Çiçek, açılışına katıldığı Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nin, Müslümanlar için hayırlara vesile olmasını diledi.
Çok uzun konuşmaya gerek olmadığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:
"Zaten bu eserin kendisi söylenmek istenen ne varsa hepsini söylüyor. Bize düşün bu mesajı iyi anlamak ve iyi uygulamaktır. Bunu yapabildiğimiz zaman ismini verdiğimiz, merhum Hocamız Ahmet Hamdi Akseki'nin de ruhu şad olacaktır. Bütün hocalarımızın, bütün üstatlarımızın ruhu şad olacaktır. Camiler, sadece ibadet yeri değil, kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin kurumsallaştığı, dayanışmamızın burada en güzel örneklerinin verildiği mekanlardır."
Camiyle ilgili ilk okuduğu şiirin "Burada bulur herkes, devayı her derdine. Oradan yol bulunur Rabbimin cennetine" olduğunu belirten Çiçek, "Allah hepimizi cennetinde buluştursun inşallah. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
-Diyanet İşleri Başkanı Görmez-
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de camilerin gönülleri imar etmek için inşa edilen büyük mabetler ve ibadethaneler olduğunu söyledi.
Gönülleri imar edenlerin, yeryüzünü imar edeceğini belirten Görmez, "Camiler sadece ibadet mekanı değildir. Cami sevgi mekanıdır, biz birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Saflarımızı sık ve düzgün tutmayı camide öğreniriz. Kalplerimizi ve ruhlarımızı birleştirmeyi ve kaynaştırmayı öğreniriz. Cami bizim birlik mekanımız. Cami bizim bilgi mekanımız ve elbette cami aynı zamanda bizim ibadet mekanımız" dedi.
Görmez, Diyanet işleri Başkanlığının 3 Mart 1924'te Ulus'ta bir apartman dairesinde kurulduğunu, daha sonra operanın karşısında Vakıflar Genel Müdürlüğünün iki katlı binasında ve Kocatepe'de hizmet verdiğini anlattı.
Başkanlığın 2001'de Eskişehir yolundaki binasına taşındığını anımsatan Görmez, şöyle devam etti:
"Ancak üzülerek belirteyim, o zaman belki de imkansızlıklar sebebiyle o günden bugüne kadar Diyanet İşleri Teşkilatı gibi bütün dünyaya hizmet götüren bir kurumun mensupları, binanın içindeki bir spor salonunda namazlarını eda edebiliyorlardı. Bu da bizi dünyaya karşı mahcup ediyordu. Ancak bu camimizle birlikte inşallah o mahcubiyetten kurtulmuş olacağız. Sadece kendi mensuplarımıza değil Ankara'ya eşsiz bir mabet kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
Camiye Ahmet Hamdi Akseki adını verdiklerini dile getiren Görmez, öncelikle onun şahsında ebediyete intikal eden tüm Diyanet İşleri Başkanlarına Allah'tan rahmet diledi.
-VIP cami uyarısı-
Basın mensuplarından bir ricası olduğunu belirten Görmez, "İstirham ediyorum. Bu cami başta olmak üzere hiçbir cami için 'VIP cami, protokol cami' tabirlerini kullanmayalım" dedi.
"VIP cami" ve "protokol camisi" ifadelerinin, caminin ruhuna, varlık sebebine aykırı kavramlar olduğunu bildiren Görmez, şunları kaydetti:
"Cami, eşitlik mekanıdır. Köylüsü, çiftçisi, işçisi, amiri, memuru, zengini, fakiri caminin kapısından girdiği andan itibaren Allah'ın eşit kulları olurlar. Tıpkı hacca giden insanların ihramı giydiği vakit eşitlendiği gibi. Camiye de giren her mümin Allah'ın huzurunda eşitlenir. Orada protokol yoktur. Orada VIP yoktur. Hepinizden istirham ediyorum, son yıllarda literatürümüze soktuğumuz bu yanlış ifadeleri, VIP cami ve protokol cami tabirlerini başta bu cami olmak üzere hiçbir camimiz için kullanmayalım."
Törene, Çiçek'in yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek ile çok sayıda davetli katıldı.
Daha önce açılışa geleceği belirtilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, programa katılmadı.
Muhabir: Duygu Can - Esra Altınmakas - Barış Gündoğan
Yayıncı: Selçuk Aval
Tbmm Başkanı Çiçek Açıklaması
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Camiler sadece ibadet yeri değil, kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin kurumsallaştığı, dayanışmamızın burada en güzel örneklerinin verildiği mekanlardır" dedi.