TBMM Başkanı Çiçek, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen Ankara Savaşı Sempozyumu'na katıldı.
Sempozyumun açılışından ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, 18 yaşındakilere seçilme hakkı verilmesiyle ilgili düzenlemeye ilişkin soru üzerine, sadece bu konunun gündemde olmadığını, gündemde başka maddelerin de bulunduğunu söyledi.
Bunun henüz teşebbüs safhasında olan bir fikir olduğuna işaret eden Çiçek, "Partiler arası bir görüşme trafiği sürüyor. Eğer bu gerçekleşecekse Anayasa değişikliğiyle mümkün olacağını bilmemiz lazım. Şayet partilerimiz bu değişiklikte mutabık kalırlarsa bunu kısa sürede gerçekleştirebiliriz. Türkiye nüfusu genç olan bir ülkedir. Dolayısıyla gençlerin particiliğe değil siyasete, bunun özellikle altını çiziyorum, ilgi duyması, ülke meselelerine ilgi duyması, Türkiye için bir kazanım olur. Önünde hukuki engeller varsa bunların da kaldırılması gerekmektedir" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılması gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çiçek, bu 35. maddenin sabıkalı bir madde olduğunu vurguladı. Geçmişte yaşanan olağanüstü durumların ya da demokrasiyi askıya alma çabalarının hep hukuki dayanağını oluşturduğunu anlatan Çiçek şunları kaydetti: "Dolayısıyla artık Türkiye'de işleyen bir demokrasi bir demokrasi vardır. Günümüzde demokrasi yükselen bir değerdir. Buna gölge düşürecek mevzuattan Türkiye'nin arındırılması gerekiyor. Hatırlayacaksınız Meclis'in açılışında yaptığım konuşmada bu konunun altını çizdim. 1982 Anayasasının olağanüstü şartlarda yapıldığı, bir darbe anayasası olduğu herkesin malumudur. Bu Anayasa'nın üstüne oturmuş bir siyaset hukuku var. Bu manada da bize birçok sıkıntı çıkartıyor. Bu darbe hukukunun ayıklanması, ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu konuyu talep olarak söyleyen partilerimiz var. Ümit ederiz ki, ben de Meclis'te çağrı yaptım, Anayasa değişikliğini yapıyoruz, inşallah gerçekleştiriyoruz, buna paralel günümüz şartlarına engel çıkaran, günümüzde siyasette gerginliklere konu olan ve meşruiyet noktasında hukukla çatışan bu mevzuatın ayıklanması bu döneme nasip olur diye düşünüyorum. Bunun için partilerimiz uygun görüyorlarsa bu konuyla ilgili bir çalışmanın başlamasında fayda var. Teker teker düzenlemeler elbette bir ayıklamadır. Genel bir bakış içinde bu temizliği yaparsak Türkiye'ye yakışan bir işi yapmış oluruz." Çiçek, "Bu ayıklama yeni Anayasa çerçevesinde mi gündeme gelecek" sorusuna şu karşılığı verdi: "Yeni Anayasa'dan ayrı olarak da yapılabilir bunlar. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, içtüzük, dokunulmazlıklar ve benzeri. O günün şartlarında öyle mütalaa edilerek düzenlenmiş. Bu benzeri hükümlerin mevzuatımızdan çıkartılması gerekiyor. Bir ortak çalışma yapılabilir siyasi partilerimiz buna ılımlı bakarlarsa, değilse bugün 35. maddeyi sorarsınız, yarın parti kapatmalarla ilgili başka bir soruyu sorarsınız. Bunlar da teker teker mayınları patlatmaktır tabiri caizse. Teker teker bu mayınları temizliyoruz ama bir saha temizliğine ihtiyaç var. Onu görmek gerekir." Çiçek, Suriye'den Türkiye tarafına bombalar düştüğünün hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Türkiye kendi hukukunu korumaya çalışıyor. Meclisimiz de bu hukukun korunması noktasında Türkiye Cumhuriyeti devletine ve hükümetine önemli bir imkan sağlamış oldu. Temenni ederiz bunun kullanılmasına gerek kalmaz ama kendi hukukunu korumaktan da Türkiye geri kalamaz. Bunun böyle değerlendirilmesi gerekir. "
TBMM Başkanı Çiçek'ten 35. Madde Yorumu
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi gibi siyasette gerginliklere neden olan mevzuatın ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, "Teker teker bu mayınları temizliyoruz ama bir saha temizliğine ihtiyaç var" dedi.