TBMM Baskani Mustafa Sentop, GDAÜ PA 8. Genel Kurul Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)

TBMM Baskani Mustafa Sentop, GDAÜ PA 8. Genel Kurul Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)

'Türkiye, cografyasinin yani sira, tarihiyle ve sosyokültürel birikimiyle bir Balkan ülkesidir. Ülkemizin bu cografyanin ayrilmaz bir parçasi oldugu unutulmamali, Türkiye'yi bölge disi bir aktörmüs gibi göstermeye çalisan söylemlere paye verilmemelidir. Nitekim ülkemiz, diger bütün bölge ülkelerini de ortak siniri bulunsun veya bulunmasin, komsusuymus gibi algilamakta, ihtiyaç aninda her türlü destegi saglamaktadir' 'Bölgedeki katilimcilarin Avrupa Birligi (AB) ve NATO ile bütünlesme perspektifini ilk günden itibaren destekliyor, reformlarin devam etmesi gerektigini vurguluyoruz. Bu çerçevede, Tiran ve Üsküp ile katilim müzakerelerinin bir an önce baslatilmasi gereginin altini çiziyor, diger aday ve potansiyel adaylarin da AB ile entegrasyon süreçlerinin hizlandirilmasini istiyor ve destekliyoruz'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Türkiye'nin, cografyasinin yani sira, tarihiyle ve sosyokültürel birikimiyle bir Balkan ülkesi oldugunu belirterek, "Ülkemizin bu cografyanin ayrilmaz bir parçasi oldugu unutulmamali, Türkiye'yi bölge disi bir aktörmüs gibi göstermeye çalisan söylemlere paye verilmemelidir. Nitekim ülkemiz, diger bütün bölge ülkelerini de ortak siniri bulunsun veya bulunmasin, komsusuymus gibi algilamakta, ihtiyaç aninda her türlü destegi saglamaktadir." dedi.

???????Sentop, Antalya'da Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) 8. Genel Kurul Toplantisi'nin açilisinda yaptigi konusmada, dönem baskanligini yürüttükleri bu süreçte parlamentolar arasinda faydali ve verimli bir faaliyet takvimi icra etmeye çalistiklarini söyledi.

Her alanda büyük bir potansiyel barindiran bölgenin mutlak bir baris ve huzur ortamina kavusmasi ve kalkinmasi için müsterek sorumluluk tasidiklarini her toplantida dile getirdiklerini vurgulayan Sentop, "Bu itibarla, geçmisteki çatismalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çikararak, aramizdaki is birligini ve dayanismayi korumak ve gelistirmek elzemdir." diye konustu.

Geçmisteki hatalari veya basarilari unutmak için bir gerekçe olmayan krizlerin eski anlayislarin gözden geçirilmesi için bir firsat sundugunu dile getiren Sentop, bu çerçevede güncel sinamalarin, geçmisten gelen meselelerin ve ortaya çikabilecek muhtemel sorunlarin katilimcilarin birbirleriyle daha yakin ve samimi diyalog tesis etmeleriyle asilabilecegine inandiklarini bildirdi.

- "Tiran ve Üsküp ile katilim müzakereleri bir an önce baslatilmali"

Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlariyla bütünlesmenin bu süreci teminat altina alacak tamamlayici bir faktör oldugunu ifade eden Sentop, GDAÜ PA gibi bölgesel diyalog ve is birligi mekanizmalarindan azami derecede istifade edilmesinin en akilci yöntem olacagini belirtti.

Parlamentolarin da bu konuda üzerlerine düsen görevleri layikiyla yerine getirmesinin bu hedeflere ulasilmasina katki saglayacagini aktaran Sentop, sunlari kaydetti:

"Bölgedeki katilimcilarin Avrupa Birligi (AB) ve NATO ile bütünlesme perspektifini ilk günden itibaren destekliyor, reformlarin devam etmesi gerektigini vurguluyoruz. Bu çerçevede, Tiran ve Üsküp ile katilim müzakerelerinin bir an önce baslatilmasi gerektiginin altini çiziyor, diger aday ve potansiyel adaylarin da AB ile entegrasyon süreçlerinin hizlandirilmasini istiyor ve destekliyoruz. Türkiye, cografyasinin yani sira, tarihiyle ve sosyokültürel birikimiyle bir Balkan ülkesidir. Ülkemizin bu cografyanin ayrilmaz bir parçasi oldugu unutulmamali, Türkiye'yi bölge disi bir aktörmüs gibi göstermeye çalisan söylemlere paye verilmemelidir. Nitekim ülkemiz, diger bütün bölge ülkelerini de ortak siniri bulunsun veya bulunmasin, komsusuymus gibi algilamakta, ihtiyaç aninda her türlü destegi saglamaktadir. Siyasi alanda verdigimiz destegin yaninda Kovid-19 salginiyla mücadelede sarf ettigimiz gayretler bu anlayisimizin bir yansimasi olarak kabul edilmelidir."

- "Daimi sekretarya bir an evvel kurulmali"

TBMM Baskani Sentop, parlamentolar arasindaki somut is birligini kalici hale getirmek için atilacak bazi adimlar oldugunu ve bu kapsamda uluslararasi nitelikte bir daimi sekretarya kurulmasi konusunda varilan mutabakatin bir an önce hayata geçirilmesi gerektigini dile getirdi.

Bölgesel is birliginin uzun vadede kalici neticeler üretmesi için belirleyici unsurlardan biri olan parlamenter boyutun, daimi sekretarya tesisi ile islevselligini de teyit edecegini belirten Sentop, söyle devam etti:

"Asamblemizin daimi bir sekretaryaya sahip olmasi, bölgesel bütünlesme çabalarimiza ve Avrupa ile bütünlesme süreçlerine sunacagimiz katkiyi kurumsal kimligimizin güçlendirilmesi sayesinde uzun vadede kalici kazanimlara dönüstürecektir. Bu konunun önümüzdeki aylarda daha yapici bir diyalogla ele alinmasini ve karara baglanmasini ümit ediyoruz. Bu itibarla, Ankara olarak her türlü sorumlulugu üstlenmeye de haziriz."

Mustafa Sentop, toplantinin verimli bir sekilde geçmesi temennisinde bulundu.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile