TBMM Başkanı Çiçek İran'da

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İran'ın başkenti Tahran'daki temasları kapsamında, Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştü.

İran Meclisi'ndeki görüşme görüntü alınmasına izin verildikten sonra basına kapalı gerçekleştirildi.

Çiçek'e görüşmede, Türkiye-İran Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Milletvekilleri İdris Güllüce, Nihat Zeybekçi, CHP Milletvekili Ali Özgündüz ve MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da eşlik etti.

İki Meclis Başkanı görüşmenin ardından gerçekleştirdikleri basın toplantısında, iki ülke arasındaki başta ekonomik olmak üzere bir çok meselenin ve Suriye konusunun ele alındığını belirtti.

-"Suriye'de demokrasinin gerektirdiği reformların gerçekleştirilmesi konusunda hemfikiriz"-

Çiçek'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Laricani, İran ile Türkiye'nin birçok meselede istişare ettiğini ve ortak görüşe sahip olduğunu ifade ederek, "Özellikle de bölgede var olan çirkin oluşum terörizm karşısında kardeş ve dost ülke Türkiye ile aynı tutumu benimsememiz oldukça sevindiricidir. Terörizmle mücadele her iki ülkenin öncelikleri arasındadır" dedi.

Laricani, Suriye meselesinin ele alındığı görüşme hakkında, "İran ve Türkiye, Suriye'de demokrasinin gerektirdiği reformların gerçekleştirilmesi ve siyasi bir çözüm yolunun sürdürülmesi konusunda aynı fikirdedir. Suriye'de şiddete ve akan kana en kısa zamanda son verilmelidir" açıklamasında bulundu.

Çiçek'in ziyaretini bölge sorunları için ortak adım atmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek için iyi bir fırsat olarak değerlendiren Laricani, İran ile Türkiye arasındaki yaklaşık 20 milyar dolar olan ticaret hacminin iki ülke parlamentosunun işbirliği ile 30 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini ifade etti.

-"Türkiye hiçbir zaman kan dökülmesini arzu etmemiştir"-

İran Meclis Başkanı Laricani'ye daveti için teşekkür eden TBMM Başkanı Çiçek de ziyaretinin Türkiye ve İran arasındaki dostluk ve kardeşlik esasına dayanan ilişkileri geliştirme kararlığının göstergesi olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme ve ilerletme yolları üzerinde konuştuklarını ifade eden Çiçek, iki ülke parlamentosuna bu anlamda büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Çiçek, bölgede yaşanan meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Bölgenin iki önemli ülkesi olarak yaşadığımız coğrafyada meydana gelen trajedileri değerlendirme fırsatı bulduk. Çünkü bu bölge yaşanan dramların, acıların tümünü ülke halkından sonra komşu olarak bizler de yaşıyoruz" dedi.

"Türkiye dış politikasında ilke olarak ister iç olsun ister dış politika olsun tüm ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesinden yana olmuştur" diyen Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye hiçbir zaman kan dökülmesini arzulamaz ancak maalesef Türkiye'nin tüm barışçıl çabalarına karşı bugün gelinen nokta kabul edilemez. Allah'ın ismi kullanılarak, 'Allah-u Ekber' diyerek insanlar katlediliyor, işkenceler yapılıyor, kimyasal silahlar kullanılıyor, insanların üzerine bombalar yağdırılıyor ancak Allah bu eylemlerin hiçbir yerinde yer almıyor. Tüm bu olanlara seyirci kalmak bu suça ortak olmaktır. Ümit ederiz bu şiddet en kısa zamanda son bulur. Bu noktada kim ne yapacaksa şimdi bunun tam zamanıdır."

Çiçek, Lübnan televizyonu El-Meyadin'in muhabirinin, Türkiye'nin Suriye'deki bazı gruplara lojistik ve silah desteği sağlamasının siyasi çözümle çelişip çelişmediği sorusunu, "Bu bir önyargı. Öncelikle bunu değiştirmelisiniz. Böyle bir soru sormak için deliliniz olması gerekir. Türkiye hiçbir gruba silah yardımı yapmamıştır. Bu uluslararası kamuoyunda Türkiye'yi karalamak isteyenlerin iddialarıdır" şeklinde cevapladı.

Çiçek basın toplantısının ardından, Laricani'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile