TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Yeni Dönemin Türkiye Yüzyili Olmasi Hususunda Irademiz Iddiamiz Ve Israrimiz Tamdir'

TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Yeni Dönemin Türkiye Yüzyili Olmasi Hususunda Irademiz Iddiamiz Ve Israrimiz Tamdir'

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami ile TBMM’nin açilisinin 103’ncü yil dönümü dolayisiyla Ulus’taki Birinci Meclis Binasi’nda tören düzenlendi.

TBMM’nin açilisinin 103’üncü yili ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami çerçevesinde birinci mecliste anma töreni düzenlendi.

Tören, Birinci Meclis’te ilk konusmayi yapan Sinop Mebusu Serif Bey’in konusmasinin ses kaydinin dinletilmesi, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Tören çerçevesinde konusma yapan TBMM Baskani Mustafa Sentop, 1. Dünya Savasi’nda alinan agir maglubiyetin ardindan milli mücadele döneminde verilen gayretlerin önemine dikkat çekti.

Sentop, 23 Nisan’in tarihi anlamini kavramaya, biraktigi siyasi mirasi hakkiyla tespit etmeye ve tespitlerin de genç nesillere aktarmaya mecbur olduklarini ifade etti.

Açilisinin 103’üncü yili kutlanilan TBMM’nin ve Birinci Meclis’in Türkiye devleti var oldukça ve Türk milleti hayatiyetini devam ettikçe büyük ve yol gösterici bir anlaminin daime olacagini söyleyen Sentop, “Tarihi niteliginde öyle bir göz önüne alindiginda TBMM’nin o ilk döneminden baslica su 3 dersin alinmasi lüzumlu görülmektedir. TBMM’nin ilk olarak tam bagimsizlik gayesinin mecburi kildigi mücadelenin ancak milletin paydaslariyla ve mesruiyetini dogrudan milletten alarak yapilabileceginin kabulü üzerinde yükselir. Amasya tamiminde sarahaten ortaya konan ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir’ prensibi istikametinde millet meclisin Ankara’da toplanmasiyla birlikte milli mücadelenin izleyicisiyle edilgen nesnesi degil bizzat sahibi olmus. Ikinci olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi farkliliklarini ortadan kaldirmadan, reddetmeden milletin bütün unsurlarini bir araya getirme basarisini göstermistir. Bu örneklik çetin imtihanlardan geçmeye yazdigini milletimizin her lüfer için zor zamanlarda basvurulacak derleyici ve tanzim edici bir davranis tarzidir. Nitekim bugün de Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli meselelerde ortak tavir alma cihetine gitmektedir. Bu usul bize birinci meclisten miras kalan ayirt edicidir” açiklamasinda bulundu.

“Içinde bulundugumuz mütevazi bina, 200 yillik maglubiyetler silsilesini parlak bir zaferle sona erdiren merkez olmustur”

Milli mücadelede döneminde Büyük Millet Meclisinin açildigi zamanlar göz önüne alindiginda, mücadelenin sadece isgalci devletlere ve emperyalist güçlere karsi verilmedigi, 1. Dünya Savasi’nda alinan agir hezimetle daha da koyulasan bir ‘bu milletten bir sey olmaz’ kanaatiyle de savasildigini ifade eden Sentop, “103 yil önce Türkiye devlet meclisinin açildigi Ankara’ya gelenler mütevazi bir Anadolu sehrine rastlamisti. Milletin hürriyet gezmesini mücadele kalibina döken ve buradan müstakil devletimizi çikaran hamlenin merkezi olarak Ankara, dünyevi hiçbir yasam emaresi göstermeyen sadece dis görünüse göre hüküm verenlerin karsisinda hayal kirikligi yasayacagi bir belde idi. Fakat bu Anadolu beldesi içinde bulundugumuz su mütevazi bina, dünya baskentlerine meydan okuyan bir mücadelenin karargahi 200 yillik maglubiyetler silsilesini parlak bir zaferle sona erdiren merkez olmustur. Iste bu yüzden sartlari yetersiz rakipleri veya düsmanlari fazla güçlü görerek mücadeleden kaçinmak harici sebeplerin müsait olmayisini mali sartlarin yetersizligine ve rakip devletlerin kuvvetini gerekçe göstererek milli iddialardan geri durmak zor zamanlarda daha da ortrya çikan seciyemize uygun olmayan davranislardir” degerlendirmesinde bulundu.

“Yeni dönemin Türkiye yüzyili olmasi hususunda irademiz iddiamiz ve israrimiz tamdir”

Türkiye’nin 200 yillik modernlesme tarihinin ilk 100 yili klasik imparatorluktan modern devlete geçis için yürütülen politikalarin, kadro olusturma çabalarinin ve genel anlamiyla devleti ayakta tutma gayretini içerdigini söyleyen Sentop, “Modernlesme tarihimizin ikinci yüzyili ise maglubiyetle çiktigimiz dünya savasinin ardindan ugranilan isgal ve ilhak tehdidine karsi yürütülen milli mücadeleyle ve yeni Türk devletinin kurulusuyla baslamistir. Bu yüzyilda ülkemizi bayindir milletimizin müreffeh ve devletimizi güçlü kilma çalismalariyla bugüne kadar gelmistir. Simdi yeni bir yüzyilin esigindeyiz. Güç dengelerinin yeniden kuruldugu, yeni bir küresel tasarimin öne çiktigi, dünyadaki ekonomik ve siyasi agirlik merkezlerinin degistigi bu dönüsüm sürecinde Türkiye cografi ve tarihi gerçeklerinden hareketle yeni bir hamle dönemine girmistir. Eski dünyanin bütün büyük aktörlerinden yeniden sahneye çiktigi ve kendi nüfus havzalarina kaçma çabasinda oldugu böyle bir dönemde Türkiye Karadeniz’den Hint Okyanusuna ve Afrika’ya Avrupa ortalarindan Orta Asya’ya kadar genis bir cografyada dengeleyici barisçi ve insani gücünü arttirmaktadir. Iste bu yüzden bu yeni dönemin Türkiye yüzyili olmasi hususunda irademiz iddiamiz ve israrimiz tamdir” diye konustu.

Sentop, konusmasinin ardindan Birinci Meclis Özel Defteri’ni imzaladi. 101 yil önce asilan, bugün de camekanda sergilenen Türk bayragi önünde beraberindekilerle fotograf çektirdi. Törene TBMM Baskani Sentop’un yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ve birçok milletvekili katilim sagladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile