TBMM Baskani Sentop, AB'nin Göç, Islamofobi Ve Dogu Akdeniz Politikalarini Elestirdi Açiklamasi

'(AB ile Türkiye arasindaki Suriyeli siginmacilar mutabakati) AB'nin Türkiye'de yerine getirdikleri, vaatlerinin 10'da 1'ini bile teskil etmiyor' 'Avrupa'da artan yabanci düsmanliginda, Islamofobinin çok tehlikeli bir rol aldigini söyleyebilirim' 'Bazi Avrupa ülkeleri, göçmen sorununu görevleri ve sorumluluklari olan ülkeler ile haklari ve yetkileri olan ülkeler olarak ikiye ayirarak düsünüyor. Böyle bir dünya yok'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, Avrupa Birligi'nin (AB) göç sorunu, Islamofobi ve Dogu Akdeniz ile ilgili politikalarini, tutarsiz, gerçek disi ve tarafsizliktan uzak olmakla elestirdi.

Ispanya'ya 27 yil sonra TBMM Baskani düzeyinde ilk ziyareti gerçeklestiren Sentop, baskent Madrid'de Ispanyol ve Türk basinina açiklamalarda bulundu.

Sentop, "Türkiye ve Ispanya arasinda çok yakin olan iliskileri parlamentolar arasi iliskiler kapsaminda da gelistirmek istiyoruz. Karsilikli ziyaretleri çok daha kisa sürelerde yapmayi hedefliyoruz." dedi.

Salgin döneminde yaptigi ilk ziyaretlerden birinin Ispanya'ya oldugunu vurgulayan TBMM Baskani, "Salginin ilk dönemlerinde Türkiye olarak Ispanya'ya maske ve saglik malzemesi yardimi yaptik. Ispanya da orman yanginlari sirasinda Türkiye'ye ilk uçak gönderen ülkelerden biri oldu. Türkiye ve Ispanya arasinda sadece sözde degil ayni zamanda fiilen, zor zamanlarda ortaya çikan bir dostluk var." seklinde konustu.

Sentop, gelecek haftalarda Ticaret Bakani Mehmet Mus'un da Ispanya'yi ziyaret edecegini ve 17 Kasim'da da Ispanya Basbakani Pedro Sanchez baskanliginda bir heyetin hükümetler arasi zirve için Türkiye'ye gelecegini söyledi.

Türkiye ile Ispanya'nin göç gibi birçok ortak sorunu oldugunu ve sorunlarin ayni zamanda is birligini gerektirdigini kaydeden Sentop, "Bizim bu is birligimizin diger ülkelere de örnek olmasi gerekir. Türkiye ve Ispanya, es baskanliklarinda tohumlari atilan Medeniyetler Ittifaki girisiminde de önemli bir rol üstlenmis bulunuyor. Göç sorunu, Islamofobi, çatismalarin oldugu bir dönemde Medeniyetler Ittifaki'na daha çok ihtiyacimiz var." ifadelerini kullandi.

- Medeniyetler Ittifaki

Sentop, Avrupa'daki islam düsmanligina da dikkati çekerek, "Avrupa'da artan yabanci düsmanliginda Islamofobinin çok tehlikeli bir rol aldigini söyleyebilirim. Bu konuda Türkiye ve Ispanya arasindaki is birligi örnek alinmali." görüsünü dile getirdi.

Türkiye ve Ispanya'nin es baskanliklarinda tohumlari atilan Medeniyetler Ittifaki girisimine, göç sorunu, Islamofobi ve çatismalarin oldugu bu dönemde çok daha fazla ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Sentop, Medeniyetler Ittifaki'nin çatismalari ve katliamlari ortadan kaldirabilecek çok büyük proje oldugunu kaydetti.

Sentop, "Bu projenin faaliyete geçmesi ve etkin hale gelmesi süphesiz zaman alacaktir. Türkiye olarak biz destegimizi ve bagliligimizi aynen muhafaza ediyoruz. Ayni seyi Ispanyol mevkidaslarimiz da dile getirdiler. Mutabikiz. Dünyada bu konuda öncelik yapma sorumlulugu ve misyonu da Türkiye ve Ispanya'nin üzerindedir. Bunu basarabiliriz." diye konustu.

- Göç sorunu

Suriyeli siginmacilarla ilgili olarak AB'nin 2016 Mart ayinda Türkiye ile vardigi mutabakata tam uymadiginin altini çizen Sentop, "AB'nin Türkiye'de yerine getirdikleri, vaatlerinin 10'da 1'ini bile teskil etmiyor. Onlarin yerinde ben olsam, kamuoyuna bu konuda açiklama yaparken biraz sikilarak, utanarak konusurum." dedi.

TBMM Baskani, sözlerine söyle devam etti:

"Bazi Avrupa ülkeleri, göçmen sorununu, görevleri ve sorumluluklari olan ülkeler ile haklari ve yetkileri olan ülkeler olarak ikiye ayirarak düsünüyor. Böyle bir dünya yok. Her ülkenin sorumlulugu da yetkisi de hakki da var. Bu insani dramin yükünü Türkiye çekmek zorunda degil. Bu sorunu yaratanlarin da devreye girmesi ve yük almasi lazim. Bu olmadigi taktirde dünyadaki bu karisikliklar, ekonomik dengesizlikler, adaletsizlikler çok daha büyük uçurumlar ve yeni göç dalgalari yaratacak. Biz, vakit kaybetmeden sorumluluk almalari çagrisini yapiyoruz."

- Dogu Akdeniz'deki sorunlar

Sentop, Dogu Akdeniz'deki sorunlarla ilgili bir soruya ise "Dogu Akdeniz'i biraz Dogu Akdenizlilere birakmakta fayda var. Yunanistan Dogu Akdeniz'de degil, Fransa'nin hiç alakasi yok. Ama nedense Dogu Akdeniz deyince herkesin istahi kabariyor ve oraya geliyor. Bati Akdeniz'de benzer bir durum olsa, birçok ülke Fransa kiyilarinda bir seyler aramaya kalksa herhalde rahatsiz olurlar. Herkesin uluslararasi hukuktan kaynaklanan haklarina razi olmasi lazim. Hep bana hep bana olmaz. Türkiye, her zaman hukuk içerisinde kalarak haklarini koruyacak ve savunacak güce sahip." cevabini verdi.

Herkesin Türkiye'nin hukuki hakliligini anladigini kaydeden Sentop, "Biz, uluslararasi hukuktaki haklarimizi bildigimiz için bu konulari her kim olursa olsun müzakerede özgüvene ve cesarete sahibiz. Bu baglamda AB'nin Türkiye ile iliskilerini sadece Yunanistan ve Kibris Rum kesiminin kaprislerine baglamasi çok vahim bir tablo. Bunu, Avrupa Birligi'nin bir ayibi olarak görüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- Afganistan

Sentop, Afganistan'daki gelismeleri de yakindan takip ettiklerini dile getirerek, su ifadeleri kullandi:

"Afganistan'da, vatandaslarinin orayi terk etmeyecegi bir yönetim olusmasini arzu ediyoruz. Diger bir taraftan da bir göç dalgasi olmasi halinde Afganistan'a komsu ülkelerle görüsüyoruz. Afganistan'in herkes için yasanabilir bir konuma getirilmesini, söz birliginde hareket edilmesi gerektigini ve ortadaki insani drami en önde, en üstte tutulmasinin önemli oldugunu düsünüyoruz."

- 1915 Olaylari

1915 Olaylari ile ilgili Avrupa'daki bazi parlamentolarda alinan kararlari da haksiz, hukuksuz ve tarih bilgisinden uzak olarak ifade eden Sentop, "Biz Türkiye olarak tarihte yasanmis olaylarin parlamentolarin gündeminde yer almasini dogru bulmuyoruz. Bunu (sözde soykirim) kabul eden parlamenterlerden bazilari tarihi bile bilmiyor. Hangi kitabi okudun, hangi belgeyi gördün? Hiç. Peki nasil karar verdin? Böyle bir sekilde alinan karar parlamentere ve parlamentoya yakismaz. Eger biz de Avrupa'nin geçmiste yaptiklariyla ilgili kararlar almaya kalkarsak, her gün baska hiçbir sey yapmamamiz lazim." diye konustu.

Sentop, soykirim ifadesinin hukuki ve tarihi olarak iki boyutu oldugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin bunun (1915 Olaylari) soykirim olarak kabul edilemeyecegine dair kararlari var. Yani söz konusu iddialardaki soykirim ifadesi hukuki olarak geçersiz. Tarih boyutunda ise Türkiye hiçbir kimseye soykirim uygulamamistir. Tarihimizde utanacagimiz çekinecegimiz hiçbir sey yoktur. Konuyu bilmeyenlerle karar çikarmaya çalisiyorlar. Biz ise kangren haline gelmis konularin tartisilmasinin geride birakilarak, dostluk ve baris için çalismanin yollarina bakiyoruz."

- FETÖ

Sentop, FETÖ'nün 15 Temmuz'da basarisizlikla sonuçlanan darbe girisiminin ardindan Ispanya'dan da talep edilen Türk vatandaslari oldugunu hatirlatarak, "Umarim kararlar gözden geçirilir ve bu sahislarin Türkiye'ye iadesi saglanir." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile