Çiçek, Mevlana Üniversitesi akademik yıl açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'de çatışan taraflara yaptığı ateşkes çağrısını değerlendiren Çiçek, ''Önümüzdeki günlerde İslam dünyası bir bayram yaşayacak. Biz bayramda kurban keseriz ama bir süreden beri İslam dünyasında Müslüman kanı akıyor. O kadar çok kan aktı ki herkesin aklını başına alması lazım. Bu bayramın en azından bir barış ve huzur içerisinde geçmesi gerekir diye düşünüyorum. Ateşkes olabilecekse, inşallah bu devamlı olur. Sadece bayrama mahsus olmaz. Devamlı olmasını temenni ederiz. Hiç olmazsa oradaki insanlar da bir nebze olsun nefes alabilsin, sevdiklerine kavuşabilsinler, kaç kişi kaldıysa'' diye konuştu.
Çiçek, ''Yeni anayasa görüşmelerinin tıkandığına ilişkin bir açıklamanız medyada yer aldı, bu konuda neler söyleyeceksiniz'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:
''Ben o anlamda bir şey söylemedim. Sadece takvimde geride kaldığımızı söyledim. Bizim yeni anayasa yapmak gibi bir mecburiyetimiz var. Bundan bir kaç sene evvel toplumsal bir talepti, şimdi bir mecburiyet haline geldi. Dolayısıyla bu dönemin parlamentosunda görev yapan siyasi partilerimiz yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek gibi bir sorumlulukla ve onurla karşı karşıyadır. Gereğini yaparsak, bu çok onurlu bir iş olacaktır. Halkımızın beklentilerini karşılamış olacağız. Tabii anayasa yapmak gerçekten zor bir iş. Çalışmalar sürüyor. Biraz daha hızlanmamız gerekiyor. Yavaş gitmesindeki sebeplerden bir tanesi; bu anayasayı yapacak partilerimizin tam da çalışma ortamında kongrelerinin olmasıdır. Her bir kongre, hepsi de aynı yapılmadığı için ister istemez bazı aksamalar oluyor. Biraz da bizim gayret etmemiz gerekiyor. Dün akşam sayın üyelerimiz ve arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık daha yoğun bir çalışma yaparak aradaki farkı kapatmaya çalışacağız. İnşallah hedeflediğimiz istikamette bu çalışmayı sürdüreceğiz. Olumsuz olmak için inşallah bir sebep yok. Ancak daha fazla gayret etme gibi bir sorumluluğumuz var.''
BDP heyetiyle görüşmesinin hatırlatılması üzerine ise Çiçek, şunları kaydetti:
''Meclis'in Başkanıyım, Meclis'te grubu bulunan partiler ya da Meclis dışındaki partiler zaman zaman beni ziyarete gelirler. Düşüncelerini, beklentilerini söylerler. Varsa talepleri, bunları konuşuruz. BDP de TBMM'de bir gruptur. Zaman zaman ziyarete gelir. Gündemdeki konular neyse... Gündemdeki konular da bellidir. Terör başta olmak üzere toplumu ilgilendiren ve Meclis'in katkı vermesi gereken konuların konuşulmasından daha tabii bir şey yok. Bu çerçevede yapılan bir toplantıdır.''
Muhabir: Murat Aslan / Mümin Altaş
Yayıncı: Ahmet Kayır
TBMM Başkanı Çiçek, Konya'da Açıklaması
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, ''Bizim yeni anayasa yapmak gibi bir mecburiyetimiz var. Bundan bir kaç sene evvel toplumsal bir talepti, şimdi bir mecburiyet haline geldi. Dolayısıyla bu dönemin parlamentosunda görev yapan siyasi partilerimiz yeni bir anayasayı milletimize armağan etmek gibi bir sorumlulukla ve onurla karşı karşıyadır. Gereğini yaparsak bu çok onurlu bir iş olacaktır'' dedi.