TBMM Baskani Kurtulmus Açiklamasi 'Azerbaycan'in Basarilarinin Devamini Diliyoruz'

TBMM Baskani Kurtulmus Açiklamasi 'Azerbaycan'in Basarilarinin Devamini Diliyoruz'

TBMM Baskani Numan Kurtulmus, Azerbaycan’in Ermenistan üzerindeki siyasi, askeri ve ekonomik basarilarina dikkati çekerek, "Azerbaycan’in kaydetmis oldugu tarihi basarilari takdirle takip ediyor ve bu basarilarin devamini diliyoruz” dedi.

Cumhurbaskanligi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Azerbaycan’in bagimsizliginin 106’nci yil dönümü dolayisiyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona katilan TBMM Baskani Numan Kurtulmus, yaptigi konusmada, Türk dünyasinin güçlendikçe dünya barisina katki sagladigini ifade etti.

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ni (TÜRKPA) isaret eden Kurtulmus, “TÜRKPA üzerinden organizasyonlari genisleten, ekonomik, tarihi, kültürel iliskilerini gelistirme iradesine sahip olan Türk Devletler Toplulugu üyesi ülkelerin bu anlamdaki çabalarini takdirle karsiliyoruz. Bu çerçevede Türk dünyasinin iki büyük gücü, iki önemli unsuru Azerbaycan ve Türkiye, esasi itibariyle önümüzdeki dönemde gelisecek olan Türk dünyasinin gelismesi, kalkinmasi sürecinin en önemli aktörleri olarak yer alacaktir” diye konustu.



“Azerbaycan’in basarilarinin devamini diliyoruz”

Türkiye ile Azerbaycan arasinda güçlü baglari oldugunu aktaran Kurtulmus “Bahtiyar Vahapzade’nin söyledigi gibi, ‘Bir ananin iki oglu, bir amalin iki kolu’ olarak gördügümüz Azerbaycan’in büyük lideri rahmetli Haydar Aliyev’in ‘Bir millet iki devlet’ olarak tanimladigi Azerbaycan ve Türkiye arasinda, özellikle son yillarda gelismekte olan fevkalade güzel iliskiler Türk devletlerine örnek teskil edecek ve dünyada emsalsiz ikili devlet arasindaki örnek olarak tarihte yerini alacaktir. Bu çerçevede özellikle son dönemde Azerbaycan’in kaydetmis oldugu tarihi basarilari takdirle takip ediyor ve bu basarilarin devamini diliyoruz” seklinde konustu.

TBMM Baskani Kurtulmus konusmasini söyle sürdürdü:

“30 yili askin bir süredir basinin bütün uyutmalarina ve oyalamalarina ragmen topraklari Ermeniler tarafindan isgal edilmis, Karabag bölgesinin azatlik savasini 44 gün gibi kisa bir süre içerisinde basariyla sonuçlandiran Azerbaycanli kardeslerimizi tebrik ediyoruz, bu tarihi basariyi bugün de alkisliyoruz. Hiç süphesiz bu basarinin olusmasinda hakli bir davaya sahip olmanin verdigi cesaret ve azim söz konusu oldugu gibi burada Anadolu’daki kardeslerinin yani Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da son derece kararli desteginin tarihi bir önemi vardir. Ilk andan itibaren hiç tereddüt etmeden bu hakli davada Azerbaycan’a destek verilmis, her platformda bu davanin sonuna kadar arkasinda durulmus ve 44 gün gibi tarihi bir kisa süre içerisinde en zor meselelerden birisi olarak görülen, hele Kafkasya bölgesinin en zor problemi olarak telakki edilen Karabag’in isgalden kurtarilmasi saglanmistir.”

Karabag’in azatliktan çikarak abad oldugu döneme girildigini dile getiren Kurtulmus, “En kisa zamanda Karabag’in güçlü bir sekilde ayaga kalkmasi temin edilecek bir çabanin içerisine girilmistir. Azerbaycan ve Türkiye arasindaki iliskiler gerçekten uluslararasi iliskilerin örnek teskil eden fevkalade güçlü örneklerinden birisidir. Stratejik ortaklik seviyesinin de artik çok üstüne çikmis kardeslik duygularinin tamamen hakim oldugu ama tamamen rasyonel akilci adimlarla bu iliskilerin kuvvetlendirildigi bir döneme giriyoruz” ifadelerini kullandi.

Türkiye ve Azerbaycan arasindaki iliskilerin daha da gelistirilmesine yönelik istegin yogun olarak görüldügü bir dönemden geçtiklerini anlatan Kurtulmus, "Türkiye ve Azerbaycan es zamanli olarak imkan ve firsatlarini en iyi sekilde degerlendirmenin kararliligi ve azmi içerisindedir. Ümit ediyorum ki bu kararlilik ve azim insallah çok güzel sonuçlari doguracak. Türkiye-Azerbaycan arasindaki bu kuvvetli iliski bir çekim merkezi olusturarak Türk Devletler Toplulugu’nun önümüzdeki dönemde dünyanin en etkili, çok tarafli organizasyonlarindan birisi olmasini temin edecektir” diye konustu.



“Dinimiz bir, kültürümüz bir”

Türkiye ve Azerbaycan arasindaki iliskilerin her alanda çok daha ileriye gidebilmesi için yogun çaba sarf edildigini belirten Kurtulmus, sunlari kaydetti:

“Ekonomik, siyasi, askeri her alanda iliskilerin sürdürülecegi ve arttirilacagi gibi en az bunlar kadar önemli olan halklar arasindaki hani diyoruz ya ‘Bir millet iki devlet’ iki devletin arasindaki, vatandaslarin arasindaki köprülerin de kuvvetlendirilmesinin gerektigi bir dönemdeyiz. Bunun için egitim alaninda, kültür alaninda, bilim alaninda, spor alaninda her alanda güçlü bir iliskiyi sürdürmek ve ortak çabalarimizi çok daha ileriye götürmek mecburiyetindeyiz. Çünkü dilimiz bir, dinimiz bir, kültürümüz bir, tarihimiz birdir.”

Kafkasya Islam Ordularinin mücadelesini hatirlatan Kurtulmus, söyle konustu:

“‘Çirpinirdi Karadeniz, bakip Türk’ün bayragina’ siirini yazan Ahmet Cevat’in geçmis dönemde ne büyük iskencelerden geçtigini, nasil sehit edildigini ve esi hanimefendinin nasil sürgüne gönderildigini de dün gibi hatirliyoruz. Bu ortak tarihin içerisinde yasanmis acilarin Azerbaycan halkini da saglam bir milli karaktere ulastirdiginin farkindayiz. Dolayisiyla Türkiye Cumhuriyeti olarak, Azerbaycan Cumhuriyeti olarak ortak tarihi tecrübemizi de halklarimizin yakinlasmasinin bir vesilesi olarak kullanacak ve kültürel gelismeyi hep birlikte ortak bir sekilde saglayacagiz.”

Program, Azerbaycan Türkü sanatçilarin eserlerinin seslendirmesinin ardindan tamamlandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile