Kendileri de seyrediyor, ya eşleri ya kendileri ya da tümünü seyredemese bile bir kaç bölümünü seyrediyor. Artık küresel dünyada yaşadığımıza göre Türkiye'de olup bitenleri sadece biz değil tüm dünya, ülkede ne olup bittiği, ne yapılmak istendiği, bununla ilgili bilgi sahibi oluyor. Hiç şüphesiz bunlar belgesel niteliğinde değildir elbette ama hayatın kendisiymiş gibi bir algılamanın olduğunu görmemiz lazım. Onun için bu imkandan da istifade edilmeli; belki kadın erkek fırsat eşitliğinin, toplumun geleceği bakımından ne kadar önemli olduğunu gösterecek önemli bir enstrümandır'' diye konuştu.
Muhabir: Alp Özden
Yayıncı: Sefa Salantur
Tbmm Başkanı Çiçek Açıklaması
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kadın erkek arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak için ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu, mevzuat düzenlemesinin tek başına sorunu ortadan kaldırmak için yetmediğini söyledi.