Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü uluslararası AR-GE işbirliği platformu EUREKA Parlamentolararası Konferansı, Avrupa Parlamentosu'nun ev sahipliğinde TBMM Başkanı Çiçek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katılımıyla gerçekleştirildi.
TBMM Başkanı Çiçek, buradaki açış konuşmasında, Türkiye'nin Temmuz 2012-Haziran 2013 tarihleri arasında dönem başkanlığını yaptığı EUREKA'nın küresel bir işbirliği mekanizması olarak gelişmesine katkıda bulunduğunu belirtti.
Çiçek, şöyle konuştu:
"AR-GE seferberliğimiz sayesinde Türkiye'nin EUREKA içindeki etkinliği ve Türk şirketlerinin EUREKA tarafından desteklenen projelerinin sayısı hızla artmaktadır. Bu ağdan faydalanma göz önüne alındığında, 120 firma, 42 proje ve 50 milyon dolarlık bütçe hacmiyle Türkiye, EUREKA içinde etkinliğini sürekli artıran ülkeler arasındadır."
Çiçek, 1985 yılında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 19 ülke ve AB Komisyonu tarafından kurulan EUREKA'nın, bugün 43 üyeye ve yılda 1,5 milyar avro AR-GE hacmine ulaştığını açıkladı.
Türkiye'nin 100. kuruluş yılı 2023'te, AR-GE harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 3'üne çıkarma hedefine işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin AR-GE'ye verdiği önemi ve bu alandaki gayretlerini küresel planda siyasi ve ekonomik açıdan artan gücüyle birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce, daha ziyade yakın çevresindeki meselelerle ilgilenen bir ülke profili çizen Türkiye, bugün küresel ölçekte hemen her konuda görüşü sorulan ve işbirliği için aranan bir ülke haline gelmiştir."
-"Üretim ayağını muhakkak bir surette ciddiye almalıyız"
Bakan Ergün ise konuşmasında, Avrupa başta olmak üzere dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini fakat sanayi üretimi ve KOBİ'lerine destek veren, inovasyonu teşvik eden ülkelerin göreceli olarak daha iyi performans gösterdiğini anlattı.
Ergün, şöyle devam etti:
"Krizin bize verdiği bir önemli mesaj, reel ekonominin ve özellikle sanayi üretimin ne kadar önemli olduğudur. Ekonomiyi finansal spekülasyonlardan ve borsa oyunlarından ibaret sanmak, hepimiz için bir felaket olabilir. Sanayi sektörü ve özellikle KOBİ'leri zayıf olan ülkelerin, kriz nedeniyle daha fazla hasar almaları bir tesadüf olmasa gerek. Dünyada sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmak için, işin üretim ayağını muhakkak bir surette ciddiye almalıyız."
Yeni krizlere karşı daha dirençli olmanın yolunun bilgi ve yenilik tabanlı ekonomiler oluşturmaktan geçtiğini belirten Ergün, EUREKA'nın bu açıdan çok değerli bir platform olduğunu vurguladı.
Konferansta diğer konuşmacılardan AP Başkan Yardımcısı Alejo Vidal-Quadras, AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre Türkiye'nin son yıllarda yaptığı AR-GE atılımının "gözalıcı" olduğunu belirtti.
Konferansa TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, İsviçre'nin Eğitim, Araştırma ve İnovasyondan Sorumlu Bakan Yardımcısı Mauro Dell'Ambrogio, Norveç'in Sanayi ve Ticaretten Sorumlu Bakan Yardımcısı Jeanette Iren Moen ve çok sayıda AP üyesi katıldı.
Muhabir: Duygu Özbay/Feyzullah Yarımbaş
Yayıncı: Şermin Coşkun
TBMM Başkanı Çiçek'ten Açıklama
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin, EUREKA içinde etkinliğini sürekli artıran ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.