Tbmm Başkanı Şahin: Biraz Sabredelim İddianame Hazırlansın

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye‘nin, hiçbir basın mensubu hakkında soruşturma açılmadığı ve tutuklanmadığı, davalara muhatap olmadığı bir ülke olmasını arzu ettiğini söyledi.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye‘nin, hiçbir basın mensubu hakkında soruşturma açılmadığı ve tutuklanmadığı, davalara muhatap olmadığı bir ülke olmasını arzu ettiğini söyledi. Bu görüntülerden, dışarıya yansıyan izlenimlerden kendisinin de rahatsız olduğunu dile getiren Şahin, biraz sabırlı olunması gerektiğini, iddianame hazırlandığında hangi suçlarla suçlandıklarının ortaya çıkacağını belirtti.

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Bocce Bowling ve Dart Federasyonu tarafından Bilkent‘te düzenlenen TBMM Bowling Kupası müsabakalarına katıldı. Program öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün son Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan tutuklamalara ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Türkiye‘de cezaevlerinin bomboş olmasını arzu ettiğini ifade etti.

    "Hiçbir basın mensubunun, yazarın, çizerin hakkında soruşturma açılmadığı, tutuklanmadığı, davalara muhatap olmadığı bir ülkem olsun diye arzu ederim. Ama Türkiye‘de yasalar var." diyen Şahin, şöyle devam etti: "Yasaları uygulamakla görevli merciler var. Bunlar görevlerini yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı‘nın açıklamalarını okudum. Ülkemizin AB ile müzakere sürecinde olduğu bir dönemde, gazetecilerin, basın mensuplarının tutuklanması sebebiyle tartışılmasından rahatsızlık duyuyorum. Bu konunun yurt içi ve dışında tartışılması beni de rahatsız ediyor. Peki kabahat kimde? Yasalarımızdaysa yasalarımızı yeni değiştirdik... Kabahat bu yasaları uygulayan hakim ve savcılarda mı? Onların acemiliklerinde, önyargılarında mı? En kıdemlisinin 20 yıllık hakim ve savcı olduğunu bildiğimiz özel yetkili mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılarımız işlerini bilmiyor mu acaba? Acaba onlar basın mensuplarına hasım mıdırlar? Ben bunu da düşünemiyorum. Onlar hakim ve savcılık mesleğinde son derece tecrübeli arkadaşlar. Kimseye kin tutmaz hasım olarak da görmezler. Böyle değerlendiriyorum."

    Necip Fazıl Kısakürek‘in ‘Bir Adam Yaratmak‘ adlı eserindeki kahramanlardan birinin diğerine söylediği "Eğer hırsız diğerini söküp almaya gelmişse, diğerine soracaksın ne suç işledin diye." şeklinde ifadelerini hatırlatan Şahin, "Hakimleri, savcıları değerlendirin. Onları bir noktada eleştirin ama bunları yaparken meslektaşlarınızı da değerlendirin. Acaba onların da bir hataları var mı? Bir iddia nedeniyle tutuklandılar. İddianame bir davaya dönüşüp dava açıldığında, bu davayı mahkeme kabul ettikten sonra gizlilik kalkar. O zaman hangi iddialarla tutuklandıklarını öğrenebilirsiniz. Ben bu kişilerin suçlu olduğunu iddia edemem, kesinleşmiş mahkeme kararı oluncaya kadar herkes suçsuzdur. Biraz sabredelim iddianame hazırlansın... Ondan sonra sağlıklı bir değerlendirmeye sahip olacağız. Başta da söylediğim gibi bu görüntülerden, dışarıya yansıyan izlenimlerden ben de rahatsızım. Cumhurbaşkanı sanıyorum bu kaygılar nedeniyle bu ifadeleri kullanmış olmalı. Ama yasalar olması gerektiği sonucunu doğurduğu için de bunların olması gerektiğini kabul edelim." dedi.

    CHP‘nin Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Mustafa Balbay‘ı milletvekili adayı göstermek istediğinin hatırlatılması üzerine Şahin, bu tercihin partinin kendi takdiri olduğunu söyledi. Balbay‘ın tutuklu olduğunu; ancak hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığını hatırlatan Şahin, bu durumun milletvekili adayı olmaya engel olmadığını, partilerin istedikleri kişileri kendi organlarında görüşüp aday gösterebileceğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile